Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Μπαστουνάκια Ψωμιού με Ελιές – Bread Sticks with Olives


Λένε ότι με το φρέσκο ελαιόλαδο πρέπει πρώτα να φτιάξεις τηγανίτες ή λουκουμάδες με μπόλικο μέλι και κανέλα και να τους κεράσεις για το καλό.
Επίσης για να δοκιμάσεις την ποιότητά του και να βεβαιωθείς για την εξαιρετική του γεύση, πρέπει να τηγανίσεις κι ένα αυγό!

Εξίσου όμως ασφαλής τρόπος ελέγχου της ποιότητάς του είναι η δοκιμή του  ωμού ελαιόλαδου με φρέσκο ψωμί. Έτσι συνηθίζουν να το δοκιμάζουν στα ελαιοτριβεία της Ηλείας και να το προσφέρουν στους ξένους επισκέπτες.






Κι εμείς έτσι το πρωτοδοκιμάσαμε, βυθίζοντας αυτά τα πανεύκολα, αφράτα μπαστουνάκια ψωμιού μέσα στο χρυσαφένιο φρέσκο ελαιόλαδο.
Απολαύσαμε χρώμα, άρωμα και εξαιρετική γεύση! 

  
  
Τα Υλικά
(Για 18 μπαστουνάκια)

400γραμ. αλεύρι για ψωμί (τύπου Ζυμωτό)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ. γλ. ζάχαρη
300γραμ. χλιαρό νερό
140γραμ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες
1 κ. σ. αποξηραμένο θυμάρι
4 κ. σ. ελαιόλαδο

Επί πλέον
2-3 κ. σ. αλεύρι
1 κομμάτι λαδόκολλα

Οδηγίες

Μέσα σ΄ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη ζάχαρη με τη μαγιά σε 100 ml χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και περιμένουμε να ενεργοποιηθεί και ν΄αρχίσει να φουσκώνει.






Εν τω μεταξύ, μέσα σ΄ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το θυμάρι, τις ελιές και 3 κ. σ. ελαιόλαδο.









Όταν ενεργοποιηθεί η μαγιά, την προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι, ανακατεύουμε και σταδιακά ρίχνουμε και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε για να ενοποιηθούν τα υλικά και να δώσουν μία μαλακή ζύμη.
Φτιάχνουμε μία μπάλα με τη ζύμη, αλείφουμε το μπολ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.







Σκορπίζουμε στην επιφάνεια εργασίας το επί πλέον αλεύρι. Βάζουμε και τη ζύμη και την πατάμε με τις παλάμες μας για να δημιουργήσουμε ένα παραλληλόγραμμο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε λωρίδες.






Παίρνουμε μία λωρίδα ζύμης, τη στρίβουμε ελαφρά, δημιουργούμε ένα μπαστουνάκι και το τοποθετούμε μέσα σε ρηχό ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλες τις λωρίδες.





Αφήνουμε τα μπαστουνάκια στην άκρη για να φουσκώσουν εκ νέου.
Ψήνουμε στους 170º C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.



Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα σερβίρουμε ζεστά, όχι καυτά, συνοδευμένα με φρέσκο ελαιόλαδο, τοματίνια ή τυρί της αρεσκείας μας.


Ακόμα και κρύα, τρώγονται πολύ ευχάριστα.


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου