O μάραθος ή το μάραθο (Foeniculum vulgare η λατινική του ονομασία), είναι
ένα ψηλό, πολυετές βότανο της Μεσογείου που αυτή την εποχή το βρίσκουμε παντού,
ακόμα και στις διαχωριστικές λωρίδες των εθνικών οδών.
Τα φύλλα του μάραθου και οι βλαστοί του είναι βρώσιμοι, έχουν γλυκιά γεύση
και χρησιμοποιούνται ευρέως στη Μεσογειακή κουζίνα.
Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται τόσο ως καρύκευμα στη μαγειρική, όσο και ως
φυτικά φάρμακα. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου υλικά που προσθέτω στο σπιτικό
ψωμί.
Ο μάραθος είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C,
ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές
ίνες και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα πολλαπλά του οφέλη τον
κάνουν περιζήτητο, ιδιαίτερα όσον αφορά τις θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις
ιδιότητες του, κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα.
(Περισσότερα εδώ).
Ας χρησιμοποιήσουμε κι εμείς αυτό το υπέροχο αρωματικό της Ελληνικής φύσης
σε μια εξαιρετικά νόστιμη πίτα. Είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρεύσετε!
Τα Υλικά
5 φύλλα χωριάτικα
50mL ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
2 κουταλιές γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο
Για τη Γέμιση
50 mL ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένος μάραθος
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
200γραμ. φέτα κατσικίσια, θρυμματισμένη
350γραμ. ανθότυρο
2 αυγά
3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
2 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Ρίχνουμε μέσα σ΄ένα μπωλ τα θρυμματισμένα τυριά, το γιαούρτι και το
σιμιγδάλι.
Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια, κρύα, το ψιλοκομμένο μάραθο, τα
αυγά, ελαφρά χτυπημένα, ελάχιστο αλάτι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και
ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε ένα φύλλο, φροντίζοντας να εξέχει
από το ταψί. Απλώνουμε και άλλα δύο λαδωμένα φύλλα, χωρίς να εξέχουν από τα
τοιχώματα του ταψιού.
Χαράζουμε την πίτα σε λωρίδες ή την τρυπάμε σε μερικά σημεία.
Αλείφουμε το τελευταίο φύλλο με το γάλα εβαπορέ και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C στον αέρα για 45 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας.
Η πίτα έχει ψηθεί όταν έχει απομακρυνθεί από τα τοιχώματα του ταψιού και η
επιφάνειά της έχει ροδίσει.
Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την
κόβουμε σε κομμάτια.
Καλή όρεξη!
αυθεντικη γνησια πεντανοστομη πιτα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμια καλοφτιαγμενη πιτα νομιζω μπορει να "σταθει" σε καθε τραπεζι!!!!
γεια στα χερια σου ελενη,εξαιρετικη ιδεα ο μαραθος!
πολλα φιλια!!!
Όντως πολύ νόστιμη και αρωματική!
ΔιαγραφήΚι αν χρησιμοποήσεις σπιτικό φύλλο, τότε γίνεται νοστιμότερη!
Σας ευχαριστώ και σε φιλώ!
Εγώ προσωπικά δεν λέω όχι ποτέ σε πίτες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μάλλον όταν έχουν τέτοια γαργαλιστικά αρώματα Ελένη μου.
Καλημέρες πολλές.
Πηνελόπη μου, ούτε εγώ λέω όχι, όπως έχεις καταλάβει!
ΔιαγραφήΚι αυτή έγινε πειρασμός!
Καλή εβδομάδα, πολλά φιλιά!
ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει τόσο πολύ ο μάραθος!!!!!!!!!!!!!