Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Σουπιές Κοκκινιστές Κρασάτες

Το φαγητό αυτό μου ξυπνά μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια, γιατί το συνηθίζαμε πολύ κάθε τέτοια εποχή. Ο ψαράς ήταν οικογενειακός φίλος κι έτσι χρησιμοποιούσαμε φρέσκα θαλασσινά.
Ευτυχώς η ψαραγορά εδώ είναι καταπληκτική και η ποικιλία θαλασσινών που προσφέρει πολύ μεγάλη. Χθες βρήκαμε ωραίες φρέσκες σουπιές και τις μαγείρευσα με τον εύκολο, νόστιμο και παραδοσιακό τρόπο: με κρασάκι και ντομάτα. Εμείς τις συνοδεύσαμε με πράσινη σαλάτα αλλά εσείς μπορείτε να διαλέξετε ό,τι τραβάει η όρεξή μας: ρύζι, ζυμαρικό, πατάτες τηγανιτές ή φούρνου και να τις απολαύσετε.







Τ α Υ λ ι κ ά

2 μεγάλες φρέσκες σουπιές με τα πλοκάμια τους, καθαρισμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μακρόστενες λωρίδες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, χονδροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες ροδέλες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
2-4 ντοματάκια κονσέρβα, ψιλοκομμένα ή μια μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
2 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
5-6 κόκκους μπαχάρι (προαιρετικά)
½ κουταλάκι πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι

Ο δ η γ ί ε ς

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν ελαφρώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις σουπιές, κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια, ανακατεύουμε δυναμώνοντας λίγο τη φωτιά και μετά ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να βράσουν, ώσπου να εξατμιστεί το κρασί και μετά προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα ντοματάκια και τον πελτέ, διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και σιγοβράζουμε το φαγητό, έως ότου μαλακώσουν οι σουπιές. Ελέγχουμε την ποσότητα της σάλτσας και αν δεν έχουν βράσει ακόμα (τσιμπάμε με το πιρούνι για να δούμε, αν είναι μαλακές) τότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Πριν τις κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε, όσο αλάτι θέλουμε. Στο τέλος πρέπει η σάλτσα να έχει δέσει και οι σουπιές να έχουν μείνει μόνο με το λάδι τους. Αν όμως η σάλτσα μας είναι περισσότερη, από όσο πρέπει, τότε τις βράζουμε λίγο ακόμα, χωρίς καπάκι. Θα γίνουν τέλειες!
Καλή μας όρεξη!

TIP
Το φαγητό αυτό μπορεί να μαγειρευτεί και σε χύτρα ταχύτητας σε σύντομο χρόνο, αρκεί να ακολουθήσετε τον προτεινόμενο από της οδηγίες της χύτρας χρόνο. Στο τέλος όμως χρειάζεται να βράσετε το φαγητό ξεσκέπαστο 5 λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα του.

17 σχόλια:

  1. Φαίνονται πέροχες...μπράβο..πω..πω.. πείνασα τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελενάκι μου μου αρέσει που τις κάνεις κοκκινιστές, εγώ τις έχω συνηθίσει άσπρες τις κρασάτες.
    Τις έχω δοκιμάσει όμως και κοκκινιστές και μου άρεσαν πάρα πολύ!
    Πεντανόστιμο νηστίσιμο φαγάκι!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύα, μπορείς να πάρεις μεριδούλα, γιατί είναι αρκετές για όλους. Χάρηκα που βρεθήκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλενα, εμείς με τα άσπρα φαγητά δεν έχουμε και καλή σχέση! Αλλά και στο πατρικό μου σπίτι κόκκινες τις μαγειρεύαμε. Καλό βράδυ και φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γαστεροπλήξ μου, όπως λες έτσι και έγινε! Περίπατο πήγε η διαιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΓΙΝΕ ΦΟΒΕΡΟ...ΜΠΡΑΒΟ !!!!! ΜΕ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΛΥ...ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΩ.....ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη αλλά το ενημερωτικό σχόλιό σου!
      Το εκτιμώ πολύ!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σας Κυρία Έλενα, πεντανόστιμη η συνταγή σας, την ακολούθησα σήμερα που εύτιαξα για πρώτη μου φορά σουπιές. Σας ευχαριστώ πολύ που μοιραστήκατε μαζί μας την συνταγή σας. Ήταν πανέφκολη και γρήγορη καθώς και η περιγραφή σας ήταν λεπτομερής και ευανάγνωστη.
    Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. EGINE FOVERO TO SINODEPSA MAI AGRIO RIZI!!!SIXARITIRIA GIA THN SINTAGH!!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Alma Libre!
      Σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση και τους επαίνους! Με τιμά που διάλεξες τη συνταγή μου, σου άρεσε και την επαλήθευσες! Να είσαι καλά!
      Θα χαρώ πολύ να τα ξαναπούμε!

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή/έ ανώνυμη/ε σε ευχαριστώ πολύ!
      Θα χαρώ πολύ να τα ξαναπούμε και επωνύμως!
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  8. akougete teleio . tha tes kano gia to mesimeraki . idi anipomono na tes dokimaso

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σας! Βρήκα την υπέροχη συνταγή σας και αποφάσισα να μαγειρέψω. Μαγειρεύεται τωρα! Και μυρίζει υπέροχα! Ζω στην Αυστραλία εδω και 7 χρόνια και αυτό το φαγητό με πηγε στην Ελλάδα! Σας ευχαριστώ πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αυτες κανω τωρα!!!!!!😍😍😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή