Το ονόμασα «ανοιξιάτικο», γιατί είναι πολύχρωμο και μυρωδάτο. Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό, που μπορεί να αποτελέσει το Κυριακάτικο κύριο πιάτο ή το μεζεδάκι για την κρύα μπύρα μιας φιλικής συνάντησης, τώρα που αρχίζουμε πάλι να χαιρόμαστε τη βεράντα ή τον κήπο μας. Συνδυάζει υπέροχα το κρέας με τα χορταρικά και έχει την ξεχωριστή νοστιμιά του φούρνου. Δοκιμάστε το.
Τ α Υ λ ι κ ά (4 μερίδες)
700γρ. αρνάκι από τον ώμο, χωρίς κόκκαλο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά σε κύβους
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, όχι καυτερή, σε κύβους
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο χονδροκομμένες
2 μεγάλες ζουμερές ντομάτες σε ροδέλες
5 λιαστές ντομάτες
4 μέτριες πατάτες κομμένες ροδέλες
100γρ. κεφαλοτύρι σε κύβους
Αλάτι και πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς
Πλένουμε το κρέας, το βάζουμε σε ένα ταψί, το αλείφουμε με λάδι, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 45΄, έως ότου αρχίζει να μαλακώνει.
Μετά το βγάζουμε από το φούρνο.
Εν τω μεταξύ πλένουμε, καθαρίζουμε, κόβουμε τα χορταρικά και τα αλατίζουμε.
Ρίχνουμε λίγο λάδι στη βάση ενός πυρέξ και την καλύπτουμε με τις πατάτες, τις ροδέλες των κρεμμυδιών και τις ντομάτες-κρατάμε μόνο τέσσερες φέτες.
Σκορπίζουμε παντού τις πιπεριές, τις λιαστές ντομάτες και λίγο σκόρδο.
Τοποθετούμε το κρέας πάνω από τα χορταρικά, σκορπίζουμε ανάμεσα το τυρί και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας, λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνουμε με το ζουμί από το ταψί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. (Αν το ζουμί δεν είναι αρκετό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε να έχουμε 1 ½ φλιτζάνι υγρά).
Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 1ώρα. Μετά το ξεσκεπάζουμε. Το κρέας πρέπει να έχει μαλακώσει εντελώς και τα λαχανικά να έχουν ψηθεί και αναδείξει όλα τους τα αρώματα. Προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειάζεται, δυναμώνουμε λίγο το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να ροδίσει.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το απολαμβάνουμε!
Τ α Υ λ ι κ ά (4 μερίδες)
700γρ. αρνάκι από τον ώμο, χωρίς κόκκαλο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά σε κύβους
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, όχι καυτερή, σε κύβους
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο χονδροκομμένες
2 μεγάλες ζουμερές ντομάτες σε ροδέλες
5 λιαστές ντομάτες
4 μέτριες πατάτες κομμένες ροδέλες
100γρ. κεφαλοτύρι σε κύβους
Αλάτι και πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς
Πλένουμε το κρέας, το βάζουμε σε ένα ταψί, το αλείφουμε με λάδι, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 45΄, έως ότου αρχίζει να μαλακώνει.
Μετά το βγάζουμε από το φούρνο.
Εν τω μεταξύ πλένουμε, καθαρίζουμε, κόβουμε τα χορταρικά και τα αλατίζουμε.
Ρίχνουμε λίγο λάδι στη βάση ενός πυρέξ και την καλύπτουμε με τις πατάτες, τις ροδέλες των κρεμμυδιών και τις ντομάτες-κρατάμε μόνο τέσσερες φέτες.
Σκορπίζουμε παντού τις πιπεριές, τις λιαστές ντομάτες και λίγο σκόρδο.
Τοποθετούμε το κρέας πάνω από τα χορταρικά, σκορπίζουμε ανάμεσα το τυρί και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας, λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνουμε με το ζουμί από το ταψί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. (Αν το ζουμί δεν είναι αρκετό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε να έχουμε 1 ½ φλιτζάνι υγρά).
Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 1ώρα. Μετά το ξεσκεπάζουμε. Το κρέας πρέπει να έχει μαλακώσει εντελώς και τα λαχανικά να έχουν ψηθεί και αναδείξει όλα τους τα αρώματα. Προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειάζεται, δυναμώνουμε λίγο το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να ροδίσει.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το απολαμβάνουμε!
Κάνω κάτι παρόμοιο αλλά τυλίγω όλα τα υλικά μέσα σε μεγάλες κόλλες λαδόχαρτο, κάπως σαν το εξοχικό. Και το κρέας γίνεται τρυφερό και υπέροχο με όλα τα αρώματα απο τα λαχανικά και το τυράκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο βρε Ελένη, μας έσπασες την μύτη βραδιάτικα!
μούρλια το φαγάκι, μυρίζει υπέροχα, αχ!!!!! μου έρχεται λιγούρα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεϊκό το φαγάκι σου Ελένη! Μου θύμισες κυριακάτικο μεσημέρι , όλη η οικογένεια γύρω στο τραπέζι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εγω όπως η Πηνελόπη το φτιάχνω , σε πουγκιά σε λαδόκολλες.
φιλιά καλημέρα :)
Συμφωνώ μαζί σου, Πηνελόπη, ότι μπορεί να γίνει και ατομικό μεζαδάκι σε λαδόχαρτο. Εγώ το ηθελα λίγο περισσότερο "φαγάκι" και μας άρεσε έτσι με τις πατατούλες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστεροπλήξ μου. έλα, υπάρχει μεζεδάκι και κρύα μπυρίτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφροδίτη μου, όχι μόνο Κυριακάτικο φαγάκι αλλά είναι και λίγο παρείστικο, δεν συμφωνείς; Συνοδεύεται και με κρύα μπυρίτσα και καλή κουβεντούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό βράδυ.
Πολύχρωμο, ανοιξιάτικο και με υπέροχους συνδυασμούς κρέατος και λαχανικών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μας κάνεις, τι μας κάνεις!!!
Τέλειο Ελενάκι!
Μεχρι στιγμης.........μυριζει τελει.......σε λιγη ωρα θα σας πω κ για την γευση.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ανώνυμε/η!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία και είμαι πολύ σίγουρη για τη γεύση!
Έχει πολύ ωραία υλικά και γίνεται μυρωδάτο!
Το μαγειρεύω αυτή τη στιγμή. Μυρίζει τέλεια . Ανυπομονώ για τη γεύση του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μαγειρεύω αυτή τη στιγμή. Μυρίζει τέλεια . Ανυπομονώ για τη γεύση του.
ΑπάντησηΔιαγραφή