Το αρνάκι στο φούρνο είναι ένα φαγητό εορταστικό, πολύ γευστικό και αποτελεί το κύριο πιάτο μιας χαρούμενης Κυριακάτικης οικογενειακής συνάντησης . Το μυστικό της επιτυχίας της συνταγής αυτής είναι τα υλικά: το τρυφερό κρέας από μικρό ζώο, χωρίς πολύ λίπος, και οι μικρές φρέσκες πατάτες.Το φαγητό θα αρέσει γευστικά σε όλους. Όταν δε τολμήσετε να το πάτε στο τραπέζι ροδοψημένο μέσα στο ταψί, τότε θα δείτε ακόμα κι αυτούς που δήλωναν, ότι αποφεύγουν το αρνί, να ενδίδουν!
Τ α Υ λ ι κ ά
1 ½ κιλό αρνί (μπούτι, σπάλα, ράχη)
1 ½ κιλό πατάτες μικρές
5-6 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κουταλιά ρίγανη ή δεντρολίβανο
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλάκι πάπρικα
Ξύσμα και χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι ακέρωτο
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μαλακό (προαιρετικά)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας σε 220º C.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε μέσα σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και το κρέας.
Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, το τριμμένο σκόρδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, την πάπρικα και τη ρίγανη σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές από το αρωματικό μείγμα μέσα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύουμε να αλειφθούν καλά όλες και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Με το υπόλοιπο μείγμα αλείφουμε καλά το κρέας και το βάζουμε πάνω από τις πατάτες. Πάνω από το κρέας ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και μέσα στο ταψί 2 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το αρνάκι στο φούρνο σκεπασμένο για 1ώρα στην προκαθορισμένη θερμοκρασία. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180º C, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα περίπου. (Γυρίζουμε το κρέας μία φορά προσεκτικά, για να ροδίσει και από την άλλη πλευρά). Όταν πατάτες και κρέας είναι έτοιμα, σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε με μια νόστιμη φρέσκια σαλάτα.
Καλή όρεξη!
Τ α Υ λ ι κ ά
1 ½ κιλό αρνί (μπούτι, σπάλα, ράχη)
1 ½ κιλό πατάτες μικρές
5-6 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κουταλιά ρίγανη ή δεντρολίβανο
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλάκι πάπρικα
Ξύσμα και χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι ακέρωτο
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μαλακό (προαιρετικά)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας σε 220º C.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε μέσα σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και το κρέας.
Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, το τριμμένο σκόρδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, την πάπρικα και τη ρίγανη σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές από το αρωματικό μείγμα μέσα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύουμε να αλειφθούν καλά όλες και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Με το υπόλοιπο μείγμα αλείφουμε καλά το κρέας και το βάζουμε πάνω από τις πατάτες. Πάνω από το κρέας ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και μέσα στο ταψί 2 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το αρνάκι στο φούρνο σκεπασμένο για 1ώρα στην προκαθορισμένη θερμοκρασία. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180º C, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα περίπου. (Γυρίζουμε το κρέας μία φορά προσεκτικά, για να ροδίσει και από την άλλη πλευρά). Όταν πατάτες και κρέας είναι έτοιμα, σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε με μια νόστιμη φρέσκια σαλάτα.
Καλή όρεξη!
Επανέρχομαι εκ νέου σε σχόλιο και εγώ. Καλημέρα κατ' αρχάς, κυριακάτικο φαγητό για οικογενειακές συγκεντρώσεις που δίνει πράγματι ένα τόνο εορταστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλημμυρίζει αρώματα! Πολλά φιλιά, καλό Σ/Κ
Υπέροχο φαγητό που φέρνει στη μνήμη οικογενειακές κι όχι μόνο συναντήσεις. Στο χωριό αυτό ψηνόταν στη γάστρα με τα ξύλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Ευχαριστώ πολύ, Σοφία μου, καλό Σαββατοκύριακο και σ' εσένα. Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου, η Τεχνολογία έχει και τα κάτω της! Βάβαια έχει και χάσιμο αλλά ευτυχώς κρατώ αντίγραφο των αναρτήσεών μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως το λες, στη γάστρα θα γινόταν λουκούμι αλλά εδώ. Άλλα αρώματα και γεύσεις είναι εκείνα.Πολλά φιλιά.
Εξαιρετικό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ανώνυμε/η!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενημέρωση, Το εκτιμώ πολύ!
σημερα ειναι χριστουγιεννα θα μαγιρεψω αρνακι στο φουρνο με πατατες,ελπιζω να γινει νοστιμο οπως λεει η συνταγη
ΑπάντησηΔιαγραφή