Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Κουλουράκια Ούζου

Από τα πιο αρωματικά, αφράτα, τραγανά και νόστιμα κουλουράκια που έχω φτιάξει! Είναι υγιεινά, νηστίσιμα, λιώνουν στο στόμα και μας πλημμυρίζει το υπέροχο άρωμα τους!
Σας προτείνω να φτιάξετε διπλή δόση, διότι γίνονται ανάρπαστα!


Τα Υλικά
(Για 30 περίπου κουλουράκια)

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ούζο
⅔ φλιτζανιού ζάχαρη
Ο χυμός από ½ λεμόνι
2 κουταλάκια τριμμένοι σπόροι γλυκάνισου
1 ½ κουταλάκι baking powder
⅓ κουταλάκι μαγειρική σόδα
⅓ αλάτι

Ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί
½ κουταλάκι σουσάμι

Οδηγίες

Τρίβουμε τους σπόρους γλυκάνισου στο γουδί ή με το μύλο των μπαχαρικών.
Μέσα σ’ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το αλάτι και το baking powder.





Μέσα σ΄ ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ούζο, τη ζάχαρη και το γλυκάνισο και τα χτυπάμε μερικά λεπτά μ’ έναν αυγοδάρτη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Εν συνεχεία προσθέτουμε τη σόδα, διαλυμένη στο χυμό λεμονιού.






Προσθέτουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να αφομοιωθεί από τα υπόλοιπα υλικά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και απαλή αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι.







Πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήματα που μας αρέσουν, τα τυλίγουμε στο σουσάμι και τα τοποθετούμε μέσα σε ρηχό ταψί, καλυμμένο με λαδόκολλα.







Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις ή 170ºC στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Ροδίζουν ελαφρά, όχι πολύ.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε μέσα στο ταψί, για να κατέβη η θερμοκρασία τους και μετά τα μετακινούμε.


Είναι έτοιμα για κατανάλωση!
Καλή επιτυχία! 

(Η συνταγή προσαρμοσμένη από το "Ζάχαρη κι Αλεύρι")

14 σχόλια:

  1. Λατρεύω τα ουζοκούλουρα, και τα δικά σου Ελενάκι μου δείχνουν τόσο λαχταριστά!!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πάρα πολύ αρωματικά και ταιριάζουν με το καφεδάκι μας!
      Καλή σου μέρα, Έλενά μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Ιδανικά κουλουράκια για καφέ.
    Εγιναν πολύ ωραία.

    Καλό σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Μάριον!
      Όντως έγιναν υπέροχα και μάλιστα σε διπλή ποσότητα που καταναλώθηκε!
      Υπάρχουν όμως και για κέρασμα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Αντι για ουζο μπορουμε να βαλουμε τσιπουρο με γλυκανισο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες Νάντια!
      Εάν το τσίπουρο είναι αρωματικό και καλής ποιότητας, νομίζω, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.
      Πάντως εγώ δεν το έχω χρησιμοποιήσει.
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  4. Και ούζο και νηστήσιμα;; Ουάου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσουν!
      Ελπίζω να τα λέμε και επώνυμα.
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  5. Τα κουλουράκια σου Ελένη λαχταριστά. Δεν έχουν βούτυρο και αυγά αλλά έχουν ούζο και γλυκάνισο που μου αρέσει πολύ η μυρωδιά τους. Καλή εβδομάδα να έχεις με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κατερίνα μου!
      Τελευταία δοκιμάζω συνταγές χωρίς ατγά και βούτυρο, πιο υγιεινές.
      Χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Καλή εβδομάδα...μοσχοβόλησαν τα κουλουράκια σου μέχρι εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Δήμητρά μου!
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  7. Συμφωνώ και επαυξάνω για την διπλή δόση (!) Ελένη μου.
    Είναι τόσο μυρωδάτα που γίνονται ανάρπαστα.
    Μόλις τελειώσουν τα σημερινά που έκανα με πορτοκάλι και πετιμέζι, θα βάλω τα ουζουκούλουρα σε παραγωγή :-)))
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Πηνελόπη μου! Πάντα πρέπει να φτιάχνουμε διπλή δόση, για να χαρίζουμε και μερικά!
      Τόσο νόστιμα, αφράτα και αρωματικά είναι ένα ευπρόσδεκτο δώρο.
      Φιλάκια πολλά, φίλη μου καλή!

      Διαγραφή