Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Πασχαλινό ψωμί

Χριστός ανέστη! Ανέστη η ελπίδα, η παρηγοριά και η χαρά στις καρδιές όλου του Κόσμου.
Το Πασχαλινό τραπέζι είναι έτοιμο και μας περιμένει να το τιμήσουμε και να γευτούμε όλα τα καλά που με περισσή φροντίδα ετοιμάσαμε αλλά και εκείνα που ψήνονται και σε λίγο υα σερβιριστούν ζεστά!



Στην Αταλάντη τα συνοδεύουμε με ένα μεγάλο, στρογγυλό, μυρωδάτο, άσπρο ψωμί-το φτιάχνουν σήμερα οι φούρνοι το μεγάλο Σάββατο-το λένε «επτάζυμο» και είναι στολισμένο με το απαραίτητο κόκκινο αυγό. 



Επειδή εδώ που ζω κάτι ανάλογο δεν υπάρχει, έφτιαξα ένα δικό μου, περίπου όπως το σπιτικό που ζυμώναμε παλιότερα. Τα μυρωδικά που έβαλα είναι τα ίδια και το αποτέλεσμα πολύ νόστιμο και μυρωδάτο. Γίνεται πανεύκολα και έχει πάντα επιτυχία. Σας εύχομαι μια υπέροχη, χαρούμενη Λαμπρή!


Τα Υλικά

4 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί (ή μισό ολικής αλέσεως) ή 700 γραμ.
3 κ.γλ. ξηρή μαγιά ή 12 γραμ.
2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ. γλ. γλυκάνισο τριμμένο
1 κ. γλ. μαχλέπι τριμμένο
½ κ. γλ. τριμμένη μαστίχα ή περισσότερη
½ κ. γλ. αλάτι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το ταψί
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό ή 500 ml
Σουσάμι
1 αυγό κόκκινο

Οδηγίες

Προετοιμάζουμε τη μαγιά όπως περιγράφεται στη συνταγή για σπιτικό ψωμί. 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και τα μπαχαρικά. Όταν φουσκώσει η μαγιά, την προσθέτουμε στο αλεύρι μαζί με το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο-λίγο χλιαρό νερό. Όταν έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει καλά.








Όταν φουσκώσει η ζύμη την πιέζουμε δυνατά πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια για να φύγει ο αέρας και πλάθουμε το Πασχαλινό ψωμί.Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα στρογγυλό ταψάκι και σκορπίζουμε στη βάση του λίγο σουσάμι.













  Με δύο κομμάτια ζύμης σχηματίζουμε ένα σταυρό και μετά φτιάχνουμε ένα μακρύ κορδόνι και τον περικλείουμε.

















Τρυπάμε τη μέση του σταυρού με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, σκεπάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε να ξαναφουσκώσει (20- 30 λεπτά).










Όταν φουσκώσει με ένα πινέλο βρέχουμε την επιφάνεια του σταυρού με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και τοποθετούμε το κόκκινο αυγό στη μέση του σταυρού μέσα σε λίγη λαδόκολλα, για να μην βάψει το ψωμί.


Ψήνουμε το ψωμί, αρχικά, για 15 λεπτά στους 200 C βαθμούς και στη συνέχεια, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 C, συνεχίζοντας το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, ανάλογα με το φούρνο μας και το μέγεθος του ψωμιού. Το ψωμί είναι έτοιμο, όταν χτυπήσουμε την επιφάνειά του και ακουστεί ένας "κούφιος" ήχος.



Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το διατηρούμε τυλιγμένο με μια καθαρή πετσέτα για να μην ξηραίνεται μέχρι να το καταναλώσουμε.

7 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά! Εύχομαι να πέρασες καλά !
    Το Πασχαλινό ψωμί υπέροχο! Μου άρεσε πολύ το σχήμα του! Και του χρόνου να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Χριστός ανέστη, Αγγελική μου, χρόνια πολλά με υγεία. Καλά περάσαμε, οικογενειακά. Χαίρομαι που σου άρεσε το ψωμί, δοκίμασέ το , είναι πολύ νόστιμο.Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!
    Και του χρόνου, εγώ δεν έφτιαξα τίποτα φέτος εκτός της μαγειρίτσας.
    Η κόρη μου όμως έφτιαξε το πασχαλινό ψωμί καθιερωμένο για κάθε Πάσχα!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αληθώς ανέστη, Ξανθή μου, και χρόνια σου πολλά. Νομίζω ότι χρειάζεται και η νέα γενιά να παίρνει σειρά. Να τη χαίρεσαι την κόρη, φαίνεται ότι σου μοιάζει, μπράβο της.Τέτοια παιδιά τα καμαρώνω. Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά Eλενάκι μου, Χριστός Ανέστη!!
    Ελπίζω να πέρασες πολύ όμορφα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αληθώς ανέστη, Έλενά μου! Πέρασα οικογενείακά και ήσυχα, βέβαια με αρκετές βόλτες, εποικοδομητικές! Να είμαστε καλά και του χρόνου. Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόλις το έφτιαξα, μοσχοβολάει όλο το σπίτι. ...
    Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!
    Ευχαριστώ για τη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή