Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Γλυκό Κουταλιού Σταφύλι Attica – Black Grape Preserve


Την ποικιλία σταφυλιού Attica τη γνώρισα ως επιτραπέζια και μου άρεσε πάρα πολύ. Όχι μόνο, γιατί είναι σχεδόν άσπορο αλλά και για το ιδιαίτερο, λεπτό άρωμά του που θυμίζει πραγματική βανίλια!

Αυτό το σταφύλι με πήγε πίσω στο χρόνο, αρκετά θα έλεγα, και μου θύμισε τα μαύρα μοσχάτα σταφύλια της κληματαριάς του παππού μου που, αν και είχαν κουκούτσια, τα τιμούσα ιδιαίτερα! Ήταν τόσο χορταστικά και αρωματικά, που ξεχνούσες να σταματάς να τρως!
Πόσες από αυτές τις υπέροχες, παλιές, Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών έχουν διασωθεί μέχρι τις ημέρες; Νομίζω ελάχιστες, δυστυχώς!

Πρώτη φορά πέρσι τα έφτιαξα γλυκό κουταλιού που μας άρεσε πάρα πολύ, γι΄αυτό και εξαφανίστηκε! Ούτε να το φωτογραφίσω δεν πρόλαβα!
Φέτος μπήκε νωρίς στο πρόγραμμα! Δικό σας για του χρόνου!

  


Τα Υλικά

1 ½ κιλό σταφύλια
1000γρ. ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή)
150ml νερό
½ λοβός βανίλιας ή ένα καψουλάκι
2 κ. σ. χυμός λεμονιού


Οδηγίες




Πλένουμε τα σταφύλια πολύ καλά, τα στραγγίζουμε και μαδάτε τις ρόγες από τα τσαμπιά. Αφαιρούμε όλα τα μικρά κοτσανάκια και πετάμε τις χαλασμένες ρόγες.










Βάζουμε μέσα σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα τα σταφύλια, τη ζάχαρη και νερό και τα βράζουμε για 20λεπτά.












Τα αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και μετά με το καπάκι της και τα αφήνουμε να μείνουν για 12 ώρες.










Όταν θα ξεσκεπάσουμε το γλυκό θα δούμε τα μικρά κουκουτσάκια του σταφυλιού να έχουν ανέβει στην επιφάνεια. Με ένα κουταλάκι και με υπομονή, αφαιρούνται πολύ εύκολα. Ανακατεύουμε προσεκτικά το γλυκό και αφαιρούμε, όσα άλλα ήσαν κρυμμένα!








Μετά ρίχνουμε τη βανίλια, ανοιγμένη στη μέση και ξαναβράζουμε το γλυκό πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι του.
Μένουμε κοντά, όσο βράζει, για να προλάβουμε να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία, εάν φουσκώσει.






Όταν δέσει το σιρόπι, κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, για να μη ζαχαρώσει και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αφαιρούμε το λοβό βανίλιας.

Αποθηκεύουμε το γλυκό ζεστό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.





Καλή επιτυχία!


TIPS

Πότε καταλαβαίνουμε ότι το γλυκό μας έχει δέσει σωστά; Σας δίνω δύο εμπειρικούς τρόπους ελέγχου που ακολουθώ και έχουν επιτυχία.
  •  Όταν στην επιφάνεια του γλυκού σχηματίζονται πολλές φυσαλίδες.
  • Ρίχνουμε λίγη ποσότητα σιροπιού μέσα σ΄ένα πιάτο και το πιέζουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Όταν καταλάβουμε αντίσταση, σαν να πιέζουμε μέλι, τότε είναι έτοιμο.

2 σχόλια:

  1. Πόσο μου αρέσει το γλυκό σταφύλι! Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς βρεθήκαμε! Κι εμένα μου αρέσει πολύ! Αυτό το σταφύλι κάνει ένα υπέροχο χρώμα, όπως το βύσσινο!

      Διαγραφή