Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

O Μάιος

Ο πέμπτος μήνας του ημερολογίου, διάρκειας 31 ημερών.
Ο Μάιος, είναι πράγματι «μήνας χαράς και λατρείας της βλάστησης, με δοξασίες και έθιμα διαχρονικού χαρακτήρα», όπως το παραδοσιακό έθιμο με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι το οποίο στολίζει την πόρτα του σπιτιού μέχρι τις 24 Ιουνίου, οπότε καίγεται στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη.


Κατά τον Πλούταρχο (Βίος Νουμά 19) η ονομασία του Μήνα (Maja) προήλθε από το όνομα της νύμφης Μαίας που ήταν η ομορφότερη από τις Πλειάδες, τις επτά κόρες του Άτλαντα (Ατλαντίδες) και της Πλειόνης, και μητέρα του θεού Ερμή, στον οποίο ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος.
Από άλλους υποστηρίζεται ότι αυτό το όνομα είναι προσδιοριστικό πρεσβύτερης ηλικίας εκ του major (μεγαλύτερος): «Μαϊώρεις γαρ οι πρεσβύτεροι» (Πλούταρχος), ο δε Οβίδιος παράγει το όνομα του μήνα από το Majestas (Μεγαλειότης).( Γ. Τσαρούχης, ο μήνας Μάιος)
Παρ’ όλο που γενικά ο Μάιος θεωρείται ως ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης, είναι στην ουσία το μέσο της ανθοφόρας αυτής εποχής, αφού το Καλοκαίρι δεν αρχίζει παρά δύο δεκαήμερα μετά το τέλος του, στις 21 Ιουνίου.


Οι λαϊκές προλήψεις θεωρούν τον Μάιο «μαγεμένο», γι’ αυτό αποφεύγονται οι γάμοι και οι σοβαρές εργασίες στη διάρκειά του.

Όλοι οι λαοί, πάντως, την Πρωτομαγιά γιόρταζαν την ανθοφορία της Φύσης και την απαρχή των «καλών καιρών».Κι ενώ οι λαϊκές παροιμίες, όπως, «Μάη μου, Μάη δροσερέ κι Απρίλη λουλουδάτε» και «ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο Απρίλης τα λουλούδια», προσπαθούν να μας επαναφέρουν στην τάξη, οι παιδικές αναμνήσεις δεν μας το επιτρέπουν. Κι έτσι συνεχίζουμε να τραγουδάμε:

"Ο Μάιος μας έφτασε
εμπρός βήμα ταχύ
να τον προϋπαντήσουμε,
παιδιά, στην εξοχή".
Και ακόμα μερικές Παροιμίες:

“Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι".

"Μάης άβρεχος, μούστος άμετρος (αμέτρητος)".

"Να ’μουν το Μάη γάιδαρος,
τον Αύγουστο κριάρι,
 όλο το χρόνο πετεινός
και γάτος το Γενάρη!"

"Ο Μάης ρίχνει τη δροσιά κι ο Απρίλης τα λουλούδια".

"Στον καταραμένο τόπο, το Μάη μήνα βρέχει". Εύχομαι σε όλους Καλή Πρωτομαγιά!

4 σχόλια:

 1. Καλό μήνα να έχεις Ελενη μου, όμορφο και πολύ δημιουργικό, γεμάτο χρώματα και αρώματα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ελενη μου καλο μηνα !!!ο μαιος ειναι η εισαγωγη για να μπουμε στο κυριως....καλοκαιιιιριιιιιι!!!!!
  πολλα φιλια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλό και γλυκό μήνα Ελένη μου!!! Να περνάτε υπέροχα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή