Ένα καταπληκτικό γλυκό κουταλιού, πολύ χορταστικό και ευπαρουσίαστο!
Ας το φτιάξουμε τώρα που τα δαμάσκηνα είναι της εποχής. Διαλέγουμε αψέκαστα, ώριμα αλλά όχι πολύ μαλακά φρούτα και, αν είναι δυνατόν, με το ίδιο μέγεθος. Θα αφαιρέσουμε προσεκτικά τα κουκούτσια τους και το κενό τους θα γεμίσουμε με αμύγδαλα. Όταν τα σερβίρουμε, μέσα στο μελωμένο σιρόπι τους, θα αρέσουν σε όλους!
Μόνο να φροντίσουμε να κρύψουμε ένα τουλάχιστον βαζάκι, για να το σερβίρουμε μετά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι ή παγωτό. Θα εκτιμηθεί δεόντως!
Τα Υλικά
Βάζουμε τα φρούτα μέσα σε μια
Βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε σε μέτρια, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να δημιουργείται το σιρόπι.
Την επομένη βγάζουμε σε πιάτο ένα-ένα τα φρούτα και τα γεμίζουμε με τα ασπρισμένα αμύγδαλα και προσθέτουμε τη βανίλια ή την κανέλα.
Το γλυκό το έφτιαξε και η Δήμητρα με πολλή επιτυχία!
Την ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και τη φωτογραφία!
Ας το φτιάξουμε τώρα που τα δαμάσκηνα είναι της εποχής. Διαλέγουμε αψέκαστα, ώριμα αλλά όχι πολύ μαλακά φρούτα και, αν είναι δυνατόν, με το ίδιο μέγεθος. Θα αφαιρέσουμε προσεκτικά τα κουκούτσια τους και το κενό τους θα γεμίσουμε με αμύγδαλα. Όταν τα σερβίρουμε, μέσα στο μελωμένο σιρόπι τους, θα αρέσουν σε όλους!
Μόνο να φροντίσουμε να κρύψουμε ένα τουλάχιστον βαζάκι, για να το σερβίρουμε μετά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι ή παγωτό. Θα εκτιμηθεί δεόντως!
Τα Υλικά
45-50 φρέσκα δαμάσκηνα, ισομεγέθη
1 κιλό κρυσταλλική λευκή ή καστανή ζάχαρη
2 λοβοί βανίλιας ή 2 ξυλάκια κανέλας και 5 γαρίφαλα
250mL νερό
½ φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα
Ο χυμός ½ λεμονιού
Οδηγίες
Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή το κουκούτσι τους, χρησιμοποιώντας ένα καθαρό
κατσαβίδι ή μία πρόκα. Τρυπάμε από εκεί που στηρίζεται το κοτσάνι και
σπρώχνουμε προς την κορυφή.
Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο συνδετήρα χαρτιών και βγάζουμε τα
κουκούτσια από την ίδια κατεύθυνση. Είναι πολύ αποτελεσματικός αυτό ο τρόπος!
Βάζουμε τα φρούτα μέσα σε μια
μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα και προσθέτουμε τη
ζάχαρη και το νερό.
Βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε σε μέτρια, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να δημιουργείται το σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 12 ώρες, χωρίς να το δέσουμε.
Την επομένη βγάζουμε σε πιάτο ένα-ένα τα φρούτα και τα γεμίζουμε με τα ασπρισμένα αμύγδαλα και προσθέτουμε τη βανίλια ή την κανέλα.
Το βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να αποκτήσει
ένα καταπληκτικό ρουμπινί χρώμα.
Αποθηκεύουμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
Καλή επιτυχία!Το γλυκό το έφτιαξε και η Δήμητρα με πολλή επιτυχία!
Την ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και τη φωτογραφία!
TIPS
- Διαλέγουμε φρούτα ώριμα αλλά όχι πολύ μαλακά. Αν είναι σκληρά, θα χρειαστεί να προσθέσουμε ακόμη λίγο νερό.
- Για να βγάλουμε τα κουκούτσια πιο εύκολα, μπορούμε να κόψουμε τα φρούτα λίγο στη μέση τόσο, όσο χρειάζεται να βγουν με ευκολία.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ασβεστόνερο, για να μείνουν τα φρούτα τραγανά, ως εξής: μέσα σε ένα γυάλινο ή πλαστικό μπολ διαλύουμε 2 κουταλιές (της σούπας) σβησμένον ασβέστη μέσα σε 2 λίτρα νερό. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα ανακατεύουμε κατά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε τα φρούτα μέσα στο ασβεστόνερο για 3 ώρες.
- Πριν τα χρησιμοποιήσουμε, τα ξεπλένουμε πολλές φορές κάτω από τρεχούμενο νερό.
Καλησπέρα Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αγαπώ τα γλυκά του κουταλιού!Αγαπώ την φρονιμάδα της ήπιας γλυκύτητας τους,τη νοσταλγική εποχή που το γλυκό αυτό αποτελούσε την επίσημη υποδοχή των ξένων στο καλό σαλόνι,τις αγαπημένες γιαγιάδες που αράδιαζαν στα κοφτοκεντημένα ράφια της σερβάντας ,λογιών λογιών γλυκίσματα για ολόκληρο τον χειμώνα.
Θαυμάζω και τις νέες νοικοκυρές όμως που εξακολουθούν να σέβονται και να εκτιμούν την ποιότητα αυτών των γλυκών!
Χαίρομαι που για μια ακόμα φορά,μέσα από τις φιλόξενες σελίδες σου,να παρακολουθώ ότι οι πατροπαράδοτες και πιο παραδοσιακές συνταγές του παρελθόντος ,έχουν περίοπτη θέση!
Θαυμάζω την ευγένεια της λιτότητας του γλυκού αυτού,την κρυστάλλινη διαύγεια του και το βαθύ πορφυρένια χρώμα του.
Αγαπημένο φρούτο το δαμάσκηνο,το ανέδειξες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!
Φιλιά πολλα,πολλά!!
Καλησπέρα, Φωτεινή μου!
ΔιαγραφήΜου αρέσει να παρουσιάζω αυτά τα παραδοσιακά γλυκά, γιατί πιστεύω ότι όλη αυτή η γνώση που έφτασε μέχρις εμάς είναι πολύτιμη και δεν πρέπει να χαθεί. Το κάνω με πολύ σεβασμό, όποτε μπορώ.
Να είσαι καλά, καλή μου φίλη. Πάντα εκτιμώ τα γραφόμενά σου!
Πολλά φιλιά!
Ελενάκι μου υπέροχο το έφτιαξες το γλυκάκι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια το να αντισταθούμε και να φυλάξουμε βαζάκι για τα Χριστούγεννα, δύσκολο το βλέπω χα χα χαα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Σ΄ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΠάντως εγώ φύλαξα ένα βαζάκι και προσπαθώ να το ξεχάσω!!!
Καλό σου βράδυ! Πολλά φιλιά!
Πολύ ωραίο γλυκάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μας εβδομάδα
Φιλια :)
Καλή σου εβδομάδα, Αριάδνη!
ΔιαγραφήΤα γλυκά κουταλιού είναι μοναδικά!
Φιλιά
Καλοφάγωτο Ελένη και του χρόνου να είσαι καλά. Θα δοκιμάσω να το φτιάξω, ζήλεψα το χρώμα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα μου!
ΔιαγραφήΚαι βέβαια να δοκιμάσεις να το φτιάξεις. Καλή σου επιτυχία!
Ωραίο χρώμα ,φαινεται πεντανόστιμο ,καλο βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως ένα εκπληκτικό γλυκάκι!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ, Νέλη!
για φαντασου να δοκιμαζαμε κιολας.λαχταριστο λαχταριστο,καλοφαγωτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ πολύ θα ήθελα να σε κεράσω, Λίτσα!
ΔιαγραφήΕίναι από τα πολύ νόστιμα γλυκά κουταλιού!
Καλό σου βράδυ!