Οι Δίπλες είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό που ακόμα συνηθίζεται σε πολλά μέρη της Πελοποννήσου. Οι νοικοκυρές με αυτές έδειχναν τη δεξιοτεχνία τους στο άνοιγμα του φύλλου με πλάστη. Σήμερα τις βρίσκουμε έτοιμες σε όλα τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους των πόλεων.
Είναι πολύ δελεαστικά αυτά τα τραγανά χρυσαφένια ρολάκια, με ζύμη που θρυμματίζεται στο στόμα, γεμάτα από μικρές φουσκαλίτσες! Το καρύδι και το μέλι κάνει τις δίπλες πολύ γευστικές και ελκυστικές.
Φέτος αποφάσισα να δοκιμάσω κι εγώ να φτιάξω δίπλες, μιας και είχα επιτυχία
στο άνοιγμα του φύλλου για πίτα. Έψαχνα για συνταγές στο διαδίκτυο αλλά δίσταζα
να τις εμπιστευθώ.
Να ευχαριστήσω πολύ την παλιά μου
φίλη Βούλα Φωτίου που μου εμπιστεύθηκε τη συνταγή της γιαγιάς της Πανώριας από το Δίστομο. Τη δοκίμασα
κι ενθουσιάστηκα κι εγώ και ο σύζυγός μου που λατρεύει τις δίπλες!
Τα Υλικά
(Για τις δίπλες της γιαγιάς Πανώριας)
4 αυγά
1 ποτήρι κρασιού ούζο
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα αψέκαστο πορτοκάλι
1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ζάχαρη άχνη και τριμμένη κανέλα για πασπάλισμα
(Επειδή η δόση μου φάνηκε μεγάλη, μοίρασα στη μέση τα υλικά και τα μέτρησα για περισσότερη ευκολία, προσθέτοντας ελάχιστα)
2 αυγά
50 ml ελαιόλαδο
50 ml ούζο
50 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα αψέκαστο πορτοκάλι
½ κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ. σ. καστανή ζάχαρη
Ελάχιστο αλάτι
500γραμ. αλεύρι
150γραμ. αλεύρι επί πλέον ή νισεστές για το άνοιγμα των φύλλων
(Χρησιμοποίησα το μαλακό αλεύρι ΚΟΥΛΑ που χρησιμοποιώ και για τα φύλλα
πίτας)
Αρκετό ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 ½ φλιτζάνια νερό
1 ξυλαράκι κανέλα
Επί πλέον
1 φλιτζάνι μέλι ανθέων
1 φλιτζάνι χονδροκομμένη καρυδόψιχα
Λίγη τριμμένη κανέλα (προαιρετικά)
Οδηγίες
Σ΄ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το ούζο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα
χτυπάμε για λίγο με ένα σύρμα.
Ρίχνουμε στο μπολ των υγρών τμηματικά το αλεύρι και ζυμώνουμε, ώστε να πάρουμε μια ζύμη λεία και ελαστική, όχι τόσο σκληρή, όσο για το φύλλο πίτας. Αν η ζύμη κολλάει, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Αν μας περισσεύσει, το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων. Σημειωτέον ότι κάθε αλεύρι έχει τη δική του συμπεριφορά.
(Εάν εσείς έχετε βοήθεια, μπορείτε να ανοίξετε πρώτα όλα τα φύλλα και μετά ένα-
ένα να τα κόβετε και να τα τηγανίζετε. Εγώ έκοψα όλα τα φύλλα σε κομμάτια και
αυτό με διευκόλυνε στο τηγάνισμα).
Προσέχουμε πολύ στο τηγάνισμα, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του ελαιόλαδου ώστε να μην είναι πολύ υψηλή και μας καούν οι δίπλες.
(Στην αρχή ζέστανα το ελαιόλαδο στην ένδειξη 7, μετά κατέβασα στο 6 και
προς το τέλος στο 5).
Βγάζουμε τις τηγανισμένες δίπλες πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Εάν έχουμε βοήθεια, βυθίζουμε τις ζεστές δίπλες λίγες- λίγες μέσα στο κρύο σιρόπι για ένα λεπτό. Μετά τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε δίσκο ή πιατέλα. Με ένα κουταλάκι ή το ειδικό ρολάκι του μελιού τις ραντίζουμε με μέλι και τις πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα και κανέλα.
Καλή επιτυχία! Και του χρόνου με υγεία!
Καλά Χριστούγεννα!
Θα προσπαθησω και εγω για πρωτη φορα.Μου φαινονται ευκολα.Καλες γιορτες σας ευχομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Λίτσα και χρόνια πολλά!
ΔιαγραφήΔεν είναι δύσκολες, αν γνωρίζεις πώς να ανοίγεις φύλλο για πίτα.
Ίσως λίγο στην αρχή δυσκολευτείς στο τηγάνισμα για να τις κάνεις ρολό. Με λίγη υπομονή θα τα καταφέρεις! Καλά Χριστούγεννα!