Τα Θράψαλα είναι ξαδέρφια με τα καλαμάρια, έχουν πολλές ομοιότητες με αυτά
αλλά και διαφορές. Τα ξεχωρίζουμε από τα δέκα ισομήκη πλοκάμια τους και το
τριγωνικό πτερύγιό τους.
Δεν τα θεωρούσα πολύ γευστικά αλλά αποδείχτηκε ότι είχα κάνει λάθος! Είναι εξαιρετικά!
Καθαρίζονται, όπως και τα καλαμάρια: τραβάμε τα πλοκάμια και αποσπάται και
το περιεχόμενο της κοιλιάς τους. Πρέπει όμως να επιμείνουμε στην αφαίρεση του
κόκκαλου-φτερού, διότι είναι πιο λεπτό από αυτό του καλαμαριού.
Τα μαγειρεύουμε, σχεδόν όπως και τα καλαμάρια και έχουμε ένα νοστιμότατο
πιάτο θαλασσινών! Δοκιμάστε τα!
Τα Υλικά
(Για 4-5 μερίδες)
1 κιλό θράψαλα, καθαρισμένα και κομμένα
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, κομμένο φετάκια
300γραμ. χυμός ντομάτας
½ ποτήρι του κρασιού ούζο
⅓ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1 φύλλο δάφνης
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι
να γυαλίσει. Προσθέτουμε και τα θράψαλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι ν΄ αλλάξουν
χρώμα και να κοκκινίσουν. Τότε σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε το φαγητό να βράσει
λίγο ακόμα, μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Όταν είναι έτοιμα, ανοίγουμε τη χύτρα, προσθέτουμε αλάτι και συνεχίζουμε
για λίγο το βράσιμο, μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη, ρίχνουμε τον
ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Τα σερβίρουμε ζεστά και τα συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι ή άγριο ρύζι.
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ θράψαλα, όμως η ανάρτησή σου μου βάζει ιδέες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Μαγείρισα!
ΔιαγραφήΚι εγώ δεν είχα δοκιμάσει, αλλά είδα τί έχανα!
Θα επαναλάβω τη συνταγή προσεχώς.
Φιλιά
Φοβερό πιατο,και φανταζομαι και μυρωδάτο με το ούζο ,ασε που θα μαλακωνει και τα θράψαλα,τέλειο φάινεται ,φιλιά καλη εβδομαδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Νέλη!
ΔιαγραφήΌντως έγινε πολύ αρωματικό, αφού τα μέθυσα! Τα έβαλα και στη χύτρα και έγιναν πολύ γρήγορα.
μας άρεσαν πολύ.
Καλή εβδομάδα
Φιλάκια
Να έρθω για τραπέζι Ελένη μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πως αγαπώ τα θαλασσινά, δεν λέγεται... Και τα έχεις συνδυάσει υπέροχα στις αρώματα.
Πηνελόπη μου, σε περιμένω με χαρά!
ΔιαγραφήΚι εμείς λατρεύουμε τα θαλασσινά, που, όταν είναι φρέσκα, είναι νοστιμότατα!
Καλή εβδομάδα!
Φιλιά
Ελένη παρόλο που τρώμε πολλά θαλασσινά πάντα αγοράζω καλαμαράκια, τα θεωρώ πιο σκληρά τα θράψαλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμάσω με καλαμαράκια λοιπόν.
Ξανθή μου, αν σου πω ότι ήταν πιο νόστιμα από τα καλαμαράκια θα με πιστεύσεις;
ΔιαγραφήΌντως έτσι ήταν! Σου προτείνω δοκιμή.
καλή εβδομάδα και καλό βράδυ!
Πω πω, τι ωραίο τραπέζι κάνει αυτό το πιάτο! Άξια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ, Μάρθα μου, κόπιασε!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Φιλιά
Μια θαλασσινή νοστιμιά επέλεξες για να ξεκινήσει η εβδομάδα Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχοι συνδυασμοί που δίνουν ένα πολύ γευστικό πιάτο!
Φιλιά!
Καλησπέρα, Έλενα!
ΔιαγραφήΤα θαλασσινά είναι υπέροχα και μας επιτρέπουν ποικίλους συνδυασμούς!
Αν είναι και πολύ φρέσκα, τότε το αποτέλεσμα όντως είναι γευστικότατο!
Καλή εβδομάδα!
Φιλάκια
εγώ πάλι όπου βρω θράψαλα.. τα προτιμώ!!!!!! μου αρέσει η μαγειρική εκδοχή σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά πολλά... καλή εβδομάδα!!!
Συμφωνώ μαζί σου, Σπυριδούλα μου, γιατί τα δοκίμασα και μου άρεσαν πολύ!
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα, να είσαι καλά!
Φιλάκια
Τρομερός μεζές! Ελένη μου μου άναψες φωτιές! Πώς να λέγονται τα θράψαλα στα Αγγλικά? squid, μάλλον όχι αυτά είναι τα καλαμάρια? Illex? flying squid? ... Έχω βασικές απορίες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Καλησπέρα, Αγγελική μου!
ΔιαγραφήΠράγματι έγινανα ανέλπιστα πολύ νόστιμα, αν και η πρώτη σκέψη ήταν να τα ψήσω και να τα κάνω σαλάτα αλά Ιταλικά! Έτσι όμως έγιναν μαλακά και σε χρόνο μηδέν, λόγω χύτρας.
Εδώ τα λένε flying squid, όσοι μιλάνε λίγα Αγγλικά. Αν βρεις πιο μεγάλα, δοκίμασέ τα ψητά, σε δυνατή φωτιά. Άλλη γεύση!
Φιλάκια
Φοβερή συνταγή. Μου αρέσουν πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘράψαλα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και δεν έχω γνώμη. Πάντα αγόραζα καλαμάρια.
Όμως θα ήθελα να αγοράσω μια φορά. Να δω τη διαφορά τους δηλαδή. Είμαι πολύ περίεργη, γιατί όλοι τα έχουν σε δεύτερη μοίρα και δεν καταλαβαίνω το γιατί. Πάντως τα μαγείρεψες υπέροχα. Μου αρέσουν αυτές οι συνταγές!!
Μπράβο σου Ελένη μου!
Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΚι εγώ δεν είχα δοκιμάσει άλλη φορά θράψαλα αλλά μου φάνηκαν νοστιμότατα και πιο μαλακά από τα καλαμάρια, όταν μαγειρεύονται κοκκινιστά. Θα τα ξαναπάρω, όποτε βρω φρέσκα.
Πολλά πολλά φιλάκια!
Μπράβο Ελένη μου, σούπερ ανάρτηση με σούπερ θαλασσινό!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ, Λίλα μου, εσύ γνωρίζεις πολύ καλά τα θαλασσινά.
ΔιαγραφήΌταν είναι φρέσκα, είναι όλα υπέροχα!
Καλό σου βράδυ!
Πολύ ωραίο φαγητό Ελένη μου και θυμίζει καλοκαίρι!!!!! Τα θράψαλα μου αρέσουν πολύ και παίρνω όταν δεν βρίσκω μικρά καλαμαράκια γιατί είναι πιο μαλακά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Όντως θυμίζει καλοκαίρι, Κική μου, αν δεν γνωρίζω, πότε είναι η εποχή τους.
ΔιαγραφήΈτσι να βρήκα κι εγώ, πιο μαλακά.
Καλό σου βράδυ!
Καλημέρα Ελενάκι μου..ελπίζω να περνάς όμορφα..ύστερα απο μικρή απουσία μου απο την γειτονίτσα μου επέστρεψα και βλέπω θαύματα στις κουζίνες!!!λαχταριστή η συνταγή σου με τα θράψαλα!!σίγουρα θα ενθουσιάσει!!σου στέλνω την αγάπη μου και άπειρα φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Καίτη μου!
ΔιαγραφήΚαλώς μας ήλθες πάλι και μας έδωσες ένα υπέροχο, νοσταλγικό ποίημα!
Σ' ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό, να είσαι πάντα καλά!
Σ' ευχαριστώ πολύ και για τα καλά σου λόγια.
Πολλά πολλά φιλάκια!
Πολύ ωραία συνταγή Ελένη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ, Πέπη μου!
ΔιαγραφήΦιλάκια
Εγώ τα ήξερα και δεν τα υποτιμούσα,πήρα μια μικρή βοήθεια....όμως.Τέλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφή