Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όσες και όσους εορτάζουν! Χρόνια πολλά στο γαμπρό μου τον Κώστα και στο μικρό κι αγαπημένο μας Κωνσταντίνο που αγαπάει πολύ τα τρακτέρ!
Σήμερα που έχω κι εγώ την ονομαστική μου εορτή θα σας κεράσω Tiramisu, γνωστή και δημοφιλή, ένα γλυκάκι που αγαπώ πολύ και που το έμαθα από τη φίλη μου τη Lidia από την Τοσκάνη. Από αυτή έμαθα ότι tira mi su σημαίνει pick me up, δηλαδή τραβήξτε με να σηκωθώ!!!
Η ονομασία του γλυκού μάλλον παραπέμπει στο υψηλό ενεργειακό περιεχόμενό του (κρέμα, τυρί, ζάχαρη) και στην καφεΐνη του ισχυρού καφέ espresso. Η άποψή μου είναι ότι η Tiramisu είναι ξεχωριστή, διότι συνδυάζει τον καφέ, την αφράτη κρέμα τυριού και τη σοκολάτα. Αυτή θεωρώ και πραγματική καινοτομία του γλυκού.
Σας κερνάω, λοιπόν, ένα γλυκάκι για να συνοδεύσετε το πρωινό ή το απογευματινό σας καφεδάκι ή να το απολαύσετε και μόνο του. Δείτε τι υλικά χρησιμοποίησα και πώς την έφτιαξα πανεύκολα.
Τ α Υ λ ι κ ά
1 ½ πακέτο μπισκότα σαβουαγιάρ
1 κρέμα γάλακτος/500γραμ. αρκετά κρύα
1 πακετάκι τυρί μασκαρπόνε/250γρ. σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 βανίλιες
4 φλιτζανάκια καφέ εσπρέσο, ρόφημα
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες ζεστό όχι καυτό
1 σφηνάκι λικέρ εσπρέσο
3 κουταλιές κακάο, άγλυκο
Ο δ η γ ί ε ς
Ετοιμάζουμε τον καφέ, το ρίχνουμε σε ένα ανοιχτό μπολ, προσθέτουμε το γάλα με το λικέρ και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε την κρύα κρέμα με το μίξερ, μέχρις ότου γίνει αφράτη. Προς το τέλος του χτυπήματος προσθέτουμε τις βανίλιες, το ζαχαρούχο γάλα
και το τυρί,
συνεχίζοντας το χτύπημα ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.
Παίρνουμε το στεφάνι μιας φόρμας που ανοίγει διαμέτρου 22 εκατ. και το τοποθετούμε μέσα σε μια πιατέλα Κόβουμε μερικά μπισκότα στη μέση, τα βουτάμε στον καφέ και τα τοποθετούμε εσωτερικά κάθετα, ακολουθώντας την περίμετρο του στεφανιού.
Καλύπτουμε και τη βάση της φόρμας με ολόκληρα μπισκότα βουτηγμένα στον καφέ. Σκεπάζουμε με τη μισή δόση κρέμας.
Επαναλαμβάνουμε με μια στρώση ολόκληρων μπισκότων με καφέ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα, ισιώνοντας την επιφάνεια.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να πήξει η κρέμα. Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο,
ξεκουμπώνουμε και αφαιρούμε το στεφάνι της φόρμας, κοσκινίζοντας την επιφάνεια του γλυκού το κακάο.
Το συνοδεύουμε με ένα φλιτζάνι μυρωδάτο καφέ, όχι κατ’ ανάγκη Ιταλικό αλλά και με παγωμένο νεράκι.
Το απολαμβάνουμε και δεν ντρεπόμαστε να πάρουμε και δεύτερο κομμάτι!
TIPS
Αν μας αρέσει η έντονη γεύση του καφέ προσθέτουμε στον Ιταλικό 1 κουταλάκι Νες καφέ.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ζαχαρούχο γάλα με 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη.
Οι πρώτες ευχές και κάρτες ήρθαν από τη φίλη και συνάδελφο Σοφία. Την ευχαριστώ πάρα πολύ!
Σήμερα που έχω κι εγώ την ονομαστική μου εορτή θα σας κεράσω Tiramisu, γνωστή και δημοφιλή, ένα γλυκάκι που αγαπώ πολύ και που το έμαθα από τη φίλη μου τη Lidia από την Τοσκάνη. Από αυτή έμαθα ότι tira mi su σημαίνει pick me up, δηλαδή τραβήξτε με να σηκωθώ!!!
Η ονομασία του γλυκού μάλλον παραπέμπει στο υψηλό ενεργειακό περιεχόμενό του (κρέμα, τυρί, ζάχαρη) και στην καφεΐνη του ισχυρού καφέ espresso. Η άποψή μου είναι ότι η Tiramisu είναι ξεχωριστή, διότι συνδυάζει τον καφέ, την αφράτη κρέμα τυριού και τη σοκολάτα. Αυτή θεωρώ και πραγματική καινοτομία του γλυκού.
Σας κερνάω, λοιπόν, ένα γλυκάκι για να συνοδεύσετε το πρωινό ή το απογευματινό σας καφεδάκι ή να το απολαύσετε και μόνο του. Δείτε τι υλικά χρησιμοποίησα και πώς την έφτιαξα πανεύκολα.
Τ α Υ λ ι κ ά
1 ½ πακέτο μπισκότα σαβουαγιάρ
1 κρέμα γάλακτος/500γραμ. αρκετά κρύα
1 πακετάκι τυρί μασκαρπόνε/250γρ. σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 βανίλιες
4 φλιτζανάκια καφέ εσπρέσο, ρόφημα
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες ζεστό όχι καυτό
1 σφηνάκι λικέρ εσπρέσο
3 κουταλιές κακάο, άγλυκο
Ο δ η γ ί ε ς
Ετοιμάζουμε τον καφέ, το ρίχνουμε σε ένα ανοιχτό μπολ, προσθέτουμε το γάλα με το λικέρ και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε την κρύα κρέμα με το μίξερ, μέχρις ότου γίνει αφράτη. Προς το τέλος του χτυπήματος προσθέτουμε τις βανίλιες, το ζαχαρούχο γάλα
και το τυρί,
συνεχίζοντας το χτύπημα ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.
Παίρνουμε το στεφάνι μιας φόρμας που ανοίγει διαμέτρου 22 εκατ. και το τοποθετούμε μέσα σε μια πιατέλα Κόβουμε μερικά μπισκότα στη μέση, τα βουτάμε στον καφέ και τα τοποθετούμε εσωτερικά κάθετα, ακολουθώντας την περίμετρο του στεφανιού.
Καλύπτουμε και τη βάση της φόρμας με ολόκληρα μπισκότα βουτηγμένα στον καφέ. Σκεπάζουμε με τη μισή δόση κρέμας.
Επαναλαμβάνουμε με μια στρώση ολόκληρων μπισκότων με καφέ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα, ισιώνοντας την επιφάνεια.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να πήξει η κρέμα. Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο,
ξεκουμπώνουμε και αφαιρούμε το στεφάνι της φόρμας, κοσκινίζοντας την επιφάνεια του γλυκού το κακάο.
Το συνοδεύουμε με ένα φλιτζάνι μυρωδάτο καφέ, όχι κατ’ ανάγκη Ιταλικό αλλά και με παγωμένο νεράκι.
Το απολαμβάνουμε και δεν ντρεπόμαστε να πάρουμε και δεύτερο κομμάτι!
TIPS
Αν μας αρέσει η έντονη γεύση του καφέ προσθέτουμε στον Ιταλικό 1 κουταλάκι Νες καφέ.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ζαχαρούχο γάλα με 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη.
Οι πρώτες ευχές και κάρτες ήρθαν από τη φίλη και συνάδελφο Σοφία. Την ευχαριστώ πάρα πολύ!
Χρόνια σου Πολλά με Υγεία κι Αγάπη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ έννοια της λέξης δεν μου ήταν γνωστή αλλά κάθε φορά που την ακούω εγώ θυμάμαι να τρώμε στην Αγγλία σε Ιταλικό εστιατόριο και ο γιος μου να κάνει λογοπαίγνιο με τη λέξη αυτή όπως και με την πανακότα.
Καλημέρα!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, Ξανθή μου. Χαίρομαι που θυμήθηκες χαρούμενες στιγμές με τα παιδιά σου. Σε φιλώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά σου εύχομαι και ο κέρασμα σου είναι ίσως το αγαπημένο μου γλυκό και φυσικά δε θα ντραπώ να πάρω και δεύτερο κομμάτι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι μου χρόνια σου πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές πολλές ευχές σου στέλνω από καρδιάς, να είσαι πάντα γερή κι ευτυχισμένη!!!
Φιλιά πολλά!
Pansofix ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου! χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενά μου, να είμαστε καλά και να γιορτάσουμε και του χρόνου, γερές και δυνατές. Πολύχρονο και ευτυχισμένο και το αγόρι σου.Φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη Χρόνια Πολλά για την γιορτή σου ότι επιθυμείς θα την δοκιμάσω την συνταγή σου γιατί αρέσει σε όλους μας αυτό το γλυκό. Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά !!! να είσαι πάντα καλά και ευτυχισμένη !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά πολλά
Θεανώ, σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Όταν την φτιάξεις και τη δοκιμάσεις, περιμένω τις εντυπώσεις σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Μαρία μου, για τις ευχές σου. Να χαίρεσαι κι εσύ την κορούλα και τη μαμά σου-έτσι έμαθα!!!Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφή1 μεγάλη κρέμα γάλακτος πόσα γρ. είναι; 500 γρ. ή 1000γρ. Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή