Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι η Ερυθρά θάλασσα είναι ένας καταπληκτικός ψαρότοπος και τα εδώ ψαράδικα φέρνουν ό τι αγαπά η ψυχή σου. Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις! Κι εμείς είμαστε ευτυχείς, διότι αγαπάμε πολύ τα ψάρια.
Χθες αποφασίσαμε ότι το μενού θα είχε ψάρι. Έτσι πήγαμε μια βόλτα στα κοντινά ψαράδικα. Η ψαραγορά έχει καλύτερες τιμές αλλά είναι λίγο μακριά. Είδαμε πολλά μεγάλα ψάρια αλλά πήραμε λαβράκια θαλασσινά, που ως γνωστόν, έχουν άσπρο κρέας και λίγα κόκκαλα. Τα φέραμε στο σπίτι, τα περιποιηθήκαμε, όπως τους άξιζε, και μετά τα ψήσαμε! Το αποτέλεσμα; Πεντανόστιμο!
Τ α Υ λ ι κ ά
2 λαβράκια καθαρισμένα, ανοιγμένα στη μέση
Αλάτι και πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
½ κουταλάκι τριμμένος μαραθόσπορος
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Ο δ η γ ί ε ς
Πλένουμε καλά τα λαβράκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αρχίζοντας από το μέρος της κοιλιάς, τα ανοίγουμε κατά μήκος αλλά δεν τα χωρίζουμε στα δύο. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζομε στην άκρη. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το λάδι, το σκόρδο και το μαραθόσπορο και αλείφουμε με αυτό τα ψάρια. Τα βάζουμε σε ένα πυρέξ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Όταν πρόκειται να τα ψήσουμε, τα βγάζουμε από το ψυγείο 20΄ πριν τα ψήσουμε για έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα τοποθετούμε ανοιχτά πάνω σε λαδωμένη σχάρα και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή στα κάρβουνα ή σε πλάκα ψηστιέρας, έως ότου ροδίσουν και από τις δύο μεριές.
(ΠΡΟΣΟΧΗ: αρχίζουμε το ψήσιμο από την πλευρά του δέρματος.)
Τα σερβίρουμε με απλό λαδολέμονο και τα συνοδεύουμε με μια ωραία σαλάτα ψητών ή βραστών λαχανικών. Όπως και να τα σερβίρουμε, θα είναι απόλαυση!
Tip
Όποιος θέλει το ψάρι του μαλακό, πρέπει να το ψήσει στο γκριλ ή να το τυλίξει με λαδόκολλα.
Χθες αποφασίσαμε ότι το μενού θα είχε ψάρι. Έτσι πήγαμε μια βόλτα στα κοντινά ψαράδικα. Η ψαραγορά έχει καλύτερες τιμές αλλά είναι λίγο μακριά. Είδαμε πολλά μεγάλα ψάρια αλλά πήραμε λαβράκια θαλασσινά, που ως γνωστόν, έχουν άσπρο κρέας και λίγα κόκκαλα. Τα φέραμε στο σπίτι, τα περιποιηθήκαμε, όπως τους άξιζε, και μετά τα ψήσαμε! Το αποτέλεσμα; Πεντανόστιμο!
Τ α Υ λ ι κ ά
2 λαβράκια καθαρισμένα, ανοιγμένα στη μέση
Αλάτι και πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
½ κουταλάκι τριμμένος μαραθόσπορος
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Ο δ η γ ί ε ς
Πλένουμε καλά τα λαβράκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αρχίζοντας από το μέρος της κοιλιάς, τα ανοίγουμε κατά μήκος αλλά δεν τα χωρίζουμε στα δύο. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζομε στην άκρη. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το λάδι, το σκόρδο και το μαραθόσπορο και αλείφουμε με αυτό τα ψάρια. Τα βάζουμε σε ένα πυρέξ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Όταν πρόκειται να τα ψήσουμε, τα βγάζουμε από το ψυγείο 20΄ πριν τα ψήσουμε για έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα τοποθετούμε ανοιχτά πάνω σε λαδωμένη σχάρα και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή στα κάρβουνα ή σε πλάκα ψηστιέρας, έως ότου ροδίσουν και από τις δύο μεριές.
(ΠΡΟΣΟΧΗ: αρχίζουμε το ψήσιμο από την πλευρά του δέρματος.)
Τα σερβίρουμε με απλό λαδολέμονο και τα συνοδεύουμε με μια ωραία σαλάτα ψητών ή βραστών λαχανικών. Όπως και να τα σερβίρουμε, θα είναι απόλαυση!
Tip
Όποιος θέλει το ψάρι του μαλακό, πρέπει να το ψήσει στο γκριλ ή να το τυλίξει με λαδόκολλα.
Αγαπάμε πολύ τα ψάρια κι η πρόταση σου μου άρεσε πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Καλημέρα! Τι ωραία που είναι τα ψάρια και έτσι που τα περιποιήθηκες φαίνεται ότι εγιναν πεντανόστιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμο και υγιεινό φαγάκι τους μαγείρεψες Ελενάκι, την ψαραγορά την ζήλεψα, εδώ στην Αθήνα έχω χάσει προ πολλού την εμπιστοσύνη μου στην Κεντρική μας ψαραγορά ως προς το πόσο φρέσκα είναι τα ψάρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλό ΣΚ!
Καλημέρα, Ξανθή μου. Χαίρομαι πολύ που σας αρέσουν τα ψάρια. όπως κι εμάς. Όποτε βρεις χρόνο, δοκίμασε τη συνταγή και πες μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία, πολύ καλημέρα σου. Συνήθως τα περιποιούμαι τα φαγητά στο σερβίρισμα, για να τα κάνω πιο ελκυστικά. Τα ψαράκια όμως όντως έγιναν νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενά μου, εδώ η ψαραγορά είναι καταπληκτική και τα ψάρια ζωντανά, στην κυριολεξία. Δεν σε γαλάνε, τα βλέπεις. Μας έχει συμβεί το ψάρι να το σκοτώνουν μπροστά μας για να μπορέσουν να το καθαρίσουν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι ένα υπέροχο ΣΚ. Φιλιά.
Πολύ ωραία πρόταση Ελένη, αν και ποτέ δεν έχει τύχει να αγοράσω λαβράκι γιατι το θεωρώ κάπως βαρύ στην γεύση. Έτσι νομίζω πως θα είναι πολύ γευστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδι.
Καλή εβδομάδα...άμα είναι φρέσκο το ψάρι και είναι όλα τα λεφτά...συμφωνώ με την Έλενα ότι δεν βρίσκουμα πια στην Αθήνα φρέσκο ψάρι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου δοκίμασέ το έτσι ψητό και θα αλλάξεις γνώμη. Λένε ότι τα ψάρια σαν το λαβράκι είναι πολύ ωφέλιμα. Καλή σου μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήEva Z , συμφωνώ κι εγώ ότι το φρέσκο ψάρι, ότι και να είναι, είναι πεντανόστιμο! Εδώ, ευτυχώς, έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Τα καλοκαίρια που ερχόμαστε στον Πύργο της Ηλείας, βρίσκουμε φρέσκο ψάρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας εφχαριστουμε πολυ !!! για τες υπεροχες συνταγες σας !!! τα εφτιαξα και εγιναν πολυ ωραια !!! τα φιλια μας και την αγαπ μας !!! ...
ΑπάντησηΔιαγραφή