Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Σταφιδόψωμα Νηστίσιμα – Lenten Raisin Buns


Τα ιδανικότερα ψωμάκια πρωινού, νόστιμα, αρωματικά και πολύ υγιεινά, όχι μόνο για την περίοδο της νηστείας!
Είναι ελαφρώς άγλυκα αλλά εσείς μπορείτε να τα κόψετε στη μέση και να τους προσθέσετε μία κ. γλ. αρωματική σπιτική μαρμελάδα ή μέλι πορτοκαλιάς. Θα ενισχύσετε τη γεύση και τη διατροφική τους αξία και θα τα αγαπήσετε.
Δικά σας!




  
Τα Υλικά
(Για 8-10 σταφιδόψωμα)

50 ml χλιαρό νερό
9γραμ.ξηρή μαγιά (ένα φακελάκι)
1 κ. γλ. ζάχαρη

500γραμ. αλεύρι ΓΟΧ, κοσκινισμένο
1 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
1 κ. σ. ταχίνι ή 2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. χαρουπόμελο
250 ml γάλα σόγιας ή αμυγδάλου, χλιαρό
50γραμ. καστανή ζάχαρη
⅔ φλιτζανιού σταφίδες ξανθές και καρυδόψιχα, ανάμεικτα

Επί πλέον
Λίγο αλεύρι
1 κ. σ. μέλι
Ένα κομμάτι λαδόκολλας

 Οδηγίες


Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σ΄ένα μπολ και το ανακατεύουμε με την κανέλα.
Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό, τη σκεπάζουμε με αντικολλητική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να ενεργοποιηθεί. Είναι έτοιμη, μόλις στην επιφάνειά της σχηματιστούν φυσαλίδες.







Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να διαλυθεί.
Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι, το ταχίνι, το χαρουπόμελο και τις σταφίδες.













Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργηθεί μία ελαστική και λεία ζύμη.













Τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.











Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια και με τα χέρια μας πλάθουμε μπαλάκια. Τοποθετούμε τα ψωμάκια μέσα σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.











Σκεπάζουμε τα ψωμάκια με μία καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν.








Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.
Ζεσταίνουμε το μέλι, για να γίνει ρευστό, και με ένα πινέλο αλείφουμε τα ζεστά ψωμάκια.




Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου