Ένα γλυκάκι για κέρασμα, για τον απογευματινό μας καφέ ή το τσάι. Γίνεται πανεύκολα, δεν περιέχει πολλά αυγά, είναι πολύ αφράτο και ζουμερό και προ πάντων γευστικότατο. Δοκιμάστε αυτή την εκδοχή. Έχει πάντα επιτυχία!
Τ α Υ λ ι κ ά
Για το κέικ
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι ινδική καρύδα τριμμένη
½ κουταλάκι σόδα
1 φλιτζάνι μαργαρίνη (soft)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά ή 3 μικρά
1 φλιτζάνι γιαούρτι κανονικό
Λίγο ξύσμα λεμονιού ή 1 βανίλια
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 φλούδα από λεμόνι
Ο δ η γ ί ε ς
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την καρύδα και τη σόδα.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ, ώσπου να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα ένα-ένα. Μετά ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στο χυλό το αλεύρι με την καρύδα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμονιού ή βανίλια. (Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, το αραιώνουμε με 2-3 κουταλιές γάλα).
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα κέικ 20 cm, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά.
Όση ώρα ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Όταν το κέικ ψηθεί, το αφήνουμε μέσα στη φόρμα έως ότου κρυώσει λίγο. Μετά τρυπάμε την επιφάνειά του με μια οδοντογλυφίδα και το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Το αφήνουμε μια ώρα να ποτίσει το σιρόπι, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα.
Το απολαμβάνουμε με τον καφέ ή το τσάι μας!
Τ α Υ λ ι κ ά
Για το κέικ
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι ινδική καρύδα τριμμένη
½ κουταλάκι σόδα
1 φλιτζάνι μαργαρίνη (soft)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά ή 3 μικρά
1 φλιτζάνι γιαούρτι κανονικό
Λίγο ξύσμα λεμονιού ή 1 βανίλια
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 φλούδα από λεμόνι
Ο δ η γ ί ε ς
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την καρύδα και τη σόδα.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ, ώσπου να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα ένα-ένα. Μετά ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στο χυλό το αλεύρι με την καρύδα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμονιού ή βανίλια. (Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, το αραιώνουμε με 2-3 κουταλιές γάλα).
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα κέικ 20 cm, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά.
Όση ώρα ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Όταν το κέικ ψηθεί, το αφήνουμε μέσα στη φόρμα έως ότου κρυώσει λίγο. Μετά τρυπάμε την επιφάνειά του με μια οδοντογλυφίδα και το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Το αφήνουμε μια ώρα να ποτίσει το σιρόπι, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα.
Το απολαμβάνουμε με τον καφέ ή το τσάι μας!
Καλησπέρα Ελένη, είμαι σε κρίση υπογλυκαιμίας λόγω γραφειοκρατίας που με βασανίζει, παίρνω όλο το κέικ εγώ που δεν τρώω γλυκά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μου αρέσει η γεύση της ινδικής καρύδας στα γλυκά. Υπέροχο το κέηκ, να είχα ένα κομμάτι τώρα που πίνω και τον απογευματινό μου καφέ (καλύτερα όχι γιατί σε λίγο δεν θα χωράω να περάσω από τις πόρτες).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα Helengr.
Καλησπέρα, Ξανθή μου, δεν είσαι η μόνη που βασανίζασαι. Κι εμείς από εδώ έχουμε κάνει πλούσιο το DHL, βάλαμε φίλους τα μας εξυπηρετούν κι ακόμα δεν τελειώσαμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήάκουσα ινδοκάρυδο κι ήρθα, πιστεύω η Ξανθή να μου δώσει μια κουταλίτσα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ μάλλον θα σε βάλω να κάνεις κι άλλο, γιατί την τελευταία κουταλίτσα βλέπω την πήρε η Γαστεροπλήξ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι υπέροχο, μου αρέσει πολύ η καρύδα στα κέικς!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Ελένη μου, αν η Ξανθή πήρε όλο το κεϊκ και έφυγε, αύριο να "περιμένουμε" χιόνια στα πεδινά, ορεινά αλλά και τα παράλια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠα-πα και δεν την πρόλαβα ούτε στον δρόμο, να τσιμπίσω λιγάκι :-))
Θέλω κι εγώ ένα κομμάτι από αυτό το υπέροχο κέικ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Σοφία. Και σ'εμάς αρέσει πολύ η γεύση της καρύδας, ιδιαίτερα στο σύζυγο. Έλα εσύ να σε κεράσω κι εγώ θα κόψω λεπτή φετούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστεροπλήξ και Έλενα, ας αφήσουμε την Ξανθή να φάει όσο θέλει, μια και της άρεσε. Εγώ κέρασα ένα, έφτιαξα άλλο και το χάρησα και ένα τρίτο μικρό για μας! Είχε μεγάλη επιτυχία και άρεσε σε όλους. Ευχαρίστως να φτιάξω και από ένα για την καθεμιά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου, έλα υπάρχει κι άλλο! Μη μου στενοχωριέσαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήEva Z δοκιμάσέ το κι εσύ και πες μου. Είμαι βεβαία ότι και εύκολο θα το βρεις και νόστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή σου μέρα.
υπέροχο !!!!! η ινδική καρύδα είναι όλα τα λεφτά !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλα
Καλησπέρα, Μαράκι!
ΔιαγραφήΕίναι εύκολο και νόστιμο, να το δοκιμάσεις!
Φιλάκια!
Καλησπερα και καλως σε βρηκα... τα κεηκ ειναι η αδυναμια μου και συνεχως δοκιμαζω διαφορους συνδυασμους... αλλα με ινδική καρυδα δεν εχω δοκιμασει ποτε, οποτε θα ειναι η επομενη δοκιμη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜύρισα Ιδνοκάρυδο και ήρθα αλλά απ'ότι βλέπω μας πρόλαβε όλες η Ξανθή ... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη για ετοίμασε και δεύτερη φουρνιά!
καλό βράδυ! :)
γεια σου με λενε χριστινα, το εφτιαξα αλα μου εγινε σαν ομελετα με ινδοκαρυδο ! το αλευρι ειναι σιγουρα 1 κουπα ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς τη Χριστίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το κέικ έχει έχει δοκιμαστεί πολλές φορές, πριν ανέβη. Είναι ένα από τα αγαπημένα μας.
Το αλεύρι είναι όντως ένα φλιτζάνι(χωρητικότητας 250ml) όπως αναγράφεται. Μάλιστα με την προσθήκη της ιδικής καρύδας το μείγμα του άψητου κέικ είναι πολύ παχύρευστο.
Πώς σένα έγινε όπως λες; Μήπως έβαλες 3 μεγάλα αυγά ή μέτρια και περισσότερο γιαούρτι;
Πάντως σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.
Τέλειο!!!! Το έχω στο φούρνο ακόμα αλλά μοσχοβολάει όλο το σπίτι!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή