Κλασσικά, αφράτα κουλουράκια αμμωνίας, με τραγανή, μπισκοτένια επιφάνεια!
Αυτά τα κουλουράκια συνηθίζαμε να φτιάχνουμε στο σπίτι μας τη Μεγάλη Τρίτη και, εμείς τα παιδιά, περιμέναμε πότε θα έρθει η στιγμή να τα δοκιμάσουμε, γιατί, λόγω της νηστείας, δεν επιτρεπόταν!
Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο την αμμωνία, διαλυμένη στο γάλα. Ανακατεύουμε το γάλα και την αμμωνία πάνω από τον κάδο, διότι το μείγμα αφρίζει και φουσκώνει. Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
Τέλος, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη απαλή και αρκετά μαλακή.
Αυτά τα κουλουράκια συνηθίζαμε να φτιάχνουμε στο σπίτι μας τη Μεγάλη Τρίτη και, εμείς τα παιδιά, περιμέναμε πότε θα έρθει η στιγμή να τα δοκιμάσουμε, γιατί, λόγω της νηστείας, δεν επιτρεπόταν!
Νομίζαμε ότι το Μεγάλο Σάββατο αργούσε πολύ να έρθει!
Άλλοι καιροί, άλλα ήθη!
Δοκιμάστε τα κι εσείς, είναι εύκολα και έχουν πάντα επιτυχία!
Δικά σας!
Άλλοι καιροί, άλλα ήθη!
Δοκιμάστε τα κι εσείς, είναι εύκολα και έχουν πάντα επιτυχία!
Δικά σας!
Τα Υλικά
(Περίπου 70 κουλουράκια)
250γραμ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
200γραμ. κρυσταλλική καστανή ζάχαρη
4 αυγά, βιολογικά
15γραμ. αμμωνία (½ φακελάκι)
1 κ. σ. σιρόπι βανίλιας
130γραμ. φρέσκο γάλα, χλιαρό
1 κιλό αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
Για το έλλειμμα
2 κρόκοι αυγών, χτυπημένοι με 1 κ. σ. γάλα
Οδηγίες
Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο την αμμωνία, διαλυμένη στο γάλα. Ανακατεύουμε το γάλα και την αμμωνία πάνω από τον κάδο, διότι το μείγμα αφρίζει και φουσκώνει. Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
Τέλος, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη απαλή και αρκετά μαλακή.
Κατόπιν κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουλουράκια σε όποιο
σχήμα μας αρέσει. Τοποθετούμε τα κουλουράκια μέσα σε ρηχό ταψί, στρωμένο με
λαδόκολλα.
Μέσα σ’ ένα μπολάκι χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι τους κρόκους με το γάλα. Με
ένα πινελάκι αλείφουμε τα κουλουράκια με τους χτυπημένους κρόκους.
Ψήνουμε τα κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο σε δόσεις στους 160º C στον αέρα, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου