Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Κουραμπιέδες με Ελαιόλαδο, Νηστίσιμοι - Kourabiethes with Olive Oil

Χριστούγεννα χωρίς να φτιάξουμε παραδοσιακούς Κουραμπιέδες; Και πώς θα καλοπιάσουμε, μάλλον θα ξεγελάσουμε, τον καιρό να χειμωνιάσει και να χιονίσει, ώστε να έχουμε λευκά Χριστούγεννα;

Οι Κουραμπιέδες είναι το χαρακτηριστικό γλυκό των Χριστουγέννων. Βασικά  υλικά τους είναι τα ψημένα αμύγδαλα και το  φρέσκο βούτυρο που ομολογουμένως είναι αρκετό. Όσο ψήνονται, μοσχοβολάει όχι μόνο η κουζίνα μας αλλά και όλη η γειτονιά!

 



Αν όμως το βούτυρο είναι απαγορευτικό στη διατροφή μας; Τότε καταφεύγουμε σε ένα άλλο υλικό, εξαιρετικό, αγνό κι Ελληνικό, το ελαιόλαδο! Προς Θεού, όχι σε φυτικό βούτυρο!



Κι αυτούς που σας προτείνω σήμερα, είναι μεν εναλλακτικοί αλλά  θα τους αγαπήσετε! Γίνονται πολύ αφράτοι, διαλύονται στο στόμα, νόστιμοι και πολύ αρωματικοί. Η ζάχαρη κάνει κι αυτούς πολύ εορταστικούς.



Δεν θα το πιστεύετε ότι δεν περιέχουν βούτυρο!

 

 

Τα Υλικά

(Για 35 κομμάτια)

 

250 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητος

100 ml μπράντι

100γραμ. ζάχαρη άχνη

1 φακελάκι baking powder

1 κάψουλα βανίλιας

3 κ. σ. χυμός πορτοκαλιού

1 κ. γλ. ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού

½ κ. γλ. μαγειρική σόδα

100γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα

450γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

(Χρησιμοποίησα το ΜΑΝΝΑ Κεραμάρη)

 

Επί πλέον

½ κιλό άχνη ζάχαρη

2 κάψουλες βανίλιας

Ανθόνερο

Λαδόκολλα

 

 

Οδηγίες

 

Μέσα σ΄ένα βαζάκι που κλείνει αναμειγνύουμε την άχνη ζάχαρη με τις δύο βανίλιες και την αφήνουμε στην άκρη.

 




Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το baking powder.









Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.











Κατόπιν προσθέτουμε το μπράντι, τη σόδα διαλυμένη μέσα στο χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε λίγο ακόμα.











Προσθέτουμε τη βανίλια, τα αμύγδαλα και τμηματικά το αλεύρι.

Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα για να αφομοιωθούν τα υλικά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή. Δεν ζυμώνουμε.










Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 5 λεπτά και ετοιμάζουμε τα ταψιά.

 









Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και με τα δάχτυλά μας τα πλάθουμε μπαλάκια. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους μέσα σε ρηχό ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα ( δεν φουσκώνουν πολύ).








Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160
C  στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.







Όταν ψηθούν, τους βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσουν λίγο. Μετά τους βάζουμε μέσα σε δίσκο, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.Κοσκινίζουμε πάνω τους ζάχαρη άχνη με βανίλια και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.



Αργότερα τους τοποθετούμε σε πιατέλα ή μέσα σε μεταλλικό κουτί μπισκότων, χωρίζοντας κάθε στρώση με κομμάτι λαδόκολλας.


Καλή επιτυχία!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου