Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Καροτόσουπα

Μια εκπληκτική, εύγεστη, χορταστική, χειμωνιάτικη χορτόσουπα, με ιδιαίτερη γεύση και εκπληκτικό, λαμπερό χρώμα. Ιδανική για πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο τραπέζι αλλά και εξαιρετική για τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια. Θα την αγαπήσετε!


 


Τ α Υ λ ι κ ά
4-5 μεγάλα καρότα
1 ξερό μέτριο κρεμμύδι
2 κλωνάρια σέλερι
3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
1/2 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
1/4φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κάρυ
½ κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
½ κουταλάκι αλάτι
Ο χυμός ½ λεμονιού
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα χορταρικά για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό ζεστό. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 25 περίπου λεπτά ή έως ότου τα χορταρικά μαλακώσουν αλλά να μην παραβράσουν.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε το περιεχόμενό της στο μπλέντερ.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι, το τζίντζερ και το κάρυ και αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε χαμηλή φωτιά (5 λεπτά περίπου), ανακατεύοντας για να μην «πιάσει». Στο τέλος προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.

Τη σερβίρουμε μέσα σε ζεστά μπολάκια με λίγο πιπέρι ή με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι ή κομματάκια φρυγανισμένου ψωμιού (κρουτόν) ή λίγα τρυφερά φυλλαράκια σέλινου.
TIP
Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να σβήσουμε τα λαχανικά κατά το σοτάρισμα με ½ ποτηράκι άσπρο κρασί.

14 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη! ότι πρέπει η σούπα σου σήμερα έχει πολύύύ κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ξανθή μου, και χρόνια πολλά κι από εδώ.
      Έτσι ακούω κι εγώ ότι έχει εκαεί κρύο, οπότε πέτυχα το φαγητό!
      Σας έδωσα ωραία ιδέα. Φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Kαλημέρα Ελενίτσα μου, με το κρύο που έχει πάλι σήμερα στη Θεσ/νίκη μια γλυκιά καροτόσουπα είναι ο,τι καλύτερο!!! Γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου, αν η Αθήνα έχει πολύ κρύο, φαντάζομαι η Θεσσαλονίκη!
      Γι' αυτό είπα να σας δώσω μια αγαπημένη, θρεπτική και νόστιμη σουπίτσα.
      Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει. Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  3. Ακομα να τη δοκιμασω... που θα παει θα τη δω πολλες φορες γυρω μου και καποια στιγμη θα τ αποφασισω! Τελεια φαινεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπινίκη μου, πρέπει να το τολμήσεις γιατί χάνεις. Είναι πολύ νόστιμο
      και θρεπτικό πιάτο. Τότε να μους πεις εντυπώσεις.
      Καλή υπόλοιπη μέρα.

      Διαγραφή
  4. Ελένη μου είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα! Το τέλειο φαγητό για τον χειμώνα!
    Επίσης πολύ θρεπτική για τα παιδάκια μας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Μαρίνα! Χαίρομαι που σου αρέσει η σουπίτσα, είναι εύκολη αλλά
      νόστιμη και για όλη την οικογένεια.
      Τώρα με το κρύο είναι ότι πρέπει!

      Διαγραφή
  5. ότι πρέπει για το κρύο που έχουμε σήμερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, είναι και πολύ χορταστική αλλά και νόστιμη.
      Για το κρύο εξαιρετική!

      Διαγραφή
  6. τελεια!κανω μια παρομοια με γαλα καρυδας και καροτο και τζιντζερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή cook, εξαιρετική και η δική σου πρόταση με άγγιγμα εξωτικό!
      Μου άρεσε.
      Μια επόμενη φορά θα δοκιμάσω και το γάλα καρύδας. Κάρυ έβαλες ή την
      άφησες μόνο με το τζίντζερ;

      Διαγραφή
  7. Οι σούπες δεν είναι το "φόρτε" μου το έχω γράψει μάλλον αρκτές φορές, και καταλήγω να γίνομαι γραφική, αλλά όταν έχουν υφή σαν αυτή που διακρίνω στις φωτογραφίες σου Ελένη μου, είναι σίγουρο πως θα τις δοκιμάσω, γιατί αυτό το "πηχτούτσικο" είναι που τις κάνει πιο "χορταστικές" στα μάτια μου!
    Την αγάπη μου για τα μπαχαρικά την ξέρεις ήδη, οπότε αν το κρύο συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό κανά μήνα... 2-3 χορτόσουπες μέσα στο μήνα θα τις φάμε και θα πούμε κι' ένα τραγούδι :-)))
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πίστεψέ με, Πηνελόπη μου, ότι είναι εκτός από νόστιμη πολύ χορταστική.
    Αρκετά πηχτή-αυτό το κανονίζεις εσύ-με ωραίο χρώμα και εξαιρετική γεύση.
    Τα μπαχαρικά της ταιριάζουν πολύ. Μια δοκιμή θα σε πείσει!
    Χαιρετισμούς και φιλιά από τα ξένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή