Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τηγανιτές Μελιτζάνες με Σάλτσα Τομάτας και Σκόρδου – Fried Eggplants with Tomato and Garlic Sauce

Ένα καλοκαιρινό, συνοδευτικό πιάτο αλλά και μια πρόταση για μερακλίδικο μεζεδάκι που όλοι θα εκτιμήσουν την παρουσία του σε μια ποικιλία κρεατικών!
Οι σκορδάτες μελιτζάνες με τα χρώματα και τα αρώματα του καλοκαιριού, θα ευφράνουν τον ουρανίσκο μας  και θα στολίσουν το πιάτο μας.
Η απλή κόκκινη σάλτσα με σκόρδο και βασιλικό δένει υπέροχα με την ελαφρά πικράδα της μελιτζάνας και προσθέτει γεύση και αρώματα.
Αν συνοδεύσουμε τις μελιτζάνες με φρέσκο σπιτικό ψωμί και ένα καλό κατσικίσιο τυρί, ο συνδυασμός θα είναι εξαιρετικός!
Δοκιμάστε τον!



Τα Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες Τσακώνικες
100mL ελαιόλαδο
Αλάτι

Για τη Σάλτσα

3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
500γραμ. τριμμένες τομάτες, φρέσκες ή κονσέρβα
1 κουταλιά πελτές τομάτας
½ κουταλάκι ζάχαρη
4 κλωναράκια φρέσκος βασιλικός, τα φύλλα μόνο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες



Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε το κοτσάνι και δύο λωρίδες φλοίδας κατά μήκος. Τις χαράζουμε στη μέση και τις κόβουμε σε κυβάκια.
Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε στο τρυπητό για περίπου 30 λεπτά. Μετά τις ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά.










Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια της μελιτζάνας προσέχοντας, να μην καούν.













Βγάζουμε από το τηγάνι και αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξει το 
ελαιόλαδο.







Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουμε το τριμμένο σκόρδο. Ανακατεύουμε γρήγορα και αμέσως προσθέτουμε τις τομάτες, τον πελτέ και τη ζάχαρη.

Σιγοβράζουμε τις τομάτες με το σκόρδο, μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτουμε αλάτι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.




Τέλος προσθέτουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες, τα φύλλα του βασιλικού ψιλοκομμένα και πολύ προσεκτικά, ανακινώντας το τηγάνι, για να μην λιώσουν, τις καλύπτουμε με τη σάλτσα.


Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και τις κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή κρύες.



Καλή όρεξη!

16 σχόλια:

  1. Όπου δω μελιτζάνες, δεν αντιστέκομαι με τίποτα!
    Η σάλτσα σου με το σκορδάκι και το βασιλικό θα κάνει τις μελιτζάνες ανάρπαστες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έχω αγάπη για τις μελιτζάνες, όπως εσύ, Έλενα!
      Έχεις πολλές επιλογές και κάνεις αρκετούς συνδυασμούς με άλλα υλικά με νόστιμο αποτέλεσμα.
      Είναι ένα καθαρά κολοκαιρινό υλικό, αγαπημένο.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Οι μελιτζάνες είναι αγαπημένο λαχανικό του καλοκαιριού μας, κι όταν τηγανίζονται αναδύονται όλα τα αρώματα και η γεύση τους!
    Υπέροχο το πιάτο της πρότασής σου και τρώγεται ιδανικά και σκέτο και σαν συνοδευτικό!

    Φιλία πολλά Ελένη μου, καλό απόγευμα!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς, όταν ήμουν μικρή, το τρώγαμε με τηγανιτά ψαράκια.
      Τώρα το σερβίρουν τα καλοκαίρια στις ποικιλίες αλλά πολλές φορές με ελάχιστη σάλτσα και δεν είναι νόστιμο.
      Νομίζω ότι η μελιτζάνα αγαπά την τομάτα αλλά και το σκόρδο!
      Καλό απόγευμα, Ζάμπια μου.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Έτσι τις έφτιαχνε η μητέρα μου, εγώ δεν τις φτιάχνω γιατί δεν αρέσουν στους υπόλοιπους κι για΄τι αποφεύγω τα τηγανητά.
    Είναι όντως μια λιχουδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα τηγανιτά με ελαιόλαδο δεν νομίζω ότι είναι πολύ επικίνδυνα, αν τρώγονται σπάνια.
      Αλλά και κάποια φαγητά μαγειρεύουν ταινία μόνο τηγανιτά, όπως οι κεφτέδες. Στο φούρνο είναι άλλο πράγμα.
      Καλό σου απόγευμα, Ξανθή.

      Διαγραφή
  4. Άφταστη καλοκαιρινή νοστιμιά που την κάνω πολύ συχνά Ελένη μου!!! Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν συνοδευτικό, να πάρουν όλοι από μια πιρουνιά, είναι υπέροχο!
      Χαίρομαι που εκτιμάς την απλότητά του, Κική μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. το απολυτο καλοκαιρινο φαγακι,μεζεδεκι !!!!!
    ειναι ενα αγαπημενο οικογενειακο μας φαγητο που το τρωμε πολυ συχνα το καλοκαιρι!!!
    φιλια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που μαθαίνω ότι το αγαπάτε!
      Το καλοκαίρι θέλει απλά και νόστιμα πιάτα.
      Φιλάκια πολλά, Κική μου!

      Διαγραφή
  6. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΙΚΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΗ ΠΟΛΛΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΦΙΑΞΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΘΙΚΕΥΣΟ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΩ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ εύκολο, ώστε δεν χρειάζεται αποθήκευση.
      Μπορείς όμως να αποθηκεύσεις τη διεύθυνσή του, για να το ξαναβρεί εύκολα.
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  7. Νόστιμο φαγάκι Ελένη και καλοκαιρινό,αν του βάλουμε δίπλα και φετουλα με φρέσκο ψωμάκι έχουμε το τέλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κατερίνα!
      Ταιριάζει πολύ με το άσπρο τυρί, σαν τη φέτα.
      Θέλει και ψωμάκι για να μην πάει χαμένη η σαλτσούλα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Τέλειο φαγητό!!!
    Τρελλαίνομαι για μελιτζάνες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι οι μελιτζάνες είναι από πιο νόστιμα καλοκαιρινά λαχανικά αλλά και ένα υλικό
      που σου επιτρέπει πολλούς νόστιμους συνδυασμούς!
      Καλό απόγευμα, Πέπη

      Διαγραφή