Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Λαζαράκια - Lazarakia

Τα Λαζαράκια είναι μικρά, γλυκά ψωμάκια, που ζυμώνονται σε πολλά μέρη της Ελλάδος  το Σάββατο του Λαζάρου για την ψυχή του μαθητή του Χριστού, Λαζάρου, που αναστήθηκε πριν από το Χριστό.
Πλάθονται σε σχήμα ανθρώπου, όπως ακριβώς παρουσιάζεται ο Λάζαρος στις εικόνες και τόσα σε αριθμό, όσα και τα παιδιά της οικογένειας.




Όλες οι νοικοκυρές έπλαθαν Λαζαράκια διότι, κατά την παράδοση, όποια παραμελούσε το έθιμο, η οικογένειά της δεν θα χόρταινε ψωμί!


Ας ζυμώσουμε κι εμείς τα δικά μας Λαζαράκια, έτσι για το καλό και για να τιμήσουμε την παράδοση!

Τα Υλικά
( Για 9-10 Λαζαράκια)

500γραμ. αλεύρι για τσουρέκια και λίγο για την επιφάνεια εργασίας
100 ml χλιαρό νερό
25γραμ. φρέσκια μαγιά
50γραμ. ζάχαρη
50ml ελαιόλαδο
100 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
1 κ. γλ. τριμμένο μαχλέπι
½ κ. γλ. τριμμένα γαρίφαλα
1 κ. σ. ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες (προαιρετικά)
½ φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα (προαιρετικά)

Επί πλέον
20 γαρίφαλα
Ένα κομμάτι λαδόκολλας

Οδηγίες  
    






Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά και το ξύσμα.

















Σπάμε τη μαγιά σε μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε μέσα στο χλιαρό νερό.
















Μέσα σ΄ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το χυμό. Όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τη λιωμένη μαγιά και ανακατεύουμε.











Εν συνεχεία ρίχνουμε τμηματικά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμαράκι. Ίσως φανεί ότι κολλάει λίγο αλλά δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη μας, αλείφουμε το μπολ με ελάχιστο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.






Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, την πιέζουμε με τις παλάμες μας να χάσει όγκο.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης και πλάθουμε οβάλ ψωμάκια πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Τελειώνουμε με ένα κορδονάκι που το περνάμε από την πίσω πλευρά και το σταυρώνουμε εμπρός. Έτοιμο το Λαζαράκι!
Εάν θέλουμε τοποθετούμε εσωτερικά σε κάθε Λαζαράκι λίγες σταφίδες και καρύδια. Κατόπιν τοποθετούμε το κορδονάκι.







Αφήνουμε τα Λαζαράκια μέσα σε ρηχό ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα να φουσκώσουν.
Πριν τα ψήσουμε, τοποθετούμε από δύο γαρίφαλα για μάτια και με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής τα αλείφουμε με λίγο ζαχαρόνερο ή τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.



Ψήνουμε τα Λαζαράκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα μέχρι να ροδίσουν. Όταν ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.


Τα φυλάσσουμε τυλιγμένα με μεμβράνη τροφίμων, για να μην ξεραθούν.



Και του χρόνου με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου