Το Ταλαγάνι είναι ένα χειροποίητο
Μεσσηνιακό τυρί που η γεύση και η υφή του θυμίζει πολύ το Κυπριακό
χαλούμι. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα.
Είναι καταπληκτικό ζεστό, ψημένο στη σχάρα ή στο τηγάνι, διότι η γεύση του
γίνεται εντονότερη και η υφή του αναδεικνύεται περισσότερο.
Δοκιμάστε το και συνοδεύστε ο με γλυκό σταφύλι που είναι της εποχής και
πασπαλίστε το με ελαφρά ψημένους σπόρους σουσαμιού και κουκουναριού. Λίγο
ψιλοκομμένο κόλιανδρο απογειώνει τη γεύση!
Το σερβίρουμε σαν γλυκό στο τέλος ενός γεύματος ή μπορούμε να το συνοδεύσουμε με τσίπουρο, ρακί ή τσικουδιά.
Τα Υλικά
1 κεφαλάκι ταλαγάνι, 400-500γραμ.
1 φλιτζάνι γλυκό κουταλιού σταφύλι ή σταφίδα
2 κουταλιές ελαφρά ψημένο σουσάμι αναποφλοίωτο
½ φλιτζάνι ελαφρά ψημένοι σπόροι κουκουναριού
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
Λίγη κανέλα τριμμένη
Οδηγίες
Κόβουμε το ταλαγάνι σε μέτριες φέτες.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι αντικολλητικό με ραβδώσεις, χωρίς να το λαδώσουμε.
Ψήνουμε το τυρί, μέχρι να αποκτήσει μια καστανή κρούστα και το γυρίζουμε
και από την άλλη πλευρά.
Το σερβίρουμε σε ζεστό πιάτο με δύο κουταλιές γλυκό σταφύλι ή σταφίδα και
το πασπαλίζουμε με τους ελαφρά ψημένους σπόρους.
Τελειώνουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και μία ιδέα κανέλας!
Καλή όρεξη!
Τι φανταστικός συνδυασμός! Εξαιρετική ιδέα! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσε!
ΔιαγραφήΚαλό σου μεσημέρι
Από τις γεύσεις, αλλά και τους συνδυασμούς γεύσεων που μου αρέσουν πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα Ελενάκι!
Φιλιά!
Έλενά μου, κερνάω! Διάλεξε συνοδευτικό!
ΔιαγραφήΦιλιά
Το ταλαγάνι είναι όντως ένα υπέροχο τυρί για σαγανάκι. Κι πρόταση σερβιρίσματος καταπληκτική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο και σαν σαγανάκι αλλά και γλυκάκι!
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ, φίλε Γιάννη!
Το αγαπημενο μου τυρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαιτερος ο συνδυασμος του με το γλυκο σταφυλι! Εντελως φθινοπωρινη αποψη.
Είπα να γλυκάνω το φθινόπωρο με έναν πρωτότυπο συνδυασμό!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε!
Φιλάκια πολλά
Ακόμα να δοκιμάσω το ταλαγάνι......
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το γλυκό και τα αρωματικά που προτείνεις θα είναι άπαιχτο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω, Πέπη μου, για να δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΘα σου αρέσει πολύ!
Φιλιά
Πόσο όμορφη παρουσίαση μιας ακαταμάχητες και διπολικής γεύσης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλμυρο και γλυκό,ένας ασυναγώνιστος συνδυασμός με ένα ΠΟΠ τυρί στην απλούστατη μορφή προετοιμασίας και ένα μαγευτικό γλυκό του κουταλιού που παντρεύει την ευωδιαστη γλύκα του,με την ήπια αψάδα του ψημένου γάλακτοκομικού!
Λατρεύω τον συγκεκριμένο συνδυασμό και ο φρέσκος κόλιανδρος τολμά να στέκεται με σεβασμό στην εξαίσια ισορροπία γεύσεων.
Καλό φθινόπωρο Ελένη μου!Καλή αρχή σε ότι παλιό έκανες και υποδέξου το καινούργιο σαν μία νέα πρόκληση!
Φιλιά πολλα,πολλά!
Φωτεινή μου, χαίρομαι που τα λέμε πάλι!
ΔιαγραφήΑν και δεν έχω internet εδώ στην επαρχία που βρίσκομαι, πάντως προσπαθώ να κρατώ την επαφή μας.
Πάντα με ενθουσιάζει η αναλυτική περιγραφή σου! Είναι σαν να ενεργοποιείς όλες τις αισθήσεις μας!
Πολλά πολλά ευχαριστώ και φιλιά!
Ταλαγάνι δοκίμασα πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι και μου άρεσε πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσυνήθιστος ο συνδυασμός γεύσεων που μας προτείνεις αλλά μου αρέσει!
Ερμιόνη μου, νομίζω ότι θα τολμήσεις να δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΠραγματικά αξίζει!
Σε φιλώ
Θέλω και γω να το δοκιμάσω, τα αγαπώ τα τυρια! Αλλά άντε να το βρω εδω που βρίσκομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα
Φιλιά :)
Αριάδνη μου, μακάρι να υπάρχει τρόπος να σου στείλω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξίζει να δοκιμάσεις!