Καλή Σαρακοστή, με υγεία!
Είναι νοστιμότατος και πανεύκολος, ημιδιαφανής, λίγο λιπαρός και έχει το χαρακτηριστικό χρώμα της καραμέλας, της καμένης ζάχαρης.
Επειδή όμως τον χαλβά του εμπορίου αρκετά γλυκό και λιπαρό, προτιμώ να τον φτιάχνω στο σπίτι. Δοκιμάστε κι εσείς!
2 φλιτζάνια ζάχαρη, λευκή ή καστανή
4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη για την καραμέλα
1 φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα
3 κουταλιές ζάχαρη λευκή
Ας την αρχίσουμε γλυκά με έναν παραδοσιακό χαλβά που φέρει την ονομασία της
πόλης όπου πρωτοεμφανίστηκε, τα Φάρσαλα, στο ονομαστό παζάρι τους που ήταν στις
δόξες του τον περασμένο αιώνα.
Από εκεί ταξίδευσε σ΄όλη την Ελλάδα και σερβίρεται, μέχρι τις μέρες μας, σ΄όλα
τα τοπικά πανηγύρια και παζάρια, εξ ου και το όνομά του,
"παζαριώτικος"!Είναι νοστιμότατος και πανεύκολος, ημιδιαφανής, λίγο λιπαρός και έχει το χαρακτηριστικό χρώμα της καραμέλας, της καμένης ζάχαρης.
Επειδή όμως τον χαλβά του εμπορίου αρκετά γλυκό και λιπαρό, προτιμώ να τον φτιάχνω στο σπίτι. Δοκιμάστε κι εσείς!
Τα Υλικά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια νισεστές2 φλιτζάνια ζάχαρη, λευκή ή καστανή
4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη για την καραμέλα
1 φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα
3 κουταλιές ζάχαρη λευκή
Οδηγίες
Μέσα σ΄ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το νισεστέ, τη ζάχαρη (τα δύο φλιτζάνια),
το ελαιόλαδο, το νερό και ανακατεύουμε ζωηρά με ένα σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα
υλικά.
Βάζουμε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε λίγη-λίγη
τη ζάχαρη για την καραμέλα και την ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να
λιώσει η πρώτη ποσότητα.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, μέχρις ότου τελειώσει όλο το φλιτζάνι της ζάχαρης
και γίνει μια καφέ ανοιχτόχρωμη καραμέλα.
Οταν η καραμέλα ετοιμαστεί, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και,
πολύ προσεκτικά, και προσθέτουμε στην καραμέλα το μείγμα των υπολοίπων υλικών.
Μην προβληματιστούμε, όταν δούμε ότι η καραμέλα στερεοποιήθηκε και κόλλησε στα
τοιχώματα της κατσαρόλας και στην ξύλινη κουτάλα.
Αρχίζουμε αμέσως το ανακάτευμα και, μόλις ζεσταθεί το μείγμα, η καραμέλα θα
λιώσει. Μόλις αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε ζωηρά, μέχρι να πήξει ο χαλβάς εντελώς και να ξεκολλήσει από
την κατσαρόλα. Θα είναι έτοιμος, όταν μαζευτεί γύρω από την κουτάλα.
Μόλις πήξει, μεταφέρουμε το χαλβά σε ένα ταψάκι ή μια φόρμα πυρέξ για
καλύτερη εμφάνιση.
Τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Μετά τον πασπαλίζουμε με τρείς κουταλιές
ζάχαρη και τον ψήνουμε στο γκριλ ή καλύτερα τον καίμε με το φλόγιστρο, μέχρι να
σχηματιστεί μια κρούστα στην επιφάνειά του.
Τον σερβίρουμε κρύο, κομμένο σε κομμάτια.
Καλή επιτυχία!
φαίνεται πολύ λαχταριστος. ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή, Pansofix!
ΔιαγραφήΕίναι όντως υπέροχος, νόστιμος και υγιεινός!
Καλό σου απόγευμα!
Μ΄άρεσε πολύ το σχήμα, η φόρμα του Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι και το αγαπημένο γλυκό του Π. κι όλο λέω θα τον φτιάξω κι όλο αναβολές παίρνει...
Ζ.
Καλή Σαρακοστή, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΔεν το φορμάρισα παραδοσιακά σε ταψάκι, ήθελα φινέτσα!
Να τον φτιάξεις στον φίλο Π, είναι πανεύκολος και γίνεται πολύ νόστιμος.
Φιλάκια πολλά!
Αυτός ο χαλβάς είναι αγαπημένος του συζύγου, μια φορά προσπάθησα να τον φτιάξω αλλά δεν θύμιζε τη γεύση που έχει συνηθίσει. Ίσως του δώσω μια ακόμη ευκαιρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧτες έφτιαξα τη μαγιονέζα σου χωρίς αυγά και τη βάλαμε σε μια σαλάτα μας.
Καλή σαρακοστή δεν έχουμε πει νομίζω .
Καλή Σαρακοστή, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΟ σπιτικός έχει πιο ήπια γεύση, δεν σε "πιάνει στο λαιμό", όπως αυτός του εμπορίου.
Νομίζω ότι είναι και πιο υγιεινός, εφόσον τα υλικά είναι αα'από σπίτι"!
Ευχαριστώ πολύ κα για την επιλογή της μαγιονέζας μου, το εκτιμώ πολύ!
Να είσαι καλά, καλό απόγευμα!
Αγαπημένος και ο δικός σου έγινε τέλειος Ελένη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ, Κικίτσα!
ΔιαγραφήΦιλιά
Νομίζω ο πιο αγαπημένος μου χαλβάς είναι ο Φαρσάλων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατο τον έφτιαξες Ελένη μου και πολύ αναλυτικές οι οδηγίες σου!
Φιλιά, καλή Σαρακοστή!
Έλενά μου και σ΄εμένα αρέσει ο χαλβάς, σ΄όλες τις εκδοχές του!
ΔιαγραφήΜάλιστα κάνω και συλλογή συνταγών, φαντάσου!
Καλή Σαρακοστή!
Φιλιά πολλά
Τι να πρωτοθαυμάσω! Το χρώμα , την υφή, το όμορφο φορμάρισμα! Πολύ ωραίος και ομορφοσερβιρισμένος χαλβάς Ελένη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Βαγγελιώ μου! Ευχαριστώ πολύ για τα ευγενικά σου λόγια!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Ευχαριστώ πολύ. Μετά από κάτι χρόνια που έψαχνα για τη συνταγή κι έκανα πολλές και διάφορες δοκιμές, επιτέλους κατάφερα να έχω σωστό αποτέλεσμα! Αλήθεια, αντί για λάδι δεν θα είχε καλύτερο (γευστικά) αποτέλεσμα το βούτυρο (έστω κι αν δεν θα είναι νηστίσιμος);
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ σ΄ευχαριστώ, Γιάννη, για την επίσκεψη!
ΔιαγραφήΤο εκτιμώ πολύ που εμπιστεύθηκες τη συνταγή μου. Με βούτυρο δεν τον έχω δοκιμάσει ποτέ.
Νομίζω, όμως, ότι μπορείς να μπροσθέσεις προς στο τέλος, όταν ο χαλβάς είναι σχεδόν έτοιμος, μία μικρή ποσότητα βουτύρου, αφού θέλεις να έχεις διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Αν το δοκιμάσεις, πολύ θα ήθελα να πεις εντυπώσεις.
Ελπίζω να τα ξαναπούμε!
Φοβερή εμφάνιση! Μου αρέσει που ξεφεύγει από το συνηθισμένο πιο «πλακέ» σχήμα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και η καραμελένια γεύση του μου αρέσει πολύ.
Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΉθελα να είναι σπιτικός, εξού και το σχετικό φορμάρισμα.
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
Φιλάκια
Γειά σας. Εκ Φαρσάλων ορμώμενος και θα ήθελα να τον δοκιμάσω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως ευχαριστώ που γίνεσαι πρέσβυρα της καταγωγής έστω και με τον χαλβά Φαρσάλων.
Μαρίνος