Μια νοστιμότατη, πολύ θρεπτική, παραδοσιακή πρασόπιτα χωρίς φύλλο, που
κατάγεται από την Ήπειρο αλλά συνηθίζεται και στη Θεσσαλία αλλά και στη βόρεια
Φθιώτιδα που ονομάζεται “ μπαμπανέτσα”.
Ο τρόπος παρασκευής της αλλάζει από περιοχή σε περιοχή, όπως και τα υλικά
και ο τρόπος σύνθεσής της. Στη Φθιώτιδα δεν χρησιμοποιούν αυγά αλλά μόνο χόρτα
και φέτα και τα υλικά της ξεχωρίζουν σε στρώσεις.
Στη Θεσσαλία τα υλικά γίνονται ένας χυλός, αρκετά πηχτός, που θυμίζει το Κουρκουτό της περιοχής μου. (Η συνταγή σε επόμενη ανάρτηση).
Παραδοσιακά χρησιμοποιείται φρέσκο βούτυρο και όχι ελαιόλαδο και η πίτα γίνεται
λαχταριστή μ΄ένα ξεχωριστό άρωμα.
Τα Υλικά
(Για ένα ορθογώνιο ταψί, 25Χ35εκ.)
½ κιλό τρυφερά πράσα, κομμένα ροδέλς
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
300γραμ. καλαμποκάλευρο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
250γραμ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
150γραμ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
½ ποτήρι χλιαρό νερό (περίπου)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλιές αναποφλοίωτο σουσάμι
Οδηγίες
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά, τα στραγγίζουμε και τα
κόβουμε, όπως απαιτείται.
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τρεις κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα
πράσα και τα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα μυρώνια και τον άνηθο,
ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το μείγμα να κατέβη λίγο η θερμοκρασία του και προσθέτουμε τα τυριά, λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι καλαμποκάλευρο, ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και ανακατεύουμε
καλά το μείγμα.
Ρίχνουμε μέσα στο ταψί το μισό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μισό καλαμποκάλευρο. Ραντίζουμε με λίγο νερό.
Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα των πράσων.
Πασπαλίζουμε τα πράσα με το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, ραντίζουμε με αρκετό νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Με την παλάμη μας πιέζουμε το αλεύρι, για να υγρανθεί παντού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200º C στις αντιστάσεις ή στους 160º C στον αέρα για περίπου μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει
λίγο, για να κόβεται καλά.
Τη σερβίρουμε, αν θέλουμε, με λίγο στραγγιστό γιαούρτι.
Καλή επιτυχία!
Τραγανή τραγανή η πιτούλα σου Ελένη και φτιαγμένη με χορταρικά αγαπημένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμη και πολύ εύκολη, Κατερίνα μου!
ΔιαγραφήΒέβαια τα αρωματικά χορταρικά κάνουν τη διαφορά!
Καλό σου απόγευμα
Φαίνεται τόσο νόστιμη και τραγανή,μπράβο Ελενα,καλοφάγωτη ,φιλια καλη εβδομαδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως έγινε καταπληκτική και μας άρεσε πολύ!
ΔιαγραφήΕίχα όμως και πολύ καλό αλεύρι καλαμποκιού! Παίζει κι αυτό το ρόλο του.
Καλό σου από γευμα, Νέλη μου!
Φιλάκια
Δεν έχω δοκιμάσει ποτε με καλαμποκάλευρο, αλλά μου φαίνεται πολύ λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Αν σου αρέσει το καλαμποκάλευρο, θα σου αρέσει και αυτή η πιτούλα!
ΔιαγραφήΕίναι εξίσου καλή και τις επόμενες ημέρες!
Φιλιά
Αυτού του είδους οι πίτες είναι η αδυναμία μου, αν και γενικά έχω αδυναμία στις πίτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερή σου έγινε Ελένη μου!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Είδες, Έλενά μου, όποιος έχει αδυναμία στις πίτες, συνεχώς φτιάχνει και δοκιμάζει!
ΔιαγραφήΌμως, πιστεύω, ότι αξίζει τον κόπο! Εσύ, είμαι σίγουρη, συμφωνείς μαζί μου!
Φιλάκια πολλά
Διάβαζα και ξαναδιάβαζα να δω που είναι το φύλλο, αφού το καλαμποκάλευρο είδα ότι μπήκε στη γέμιση. Μετά συνειδητοποίησα ότι μέρος μπήκε στη γέμιση και το υπόλοιπο χρησίμευσε για βάση και κάλυψη. Απίστευτα τραγανή πίτα και τόσο αρωματική. Θα σου στείλω φωτό με το απότελεσμα που θα βγάλω μόλις την φτιάξω. Καλή εβδομάδα Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία μου, το καλαμποκάλευρο χωρίζεται σε τρία μέρη, όχι ίσης ποσότητας.
ΔιαγραφήΣτη γέμιση μπαίνει ένα φλιτζάνι από τα 300γραμ.
Ευχαριστώ και θα περιμένω τη φωτογραφία σου να την ανεβάσω εδώ.
Καλό σου απόγευμα!
Φιλάκια
Τώρα την έχω και γραπτώς!!! Την φτιάχνει ο Ηπειρώτης γείτονας μου, και πάντα μου φέρνει!!! Τη λατρεύω και σ' ευχαριστώ για την ανάρτηση. Θα περιμένω και το κουρκουτό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!!!
Νόστιμη, εύκολη και υπέροχη σου έγινε Ελένη μου!!! Γεια στα χέρια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Ελένη μου στις πίτες είσαι απλά αυθεντία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πρασόπιτες είναι από τις αγαπημένες μου πίτες και τα υλικά που έχεις προσθέσει την κάνουν πραγματικά πεντανόστιμη!
Σε φιλώ, καλό βράδυ!
Οι πιτούλες χωρίς φύλλο είναι και πεντανόστιμες και πολύ πιο πρακτικές όταν δεν υπάρχει ο χρόνος για ζύμωμα!!!! Φανταστική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ να έχετε!
Έχει πολλά ονόματα αυτή η πίτα χαχαχα. Τη ξέρω σα "πλαστός".
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασα να τη φτιάξω μια φορά αλλά δε μου πέτυχε τόσο πολύ.
Η δικιά σου φαίνεται τέλεια!!!!
Θα τη ξαναφτιάξω λοιπόν σίγουρα με τη δική σου συνταγή!!
Καλησπέρα!
Την έφτιαξα χθες και είναι φοβερή! Μέχρι και η μικρή κακοφαγη έφαγε! Αναρωτιέμαι αν μπορώ να προσθέσω και μελιτζάνα ή/ και κολοκύθι.
ΑπάντησηΔιαγραφή