τα αμύγδαλα είναι οι αγαπημένοι μου ξηροί καρποί!
Τα λατρεύω για τη λεπτή τους γεύση αλλά τα έχω συνειρμικά δέσει με ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας: ο αμυγδαλένιος μπακλαβάς της Πρωτοχρονιάς, τα αμυγδαλωτά που έφτιαχνε η μητέρα μου για την ονομαστική εορτή του πατέρα μου και ο παραδοσιακός ρυζοχαλβάς, της περιοχής μου, πασπαλισμένος πάντα με αρκετό ασπρισμένο αμύγδαλο που ανακοίνωνε πάντα χαρούμενα γεγονότα, γεννήσεις ή αρραβώνες! Γλυκά που εμείς τα παιδιά περιμέναμε και τα τιμούσαμε πολύ!
Τα λατρεύω για τη λεπτή τους γεύση αλλά τα έχω συνειρμικά δέσει με ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας: ο αμυγδαλένιος μπακλαβάς της Πρωτοχρονιάς, τα αμυγδαλωτά που έφτιαχνε η μητέρα μου για την ονομαστική εορτή του πατέρα μου και ο παραδοσιακός ρυζοχαλβάς, της περιοχής μου, πασπαλισμένος πάντα με αρκετό ασπρισμένο αμύγδαλο που ανακοίνωνε πάντα χαρούμενα γεγονότα, γεννήσεις ή αρραβώνες! Γλυκά που εμείς τα παιδιά περιμέναμε και τα τιμούσαμε πολύ!
Τα αμύγδαλα πάντα ήταν ασπρισμένα, “για το καλό”, για ευτυχία και τύχη,
ποτέ με τη φλοίδα! Αναμεμειγμένα πότε με τα αρώματα της κανέλας και πότε με του
ανθόνερου, γίνονταν ένα μαγικό υλικό που μας έκανε ανυπόμονους για να γευτούμε,
όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το λαχταριστό αποτέλεσμα!
Με ασπρισμένα αμύγδαλα σας έφτιαξα κι εγώ αυτό το υπέροχο σιροπιαστό γλυκό,
με τη γεμάτη υφή και την εορταστική εμφάνιση.
Είναι κέρασμα για την ονομαστική μου εορτή!
Τα Υλικά
(Ταψί 24Χ30cm)
(Ταψί 24Χ30cm)
200γραμ. αμύγδαλα, ασπρισμένα και τριμμένα
60γραμ. ψιλό σιμιγδάλι
150γραμ. φρυγανιά τριμμένη
6 αυγά
100γραμ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο
150γραμ. ζάχαρη, καστανή ή λευκή
1 φακελάκι βανίλια (από τα βιολογικά)
1 σφηνάκι λικέρ Amaretto ή κουαντρό
2 κουταλάκια baking powder
1 τσιμπιά αλάτι
Για το Σιρόπι
350γραμ. ζάχαρη
600 mL νερό
Ο χυμός ½ λεμονιού
1 φακελάκι βανίλια
Οδηγίες
Βουτυρώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Το γυρίζουμε
ανάποδα και το χτυπάμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας για να αφαιρέσουμε το
περίσσευμα.
Εν συνεχεία, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το λικέρ και τη βανίλια, συνεχίζοντας
για πολύ λίγο το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και
ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τη χλιαρή αμυγδαλόπιτα με το ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουμε με
τριμμένο και ελαφρά ψημένο αμύγδαλο.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα Ελένη!! Χρόνια πολλά κι από δω! Να είσαι καλά και του χρόνου με υγεία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε θερμά, Κική μου!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά Ελένη μου με υγεία,πάντα χαρούμενη και γλυκαμένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, Κατερίνα μου!
ΔιαγραφήΧρόνια Πολλά κι ευτυχισμένα! Υπέροχο κέρασμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Ευαγγελία!
ΔιαγραφήΝα ευχηθώ κι' από εδώ Χρόνια Πολλά Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥγεία και Δύναμη σε όλα και πάνω απ' όλα.
Τέλειο κεκάκι. Σιροπιαστό και με λατρεμένο αμύγδαλο (τουλάχιστον για μένα) το καλύτερο κέρασμα για πρωϊνο και απογευματινό ρόφημα.
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Υγεία, η καλύτερη ευχή, Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΑυτή η αμυγδαλόπιτα είναι . . . παντός καιρού, με ή χωρίς καφεδάκι!
Γίνεται αμέσως εθιστική!
Εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
χρονια πολλα με υγεια και νοστιμια!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεχομαι το κερασμα με μεγαλη χαρα καθως και μενα τα αμυγδαλα ειναι οι αγαπημενοι μου ξηροι καρποι!!!
φιλια και καλο σ/κ!!!
Πολύ όμορφες ευχές! Να είσαι καλά, πολλά πολλά ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΣε τι ταψί το φτιάχνουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ταψί παραλληλόγραμμο 24Χ30 εκ. καλά βουτυρωμένο.
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία!
Παρα πολυ ωραίο!!!!
Διαγραφή