Το χταπόδι είναι ένα υπέροχο μεζεδάκι για κάθε εποχή, όχι μόνο για την
περίοδο της νηστείας. Ψημένο, μαγειρευτό ή ξιδάτο είναι πάντα ένας μεζές
ακαταμάχητος.
Ο τρόπος όμως που σας προτείνω να το ετοιμάσετε, το κάνει εκπληκτικά νόστιμο
με μια υπέροχη σάλτσα που όλοι θα τη διεκδικήσουν!
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!
Τα Υλικά
Ένα φρέσκο χταπόδι, 1200-1500γραμ.καλά χτυπημένο
50ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
100ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο
100ml λευκό κρασί Λήμνου
2 κουταλάκια αποξηραμένη ρίγανη
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει με τα υγρά που θα βγάλει.
Κουνάμε πολλές φορές την κατσαρόλα, για να μην κολλήσει το χταπόδι και το
γυρίζουμε μόνο μία φορά.
(Αν χρειαστεί, προσθέτουμε μερικές κουταλιές ζεστό νερό).
Όταν το τρυπήσουμε με το πιρούνι και έχει μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε πρώτα το ξύδι και συνεχίζουμε το
βράσιμο, σκεπασμένο, μέχρι να το αφήνουμε τα το απορροφήσει.
Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί και ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει
παντού.
Όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο
πιπέρι και τη ρίγανη.
Είναι έτοιμο!
Το σερβίρουμε ολόκληρο και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Το κόβουμε στο τραπέζι και το απολαμβάνουμε!
Γειά σου Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπος ο τρόπος μαγειρέματος του χταποδιού.
Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Να βράζει δηλαδή το χταπόδι χωρίς καθόλου υγρό μέσα σε μια κατσαρόλα.
Και το τελειωτικό αποτέλεσμα επίσης είναι πολύ ωραίο έτσι όπως είναι ολόκληρο στην πιατέλα.
Το αγαπώ πολύ το χταπόδι. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι εξαιρετικό!!!!!!!!
Φιλιά πολλά!!!!
Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΚαταλαβαίνω ότι εκπλήσσεσαι που δεν βάζω καθόλου νερό αλλά, πίστευσέ με, δεν χρειάζεται. Το χταπόδι, όπως και τα άλλα θαλασσινά περιέχουν αρκετό νερό. Μαγειρεύεται σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και κρατά όλη τη νοστιμιά του.
Γίνεται εξαιρετικά νόστιμο, με μια σάλτσα ονειρεμένη!
Φιλάκια πολλά
Ο καλυτερος τροπος για να βρασεις το χταποδι και να απολαυσεις ολη του την νοστιμια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως, Μαρίνα μου! Δεν χάνεται η νοστιμιά του μέσα στο νερό, αρκεί το χταπόδι να είναι φρέσκο και πολύ καλά προετοιμασμένο! Εμείς το λατρεύουμε!
ΔιαγραφήΦιλάκια
Ο αγαπημένος μου τρόπος(με ελάχιστες παραλλαγές) ! Ελάχιστα υλικά, τέλεια γεύση. Σπάνια φτιάχνω αλλιώς τα μεγάλα και μέτρια χταπόδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξίξει πολύ αυτός ό τρόπος μαγειρεύματος και το χταπόδι, ως μεζές, γίνεται ακαταμάχητο!
ΔιαγραφήΤα μικρά χταπόδια καλό είναι να τα αξιοποιούμε διαφορετικά.
Καλό σου βράδυ, Βαγγελιώ!
Υπέροχη πρόταση !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι επειδή το βράζω μόνο με ξύδι, ξέρω πόσο νόστιμο γίνεται !!
Η ιδέα σου να το σερβίρεις ολόκληρο το απογειώνει, δεν το είχα σκεφτεί !!!!
Την άλλη φορά που θα το μαγειρεύσεις να του προσθέσεις και κρασί. Θα γίνει φανταστικό!
ΔιαγραφήΌταν το σερβίρουμε ολόκληρο, είναι πολύ εντυπωσιακό.
Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη, gegeo!
Καλημέρα, πολυαγαπημένο των παιδιών μου. Η προσθήκη του κρασιού μου άρεσε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΤο κρασί προσθέτει πάρα πολύ γευστικά και δεν θέλεις να χάσεις σταγόνα από τη σάλτσα!
Καλή εβδομάδα από αύριο!
Υπέροχο φαίνεται !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣερβιρισμένο χωρίς να κοπεί εντυπωσιάζει !!
Η πρότασή σου σήμερα Ελένη μου μυρίζει θάλασσα, μεζεδάκια και τσιπουράκια και τα πόδια να τα χαϊδεύει το κύμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟνειρεύομαι ε; :)
Φιλάκια πολλά!
Z.
Όμορφο μεζέ μας ετοίμασες σήμερα Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμ! Μου αρέσει το κρασάτο χταπόδι... όλο νοστιμιά και πράγματι όχι μόνον για τη νηστεία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλή εβδομάδα Ελένη μου!
Πρωτότυπο!!! Πολύ ωραίο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή