Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Σουπιές με Σπανάκι

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Σήμερα, Παρασκευή, είπαμε να τηρήσουμε τη νηστεία της. Γι’ αυτό μαγείρευσα σουπιές, υπακούοντας σε συζυγικές επιθυμίες και αξιοποιώντας τα φρέσκα θαλασσινά της τοπικής ψαραγοράς.
Με έπιασε όμως μια νοσταλγία, γιατί θυμήθηκα όλα εκείνα τα καταπληκτικά ελληνικά άγρια μυρωδικά - καυκαλίδες και μυρώνια – που δίνουν μοναδική γεύση στο φαγητό και έχουν εξαιρετική διατροφική αξία. Υπομονή μέχρι τα Χριστούγεννα!

  




 Τα Υ λ ι κ ά

1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες
1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και ζεματισμένο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθος
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά πελτέ (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι

Ο δ η γ ί ε ς

Πλένουμε καλά τις σουπιές, κρατάμε το άσπρο μέρος και τα πόδια και τις κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι και κατόπιν ρίχνουμε τις σουπιές και ανακατεύουμε.
Μετά από λίγο προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό και τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθός τους. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.) Ελέγχουμε με το πηρούνι αν έχουν μαλακώσει αρκετά και προσθέτουμε τον άνηθο και τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, τον πελτέ και αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζεματισμένο σπανάκι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να καλυφθεί από τη σάλτα. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει καλά και να μείνει με τη σάλτα του. Το σερβίρουμε ζεστό.

2 σχόλια:

  1. Το αγαπημένο φαγητό του αντρούλη μου!
    Θα σου τον στείλω να του κάνεις το τραπέζι;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαρίστως να μου τον στείλεις, Έλενα, να φάει μαζί με τον δικό μου! Φαντάζεσαι τι ευτυχία είχαμε χθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή