Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Αυγά με Ντομάτες και Πιπεριές


Τον Αύγουστο στην Ελλάδα οι ντομάτες είναι άφθονες, με πλούσια σάρκα και γεύση. Ευχαριστιόμαστε παραδοσιακές ντοματοσαλάτες αλλά και πολλά φαγητά φούρνου, με λαχανικά ή κρεατικά.
Τώρα είναι η εποχή να θυμηθούμε κι ένα εύκολο καλοκαιρινό φαγητό που μας φέρνει μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια: αυγά με ντομάτες ή στραπατσάδα. Ποιος δεν έχει ευχαριστηθεί αυτό το απλό αλλά πολύ νόστιμο πιάτο;
Στο σπίτι μας προσθέταμε πάντα τρυφερές πιπεριές από τον κήπο, συνήθεια που κρατάω κι εγώ, γιατί δίνουν στο πιάτο χρώμα και εξαιρετική γεύση.
Θυμάμαι ακόμα ότι δεν χτυπάγαμε τα αυγά αλλά τα ρίχναμε ολόκληρα μέσα στις βρασμένες ντομάτες και τα ανακατεύαμε εκεί.
Μου είπαν ότι και στην Ηλεία, την ώρα που βράζει η ντομάτα, συνηθίζουν να σπάζουν μέσα ολόκληρα αυγά (μάτια) - ένα για κάθε άτομο. Δεν τα ανακατεύουν, να γίνουν στραπατσάδα, αλλά φροντίζουν να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μην αναμειχθούν με τη σάλτσα.
Όπως κι αν προσθέσουμε τα αυγά, το αποτέλεσμα θα είναι ένα υπέροχο και νόστιμο, καλοκαιρινό φαγητό, πανεύκολο και πολύ αγαπημένο, μεσημεριανό ή βραδινό. Αν κατά τύχη έχουμε και φρέσκο ψωμί, τότε ο συνδυασμός θα είναι ιδανικός!



Τα Υλικά
(Για 4 μερίδες)


8 ώριμες ντομάτες
6-7 αυγά, μεγάλα
6 κουταλιές ελαιόλαδο
3 πράσινες πιπεριές κέρατο, κομμένες ροδέλες
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι ξερή, τριμμένη ρίγανη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγη φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)

Οδηγίες



Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Ζεματίζουμε, ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες ή τις κόβουμε στη μέση και τις τρίβουμε σε χονδρό τρίφτη.
Κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες.




Βάζουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τις πιπεριές σε ένα βαθύ τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και, μόλις πάρουν βράση, τη χαμηλώνουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να “πιούν” τα υγρά τους, ανακατεύοντας αρκετές φορές.






Όταν οι ντομάτες έχουν στεγνώσει αρκετά, προσθέτουμε το αλατοπίπερο, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσουν μερικά λεπτά.







Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ελάχιστο αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε στις ντομάτες, ανακατεύοντας καλά, να ενσωματωθούν τα υλικά.
Τα σιγοψήνουμε ακόμα για 5 περίπου λεπτά και τα γυρίζουμε με μια σπάτουλα.




Αν επιθυμούμε και φέτα, την προσθέτουμε θρυμματισμένη.
Σερβίρουμε τα αυγά ζεστά με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.




20 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο καλοκαιρινό φαγάκι η στραπατσάδα και ειδικά με την προσθήκη της πιπεριάς θα είναι τέλεια!!!Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ¨οντως είναι πολύ νόστιμο, Σπυριδούλα μου, και πολύ αγαπημένο.
      Το καλοκαίρι μας "λύνει τα χέρια" πολλές φορές, γιατί είναι χορταστικό και αρέσει σε όλους.
      Καλή σου εβδομάδα.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Και στα δικά μας μέρη τα αυγά τα βάζουμε ολόκληρα.
    Ντομάτες με αυγά δυόσμο και βασιλικό παρέα με φρέσκια τηγανιτή πατατούλα ψιλοκομμένη!!!
    Η χαρά των παιδικών μας χρόνων και όχι μόνον καλή μου Ελένη :-)))

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία ιδέα μου έδωσες, καλή μου Πηνελόπη, για βασιλικό και πατατούλες!Βασιλικό έχω άφθονο στην αυλή μου, μυρωδάτο. Μόνο που δεν είμαι πλέον παιδί-φευ!- και πρέπει να προσέχω!

      Φιλάκια και καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  3. Λατρεμένο φαγάκι!
    Δεν είναι μόνο ότι πραγματικά μας λύνει τα χέρια όταν βιαζόμαστε ή έχουμε στερέψει από έμπνευση, αλλά είναι και πάρα πολύ νόστιμο!
    Η εκδοχή σου απίθανη Ελένη μου!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Ερμιόνη μου.
      Χορταστικό, νόστιμο και λατρεμένο φαγάκι, ειδικά αν οι ντομάτες είναι ώριμες και από περιβόλι!
      Φέτος το ευχαριστηθήκαμε πάλι αλλά κι εδώ το φτιάχνω, αν και οι ντομάτες δεν κοκκινίζουν!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η εκδοχή μου. Ωραία πρόταση έκανε και η Πηνελόπη μας.
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  4. Ελενάκι μας θύμισες ένα από τα πιο λαχταριστά ελληνικά πιάτα!
    Στραπατσάδα, καγιανάς, όπως και να το πεις, η νοστιμιά είναι ίδια.
    Εγώ να σου πω την αλήθεια τα χτυπάω τα αυγά, αλλά μια φίλη μου τα βάζει ολόκληρα και τα ανακατεύει όμως.
    Αν προσθέσουμε και φέτα όπως εσύ, η νοστιμιά απογειώνεται!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έλενά μου!
      Σας το θύμισα για να το φτιάξετε, τώρα που οι ντομάτες είναι υπέροχες!
      Στο χωριό μου το λέμε απλά "ντομάτες με αυγά" κι εγώ μικρή τα έλεγα "ανακατευτά"!. Στην Ηλεία και στη Γορτυνία "καγιανά" λένε τα αυγά με παστό χοιρινό κι όχι με ντομάτα.
      Μάλλον κάθε τόπος έχει τα δικά του.
      Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Μακράν το καλύτερό μου καλοκαιρινό φαγάκι. Μόνο τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου δεν το κάνω λόγω νηστείας. Ευτυχώς δεν έχω χοληστερίνη και είναι η εύκολη και αγαπημένη λύση για όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι τυχερή που δεν έχεις χολιστερίνη!
      Είναι πολύ νόστιμο φαγάκι, εύκολο και γρήγορο. Με χωριάτικα αυγά γίνεται το κάτι άλλο!
      Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Πιάτο αγαπημένο μας προσφέρεις σήμερα, Ελένη μου, και μ΄αρέσει πολύ!
    Η πιπεριά του προσθέτει νοστιμιά και η φέτα το στέλνει σε γευστικές απολαύσεις μοναδικές!

    Σε φιλώ γλυκιά μου φίλη
    Όμορφα τα ρόδινα δειλινά σας;
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, γλυκιά μου Ζαμπία!
      Πράγματι επιδέχεται πολλές γευστικές προσθήκες και γίνεται χορτοστικότατο! Έλα όμως που τα πολλά αυγά πρέπει να τα αποφεύγω δι' ευνοήτους λόγους! Και στον καλό μου αρέσουν πολύ! Αχχχχ!

      Εδώ έχουμε ζέστη με πολλή υγρασία. Το πρωί είναι συννεφιά, λες και θα βρέξει. Αλλά μετά τα σύννεφα διαλύονται και επενέρχονται το απόγευμα. Είναι περίοδος μεγάλης υγρασίας.
      Λίγα δειλινά ήταν μέχρι τώρα ρόδινα! Περιμένω.
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Τι λές τώρα, αυγά με ντοματούλα και φρέσκο ψωμάκι μαζί για βούτες ότι καλύτερο,απλό εύκολο και νοστιμότατο,να είσαι καλά Ελένη μου φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό και νόστιμο πιάτο από αυτό, Ροδάνθη μου!
      Ευτυχείς όσοι μπορούν να το τρώνε συχνά!
      Φιλάκια, καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  8. Ο άντρας μου δεν τρώει πιπεριές και εγώ τις λατρεύω αλλά τις στερούμαι! Να πάρω ένα πιατάκι τώρα που τις βρήκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλα μου, πάρε και τώρα, όσο θέλεις αλλά την επόμενη φορά να σε καλέσω να φάμε παρέα!
      Πολύ σπάνιο να μην τρώει κάποιος πιπεριές!

      Διαγραφή
  9. η στραπατσαδα ειναι κατεξοχην καλοκαιρινο φαγητο που τιμαω χωρίς πιπεριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες!
      Βλέπω πως κι εσύ δεν τρως τις πιπεριές! Είναι πολύ εύκολο να μην τις προσθέσεις και
      να αφήσεις τις ντομάτες μόνες τους. Αν είναι πολύ ώριμες θα έχουν υπέροχη γεύση και άρωμα καλοκαιριού.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  10. Το λατρεύω αυτό το πιάτο... με χτυπημένα ή με ολόκληρα αυγά είναι πάντα μυρωδάτο, ελαφρύ, γρήγορο και πεντανόστιμο!!! Τί άλλο να ζητήσει κανείς;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γρήγορο αλλά νόστιμο, όπως το λες Κική μου!
      Το καλοκαίρι δεν είναι για καθημερινό δύσκολο μαγείρεμα αλλά εύκολα και νόστιμα πιάτα, όπως αυτό. Έτσι θα έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή