Ένα πανεύκολο, πολύ νόστιμο, πορτοκαλένιο κέικ από μια παλιά οικογενειακή συνταγή. Τα υλικά της ήταν
μετρημένα με ποτήρι νερού αλλά, κατόπιν δοκιμών, τα μετέτρεψα σε γραμμάρια, για
ευκολία.
Όλα τα υλικά αναμειγνύονται μέσα σε ένα μπολ και δεν απαιτείται η
χρήση μίξερ. Η ανάμειξη του λαδιού και της ζάχαρης παραδοσιακά γινόταν με το χέρι, για να βοηθήσει η θερμότητά του να λιώσει πιο γρήγορα η ζάχαρη, η οποία στην αρχική συνταγή ήταν αρκετή!
Μέσα σ΄ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε το χέρι μας. Η θερμότητα του χεριού μας θα βοηθήσει τη ζάχαρη να λιώσει.
Κατόπιν προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, το ξύδι και τελευταία τη σόδα. Ανακατεύουμε. Το μείγμα μας θα αφρίσει.
Εν συνεχεία ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε στην αρχή με μία σπάτουλα, για να αναμειχθούν τα υλικά, και κατόπιν ζωηρά με ένα σύρμα, για να γίνει το μείγμα ομοιογενές.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα για 50 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας.
Όλα τα υλικά αναμειγνύονται μέσα σε ένα μπολ και δεν απαιτείται η
χρήση μίξερ. Η ανάμειξη του λαδιού και της ζάχαρης παραδοσιακά γινόταν με το χέρι, για να βοηθήσει η θερμότητά του να λιώσει πιο γρήγορα η ζάχαρη, η οποία στην αρχική συνταγή ήταν αρκετή!
Εγώ προτείνω μια λογική ποσότητα ζάχαρης και μάλιστα καστανής.
Το κέικ μπορεί να ψηθεί μέσα σε ταψάκι, για να γίνει πιο λεπτό και πιο στεγνό. Στη φόρμα, βέβαια, είναι πιο εμφανίσιμο. Δικό σας!
Το κέικ μπορεί να ψηθεί μέσα σε ταψάκι, για να γίνει πιο λεπτό και πιο στεγνό. Στη φόρμα, βέβαια, είναι πιο εμφανίσιμο. Δικό σας!
Τα Υλικά
450γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γραμ. καστανή ζάχαρη
150 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητος
300 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
2 κ. σ. λευκό ξύδι από σταφύλι
2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
2 κ. γλ. ξύσμα από αψέκαστο πορτοκάλι
Ελάχιστο αλάτι
Επί πλέον
4 κομμάτια γλυκό κουταλιού πορτοκάλι με το σιρόπι τους
Οδηγίες
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι ή μία φόρμα του κέικ με τρύπα.
Μέσα σ΄ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε το χέρι μας. Η θερμότητα του χεριού μας θα βοηθήσει τη ζάχαρη να λιώσει.
Κατόπιν προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, το ξύδι και τελευταία τη σόδα. Ανακατεύουμε. Το μείγμα μας θα αφρίσει.
Εν συνεχεία ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε στην αρχή με μία σπάτουλα, για να αναμειχθούν τα υλικά, και κατόπιν ζωηρά με ένα σύρμα, για να γίνει το μείγμα ομοιογενές.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα για 50 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί με ένα μαχαίρι.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο μέσα στη φόρμα
και μετά το ξεφορμάρουμε πάνω σε συρμάτινη βάση.
Ζεστό το αλείφουμε με λίγο σιρόπι γλυκού κουταλιού και το στολίζουμε με
ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι (φλοίδα).
Καλή επιτυχία!
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου