Το Σπετζοφάι είναι ένα πολύ δημοφιλές, παραδοσιακό πιάτο της Πηλιορείτικης κουζίνας. Βασικό
συστατικό του είναι το λουκάνικο, που πρέπει να είναι καλής ποιότητας,
πικάντικο και αρωματικό. Η γεύση και τα αρώματά του θα βγουν στη σάλτσα τομάτας
και θα δέσουν υπέροχα με τις πιπεριές. Στο Πήλιο σερβίρεται όλο το χρόνο, μαζί
με τη φασολάδα.
Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε ελαφρά τις πιπεριές, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Τις βγάζουμε μέσα σ΄ένα πιάτο.
Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το τηγανίζουμε απ΄όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει, και βγάζουμε μέσα στο πιάτο με τις πιπεριές.
Καθαρίζουμε το τηγάνι και προσθέτουμε τις ντομάτες. Τις μαγειρεύουμε ξεσκέπαστες, μέχρι να αρχίσουν να πήζουν. Τότε προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι με προσοχή, αν το λουκάνικο είναι αλμυρό, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Το έχω δοκιμάσει σε πολλές εκδοχές, με μελιτζάνες, κρεμμύδι ή ελιές αλλά η
κλασική, με τα τρία υλικά, είναι νομίζω ή γευστικότερη! Δίνεται και πιο
ελαφριά, αν τα υλικά ετοιμαστούν χωριστά και στο τέλος ενσωματωθούν. Δοκιμάστε
τη!
Τα Υλικά
(Για 5-6 άτομα)
500γραμ. χωριάτικο λουκάνικο, κομμένα σε ροδέλες
8-10 πράσινες πιπεριές, κέρατο, κομμένες σε λωρίδες
5 μεγάλες και ώριμες τομάτες, ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Πλένουμε καλά τις τομάτες και τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε με χαρτί
κουζίνας.
Ξεφλουδίζουμε τις τομάτες, τις χαράσσουμε και τις πιέζουμε δυνατά με τις παλάμες
μας, για να αφαιρέσουμε τους σπόρους και να χάσουν λίγο νερό.
Χαράσσουμε τις πιπεριές με ένα μαχαιράκι κατά μήκος και αφαιρούμε το
κοτσάνι και τους σπόρους.
Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε ελαφρά τις πιπεριές, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Τις βγάζουμε μέσα σ΄ένα πιάτο.
Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το τηγανίζουμε απ΄όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει, και βγάζουμε μέσα στο πιάτο με τις πιπεριές.
Καθαρίζουμε το τηγάνι και προσθέτουμε τις ντομάτες. Τις μαγειρεύουμε ξεσκέπαστες, μέχρι να αρχίσουν να πήζουν. Τότε προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι με προσοχή, αν το λουκάνικο είναι αλμυρό, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μόλις η σάλτσα χάσει αρκετά από τα υγρά της, προσθέτουμε το λουκάνικο και
τις πιπεριές και ανακατεύουμε με προσοχή.
Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για πέντε λεπτά, πασπαλίζουμε με ρίγανη και
σερβίρουμε το Σπετζοφάι ζεστό.
Το συνοδεύουμε με ψημένο ψωμί ή αραβικές πίτες.
Το Πήλιο ,πέρα από τις απίστευτες φυσικές ομορφιές του,πόλο έλξης για όλους μας,μας κερδίζει και για την παράδοση της κουζίνας του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συγκεκριμένο φαγητό ανήκει στον κατάλογο των πολυαγαπημένων μερακλίδικων φαγητών,που προσωπικά το συνδέω με βαριές χειμωνιάτικες μέρες,φιλόξενα ζεστά τραπέζια,φλόγες που χοροπηδούν από την θράκα ενός τεράστιου τζακιού και την γνωστή αδημονία της προσμονής για την απόλαυση που θα ακολουθήσει.
Η ευπαρουσίαστη πρόταση σου Ελένη μου δεν μας αφήνει ασυγκίνητους.Μας το προσφέρεις πλούσιο σε γεύση με τις πρώτες ύλες να παίζουν κυρίαρχο ρόλο κσι να πείθουν εύκολα για την γευστική αρτιότητα του .
Καλή εβδομάδα να έχεις!Φιλιά πολλα,πολλά!!
Καλησπέρα, Φωτεινή μου!
ΔιαγραφήΜου άρεσε πολύ αυτό το "μερακλίδικο"! Αλλά και η ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία το τοποθέτησες, είναι μοναδική!
Το σπετζοφάι είναι μοναδικό μεζεδάκι και έχει φανατικούς φίλους.
Πολλά πολλά φιλιά!
Φανταστική παραδοσιακη γευστική συνταγη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη βδομάδα να έχουμε :)
Καλησπέρα, Αριάδνη!
ΔιαγραφήΌντως είναι ένα εξαιρετική, αρκεί να βρει κάποιος πολύ καλό λουκάνικο.
Αν είναι και σπιτικό, τότε το πιάτο θα είναι φανταστικό γευστικά.
Καλή σου εβδομάδα!
Φιλιά
Και σε ποιον δεν αρέσει αυτό το υπέροχο φαγητό???
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Ελενάκι!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Καλησπέρα, Έλενα!
ΔιαγραφήΠιστεύ κι εγώ ότι έχει μόνο φανατικούς φίλους!
Καλή σου εβδομάδα, πολλά φιλιά!
Μοσχομύρισε το σπίτι! Αυτό το πηλιορίτικο σπετζοφάι είναι φοβερό φαγητό και το λατρεύω! Καλή εβδομάδα Ελένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα, Ελεάννα!
ΔιαγραφήΠράγματι πολύ νόστιμο αυτό το παραδοσιακό πιάτο!
Καλό σου απόγευμα!
Εντάξει!!!!!!!!! Είναι θεικό φαγητό!! Το λατρεύω! Και φυσικά τον κυριότερο ρόλο παίζει το αρίστης ποιότητας λουκάνικο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί! Σου έγινε φανταστικό και μελωμένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι καλά που μας το θύμισες Ελένη!!!
Φιλιά πολλά!
Η ποιότητα του λουκάνικου είναι σημαντική αλλά και οι ντομάτες πρέπει να είναι φρέσκες.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου το θύμισα!
Καλό σου απόγευμα, Χρυσαυγή μου!
Φιλάκια
Υπέροχος μεζές χειμώνα καλοκαίρι Ελένη μου. Και εγώ τα ίδια υλικά βάζω μόνο που το μαγειρεύω με άλλο τρόπο, κόβω τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μ΄ενδιαφέρει πώς το μαγειρεύεις εσύ!
ΔιαγραφήΜόνο ο τρόπος που κόβεις τις πιπεριές διαφέρει;
Καλό σου απόγευμα, Κατερίνα!
Πολυ αγαπημενο φαγακι, το ειχαμε ψιλοξεχασει, αλλα το βαζω αμεσω στο προγραμμα της εβδομαδας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλα φιλια και καλη εβδομαδα!
Αξίζει να το τιμάμε πότε πότε,, Μαρίνα μου! Είναι νοστιμότατο!
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
Φιλιά!
κλασικό και υπεροχο φαγητο!Μ αρεσε η ιδεα να ενσωματοθουν τα υλικα στο τελος,ενδιαφερον!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια!!
Όταν προετοιμάζουμε ένα-ένα χωριστά τα υλικά και τα ενσωματώνουμε στο τέλος, είναι ευδιάκριτα και το φαγητό γίνεται ευπαρουσίαστο και πιο ελαφρύ.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
Φιλάκια
Το πρωτοδοκίμασα στην Πορταριά το 1979 και από τότε όποτε βρω κατάλληλα λουκάνικα το φτιάχνω. Έχεις δίκιο αυτή η εκδοχή (μόνο πιπεριές) είναι η καλύτερη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ στο Πήλιο το πρωτοδοκίμασα χωρίς μελιτζάνες κι έτσι το φτιάχνω.
ΔιαγραφήΜε τις μελιτζάνες αλλάζει εντελώς η γεύση του.
Καλό απόγευμα
Πραγματικά "μερακλίδικο" και πεντανόστιμο, παραδοσιακό φαγητό! Και τόσο αγαπημένο! Ο καλός μου τρελαίνεται για σπετζοφάϊ και όχι άδικα άλλωστε! Το έφτιαξες ωραιότατο Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Όπως το λες, Ειρήνη μου, μερακλίδικο, αλλά και εξαιρετικό μεζεδάκι!
ΔιαγραφήΑφού του αρέσει, τότε πρέπει να του το φτιάχνεις πότε-πότε!
Σ΄ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά