O Ξιφίας, κοινώς ξιφιός, (επιστημονικά Xiphias gladius) είναι μεγάλο
μεταναστευτικό αρπακτικό ψάρι, που ταξιδεύει σε ψυχρά νερά για να τραφεί το
καλοκαίρι και σε θερμά νερά για αναπαραγωγή τον χειμώνα. Τρέφεται κυρίως με
ψάρια, αλλά επίσης με οστρακόδερμα και καλαμάρια.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η μακριά και επίπεδη επέκταση της άνω
σιαγόνας, η οποία μοιάζει με ξίφος, εξ ου και η ονομασία του.
Ο ξιφίας αποτελεί σημαντικό αλίευμα για τις Μεσογειακές χώρες, αν και εκπέμπει
σήμα κινδύνου και πρέπει να περιοριστεί η υπεραλίευσή του, για να σωθεί το
είδος του.
Η νόστιμη σάρκα του τον κάνει πολύ αγαπητό στη μαγειρική. Συνήθως σερβίρεται
ελαφρά μαριναρισμένος και ψητός.
Σας προτείνω ένα πρωτότυπο, πεντανόστιμο και ελαφρύ σουβλάκι με Ξιφία,
μαριναρισμένο και αρωματισμένο με μαραθόσπορο και dressing με λεμόνι και άνηθο. Δοκιμάστε το! )
Τα Υλικά
(Για 6 σουβλάκια)
700γραμ. φιλέτο ξιφία, χωρίς το δέρμα
1 πιπεριά πράσινη ή κίτρινη
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι
1 τομάτα, χωρίς τους σπόρους
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ξυλάκια για σουβλάκι, μουλιασμένα σε νερό
Για τη Μαρινάδα
4 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. χυμός λεμονιού
1 κ. γλ. σπόροι μάραθου, ελαφρά σπασμένοι
Για το Dressing
1 κ. γλ. πικάντικη μουστάρδα
5 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κ. γλ. ξύσμα λεμονιού
3 κ. σ. χυμός λεμονιού
2 κ. σ. ψιλοκομμένος άνηθος
Οδηγίες
Πλένουμε τον ξιφίας, τον στραγγίζουμε και τον κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Αναμειγνύουμε μέσα σε ένα μπολ τα υλικά της μαρινάδας.
Περιχύνουμε µε τη μαρινάδα τον ξιφία, σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
Περιχύνουμε µε τη μαρινάδα τον ξιφία, σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε μεγάλα καρέ, έτσι ώστε να μπουν ανάμεσα στα κομμάτια ξιφία στο σουβλάκι.
Ετοιμάζουμε τα σουβλάκια, εναλλάσσοντας τα κομμάτια του ψαριού με τα
λαχανικά.
Αλείφουμε όλα τα σουβλάκια ξιφία με τη μαρινάδα που περισσεύει και τα τοποθετούμε μέσα σε ρηχό ταψάκι.
Αλείφουμε όλα τα σουβλάκια ξιφία με τη μαρινάδα που περισσεύει και τα τοποθετούμε μέσα σε ρηχό ταψάκι.
Ψήνουμε τα σουβλάκια στο γκριλ ή στα κάρβουνα, γυρίζοντάς τα για να
ροδίσουν όλες οι πλευρές αλλά προσέχοντας να μην στεγνώσουν.
Σερβίρουμε τα σουβλάκια ζεστά και τα περιχύνουμε με το dressing.
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου