Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Πλαστά Μακαρόνια - Home made Fresh Pasta

 Παλιά στην ελληνική επαρχία δεν υπήρχε όλη αυτή η μεγάλη ποικιλία των ζυμαρικών που σήμερα θεωρούμε φυσιολογική.Γι' αυτό η οικιακή οικονομία ήταν σημαντική. Κάθε οικοκυρά φρόντιζε από νωρίς να υπάρχει στο σπίτι η απαραίτητη ποσότητα χειροποίητων ζυμαρικών, που ξεραίνονταν για να διατηρηθούν. Χυλοπίτες και τραχανάς ήταν απαραίτητα. Και είναι γνωστό ότι τα παιδιά λατρεύουν τα ζυμαρικά!

 


Κι όταν τα αποξηραμένα ζυμαρικά λιγόστευαν, λίγο ζυμαράκι έδινε τη λύση!

Ένα πιάτο με φρέσκο ζυμαρικό που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, απλό αλλά εξαιρετικά νόστιμο είναι τα Πλαστά Μακαρόνια!Το συνηθίζαμε πολύ τα χειμωνιάτικα βράδια, γιατί ήταν πραγματικά βάλσαμο!



Γευστικά το ενίσχυσε τη σπιτική μυζήθρα και το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο Αταλάντης!

 


Τα Υλικά

(Για ένα φύλλο)

 

2 φλιτζάνια αλεύρι γοχ

1 αυγό

Ελάχιστο αλάτι

2-3 κ. σ. νερό

Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

 

Για το σερβίρισμα

1/2 φλιτζάνι τριμμένη χωριάτικη μυζήθρα και 2 κ. σ. επί πλέον

4 κ. σ. ελαιόλαδο

 

Οδηγίες

 




Μέσα σ' ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αυγό και τα υπόλοιπα υλικά ζυμώνουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.









Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο. Κόβουμε το φύλλο σε ισομεγέθεις λωρίδες και τις πασπαλίζουμε με αλεύρι.







Βάζουμε τρεις λωρίδες ζύμης πάνω σε ένα ξύλο κοπής και, χωρίς να τις πιέζουμε, κόβουμε "μπαστουνάκια", πιο λεπτά από τις χυλοπίτες.










Πασπαλίζουμε τα κομματάκια ζύμης με αλεύρι, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, και τα απλώνουμε πάνω σε μία καθαρή πετσέτα.Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο με όλες τις λωρίδες του φύλλου.



 



Βράζουμε σε μία κατσαρόλα νερό με λίγο αλάτι και προσθέτουμε το ζυμαρικό.
Σε 3-4 λεπτά είναι έτοιμο! Το στραγγίζουμε.

Σερβίρουμε ζεστό το ζυμαρικό μέσα σε ζεστή πιατέλα, σε στρώσεις, πασπαλισμένες με τριμμένη μυζήθρα.

 







Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

 Όταν ζεσταθεί αρκετά, προσθέτουμε τη μυζήθρα και ανακατεύουμε, μέχρι να ξανθύνει.Ζεματίζουμε με το μείγμα τα μακαρόνια και τα πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.







Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου