Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ομελέτα με Αγκινάρες - Artichoke Omelet

Αυτή την εποχή οι αγκινάρες είναι τρυφερές και αρκετά φτηνές. Ας τις αξιοποιήσουμε, ετοιμάζοντας πολύπλοκα ή απλά και νόστιμα πιάτα, όπως μία χορταστική και λαχταριστή ομελέτα!


Τα Υλικά
(Για 3 μερίδες)

4 μέτριες, τρυφερές, φρέσκες αγκινάρες
Ο χυμός από δύο ζουμερά λεμόνια
3 μεγάλα ή 4 μικρά αυγά
⅓ φλιτζανιού φρέσκο γάλα
150γραμ. ανθότυρο
3 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μάραθος
5 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλάκι κόκκοι πολύχρωμου πιπεριού ή 1 κουταλιά τριμμένη ραβιέρα

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες με τον γνωστό τρόπο τις αγκινάρες και τις βάζουμε, μία-μία μέσα σ’ ένα μεγάλο μπολ με το χυμό των λεμονιών και νερό τόσο, ώστε να τις σκεπάζει.
Όταν τελειώσουμε το καθάρισμα, τις βράζουμε, μέσα στο ίδιο νερό, προσθέτοντας λίγο αλάτι.






Μετά από 10 περίπου λεπτά, αν έχουν σχεδόν μαλακώσει, είναι έτοιμες.
Τις  στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρά φετάκια.









Ρίχνουμε το γάλα μέσα σ΄ ένα μπολ, προσθέτουμε το ανθότυρο και το λιώνουμε, πιέζοντας μ’ ένα πιρούνι.
Ρίχνουμε και τα αυγά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μάραθο και το κρεμμυδάκι και χτυπάμε με ένα σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.



 


Μέσα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις αγκινάρες, μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε επάνω το μείγμα των αυγών και αφήνουμε να ψηθούν πάνω σε μέτρια φωτιά. Κινούμε κυκλικά τα τηγάνι για να πάνε παντού τα αυγά.




Όταν η ομελέτα ψηθεί από την κάτω πλευρά, τη γυρίζουμε κι από την άλλη με τη βοήθεια ενός πιάτου, για να ροδίσει ομοιόμορφα και αυτή η πλευρά.



Όταν είναι έτοιμη, τη γλιστράμε με προσοχή μέσα σε μια πιατέλα και την πασπαλίζουμε με τους κόκκους πιπεριού ή το τριμμένο τυρί.
Τη σερβίρουμε αμέσως ζεστή.



Καλή όρεξη! 

10 σχόλια:

  1. Αγαπητή μου Helen, τι όμορφη ιδέα! Φαίνεται πολύ νόστιμη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις πιο αγαπημένες μου ομελέτες, είναι η ομελέτα με αγκινάρες Ελενάκι μου!
    Την έφτιαξες πεντανόστιμη!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έλενα!
      Κι εμείς την απολάυσαμε , ήταν νοστιμότατη! Θα την επαναλάβουμε με την πρώτη εθκαιρία!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Αυτή, Ελένη μου, είναι μια υπέροχη και λαχταριστή ομελέτα/ quiche!
    Μ΄ αρέσουν και οι αγκινάρες πολύ, ακόμα και ωμές. :)
    Εσύ τις αξιοποίησες και τις μαγείρεψες τέλεια.

    Θα έρθω ή θα έρθεις για...τσίπουρα;!;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ζαμπία μου!
      Κι εμείς τις τρώμε πολύ και τις αγοράζουμε με τις ντουζίνες.
      Για ωμές έχω μια πρόταση που θα την ανεβάσω τη Δευτέρα. Θα σου αρέσει πολύ.
      Φιλάκια πολλά-πολλά!

      Διαγραφή
  4. Φαίνεται πραγματικά πάρα πολύ νόστιμη. Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός υλικών!
    Χορταστικό πιάτο και παράλληλα ανάλαφρο!
    Σούπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ερμιόνη μου!
      Όντως έγινε πιο ελαφριά, γιατί δεν έβαλα λιπαρό τυρί.
      Είναι και χορταστική, ένα πλήρες γεύμα.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Φανταστικη φαίνεται σαν μια πολυ ωραια ταρτα ,θα ειναι σιγουρα και πεντανόστιμη,θα την δοκιμασω αυτην,αρκει να βρω αγκιναρες γιατι εμεις εδω δε βρισκουμε ευκολα,πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Νέλη!
      Σκέφτηκα να την ψήσω στο φούρνο, για να είναι πιο εμφανίσιμη, σαν τάρτα, όπως λες, αλλά δεν είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου. Την επομένη φορά θα τη δοκιμάσω.
      Εδώ οι αγκινάρες υπάρχουν όλες τις εποχές!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή