Ο Tσελεμεντές είναι ο πρώτος που αναφέρει τον όρο «α λα πολίτα» για μια συνταγή τουρκικής προέλευσης-όπως λέει- που μέχρι τότε ονομαζόταν «αγκινάρες με λάδι».
Τότε στη συνταγή δεν χρησιμοποιούσαν καρότα ή πατάτες αλλά μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου. Ο σημερινός τρόπος μαγειρέματος καθιερώθηκε στην Ελλάδα από την δεκαετία του 60 και τότε προστέθηκαν τα καρότα και οι πατάτες.
Εξάλλου θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι όλες οι Πολίτικες συνταγές έχουν πίσω τους μεγάλη Βυζαντινή παράδοση!
Αυτό το αναγνωρίζουν όσοι συνεχίζουν αυτή την παράδοση με μεγάλο σεβασμό στις χώρες της Μέσης Ανατολής!
Τ α Υ λ ι κ ά
(Για 3 άτομα)
6 αγκινάρες φρέσκες ή καταψυγμένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, χονδροτριμμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε ροδέλες
4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε τέταρτα
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
Αλάτι και πιπέρι
3-4 λεμόνια
Ο δ η γ ί ε ς
Βάζουμε το λάδι σε μια πλατιά, ρηχή κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε τα καρότα και σοτάρουμε λίγο ακόμη και μετά τις πατάτες.
Τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα τις αγκινάρες, ρίχνουμε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσουν οι αγκινάρες και οι πατάτες και να μείνουν με λίγη σάλτσα(περίπου μισή ώρα). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
Όταν το φαγητό έχει βράσει, προσθέτουμε στη σάλτσα του το χυμό ενός λεμονιού και 2 κουταλιές από το αλεύρι από το μπολ που τις είχαμε τοποθετήσει ωμές. Κουνάμε καλά την κατσαρόλα για να δέσει ομοιόμορφα η σάλτσα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τις αγκινάρες ζεστές ή κρύες.
(Αν προτιμάμε προσθέτουμε αυγολέμονο).
Ετοιμη ήμουν σημερα να βάλω την ίδια συνταγή Ελενάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα πιο αγαπημένα μας λαδερά, καμιά φορά το κάνω και με αυγολέμονο!!
Καλό μήνα, με πολλά χαμόγελα!
Φιλιά!
Έλενά μου, τα μεγάλα πνεύματα συναντο.υνται! Είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα του συζύγου μου. Αυγολέμονο βάζω όταν τις μαγειρεύω με κρέας, αρνάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα, με υγεία, πολλά φιλιά.
Φαγάκι για τον σύζυγό μου επίσης... του αρέσει υπερβολικά θα έλεγα... Κι εγώ τις κάνω με αυγολέμονο...αλλά νομίζω όπως και να τις κάνεις θα είναι ωραίες οι αγκινάρες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύα, δεν ξέρω γιατί οι σύζυγοι αγαπούν τα κάπως δύσκολα στην παρασκευή τους φαγητά! Δεν είναι αλήθεια; Καλημέρα και καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική συνταγή, από τις πιο αγαπημένες μου!!!! Γεια στα χέρια σου! Καλή Κυριακή!
ΑπάντησηΔιαγραφήKiki μου σε ευχαριστώ πολύ, να περάσεις μια όμορφη Κυριακή.
ΑπάντησηΔιαγραφή