Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Σκεπαστή Τάρτα με Πιπεριές και Τυριά

Μια τάρτα νόστιμη και ευπαρουσίαστη με πολύ τραγανό φύλλο, που θα την απολαύσετε και θα την αγαπήσετε. Στο περιεχόμενό της κρύβει τα χρώματα του καλοκαιριού και η γεύση της είναι καθαρά Μεσογειακή. Το φύλλο της γίνεται πανεύκολα και στη γέμισή της μπορούμε να αξιοποιήσουμε υλικά που υπάρχουν στο σπίτι σε μικρές ποσότητες.
Είναι μια παλιά μου συνταγή, βελτιωμένη και ανανεωμένη! Δοκιμάστε τη.


Τα Υλικά

Για το φύλλο
1 ½ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
¾ φλιτζανιού βούτυρο φυτικό, από το ψυγείο
1 κουταλάκι κοφτό baking powder
3 κουταλιές κρύο νερό
Για τη γέμιση
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
4 στρογγυλές πιπεριές διαφόρων χρωμάτων, κομμένες φετάκια
2 ξερά κρεμμύδια σε φετάκια
2 κουταλιές μαϊντανός
1 κουταλάκι κοφτό ρίγανη
1 κουταλάκι κοφτό turmeric/κουρκουμά (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι
2 αυγά μεσαία
1 ½ φλιτζάνι τυρί φέτα τριμμένη
1φλιτζάνι διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 ½ κουταλιά σιμιγδάλι χονδρό

1 κουταλιά γιαούρτι (έξτρα)
1 κουταλιά μαυροκούκι

Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ αναμειγνύουμε τα υλικά της ζύμης, ζυμώνουμε καλά, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σκεπασμένη στο ψυγείο για 30΄.
Προσθέτουμε στα λαχανικά τα τυριά, ελάχιστο αλάτι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το γιαούρτι, το μαϊντανό, τη


ρίγανη, 1  κουταλιά σιμιγδάλι, το turmeric, ένα αυγό ολόκληρο και ένα ασπράδι (κρατάμε έναν κρόκο), ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε.


Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε στη μέση.
Με τη μισή ζύμη ανοίγουμε ένα φύλλο με αλευρωμένο πλάστη πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη λαδόκολλα και το απλώνουμε σε μια βουτυρωμένη φόρμα τάρτας  διαμέτρου 26 εκ.
Πάνω στο φύλλο σκορπίζουμε τη μισή κουταλιά σιμιγδάλι, προσθέτουμε τη γέμιση και ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Σκορπίζουμε τριμμένο τυρί και τρίβουμε λίγο πιπέρι.

Βρέχουμε με νερό το φύλλο πάνω στη στεφάνη της φόρμας.
Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο- πάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα - το δεύτερο φύλλο και προσεχτικά το αναποδογυρίζουμε πάνω στη φόρμα. Βγάζουμε τη λαδόκολλα και με το χέρι μας το πιέζουμε εσωτερικά και περιφερειακά, για  «να καθίσει καλά» μέσα στη φόρμα, χωρίς να είναι τεντωμένο.
Με τον πλάστη πιέζουμε το χείλος της φόρμας και κόβουμε το περίσσευμα  των φύλλων αλλά ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ!
Με αυτά τα κομματάκια της ζύμης σχηματίζουμε φυλλαράκια και διακοσμούμε την επιφάνεια της τάρτας. Τρυπάμε κατά διαστήματα την επιφάνειά της με ένα πιρούνι.

Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε με ένα πιρούνι τον κρόκο του αυγού που κρατήσαμε και το έξτρα γιαούρτι και με αυτό το μείγμα επικαλύπτουμε την τάρτα. Διακοσμούμε με μαυροκούκι.
Ψήνουμε την τάρτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C περίπου για 45’ ή έως ότου ροδοκοκκινίσει όμορφα η επιφάνειά της και ξεκολλήσει από τη φόρμα.


Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε και την απολαμβάνουμε!

18 σχόλια:

  1. Πολύ λαχταριστη φαινεται η ταρτα σου! Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλαυση! Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο. Μόνο την καλημέρα μου γιατί παρατηρώ ότι τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει και γίνομαι αγενής, μπαίνω αφήνω σχόλιο και ξεχνώ να πω μια καλημέρα!!!!
    Φιλιά πολλά Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφα παρουσιασμένη καλή μου Έλενη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, Ελπινίκη,σε ευχαριστώ πολύ. Όντως έγινε πολύ καλή με τις βελτιώσεις.Δοκίμασέ τη, αν σου άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και σ΄εσένα, Σοφία μου, που είσαι πάντα ευγενική κι ας λες εσύ. Ευχαριστώ πολύ και στέλνω φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Πηνελόπη μου, προσπαθώ να βελτιώνομαι. Αν το καταφέρνω, εσείς κρίνετε το αποτέλεσμα. Καλημερίζω, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία εμφάνιση και σίγουρα ωραία γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελενάκι μου η τάρτα σου δείχνει σκέτη απόλαυση!
    Το άνοιγμα φύλλου δεν είναι το δυνατό μου σημείο, αλλά όπως βλέπω την φωτό σου με προκαλεί να το φτιάξω!
    Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελένη καλησπέρα πολύ ωραία η τάρτα σου και φοβερή εμφάνιση γειά στα χέρια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νόστιμα υλικά, άριστα συνδυασμένα!
    Το γιαουρτάκι μου έκανε κλικ και θα το βάζω στη γέμιση ταρτών τε και πιτών!
    Οι φωτογραφίες εξαιρετικές και πολύ χρήσιμες.
    Εύγε Ελένη.

    Σου στέλνω ένα φιλί και πολλή θετική σκέψη.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι έγινε βρε κορίτσια...τι χρυσοχέρες είσαστε εσείς...κι άλλο άνοιγμα φύλλου πέτυχα...εγώ δεν τα καταφέρνω με τα φύλλα αλλά η τάρτα είναι πραγματικά υπέροχη...μπράβο!! φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα, Κική μου. Πραγματικά είναι πολύ νόστιμη, αν σου αρέσουν βέβαια τα συγκεκριμένα υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα, Ελενάκι. Μην το φοβάσαι αυτό το φύλλο, δεν θέλει να γίνει πολύ λεπτό, ούτε και σχίζεται , αρκεί να το ζυμώσεις καλά και να αποκτήσει ελαστικότητα. Όλα τα άλλα είναι εύκολα και νόστιμα!
    Καλό βράδυ, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε ευχαριστώ πολύ, Ροδάνθη, κερνάω και κομματάκι για δοκιμή. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου Ζαμπία, για τα ευγενικά σου λόγια και τη θετική σου σκέψη.
    Το γιαούρτι είναι μαγικό υλικό και το αγαπώ πολύ.
    Φιλιά και καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εύα μου, αυτό το φύλλο είναι πολύ εύκολο στο άνοιγμα, μόνο θέλει καλό ζύμωμα για να γίνει το ζυμάρι ελαστικό.
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. To φύλλο φαίνεται υπέροχο, μου αρέσει πολύ να είναι τραγανό!!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα, manousina. Πραγματικά το φύλλο γίνεται πολύ τραγανό, θα σου αρέσει.Δοκίμασέ το και πες μου. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή