Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Κυδωνόπαστο - Quince Paste


   
Το Κυδωνόπαστο ή Παστοκύδωνο είναι ένα πολύ νόστιμο, παραδοσιακό,  πηχτό επιδόρπιο από κυδώνι που έχει αρχαία προέλευση. Στο Ρωμαϊκό βιβλίο περί μαγειρικής του Απικίου αναφέρεται μια συνταγή για βραστό κυδώνι με μέλι!

Τα υλικά του είναι τα κυδώνια που βράζονται και πολτοποιούνται και με τη βοήθεια της ζάχαρης αλλάζει το χρώμα τους και από λευκοκίτρινο μετατρέπεται σε ρόδινο.
Αρωματίζεται με φρέσκα φύλλα αρμπαρόριζας ή ξυλάκια κανέλας.



Το Κυδωνόπαστο μου ξυπνά μνήμες της παιδικής μου ηλικίας! Για να το φτιάξουν οι νοικοκυρές στα σπίτια χρησιμοποιούσαν τα μικρά μοσχοκύδωνα μιας παλιάς ποικιλίας που μοσχοβολούσαν απίστευτα και έδιναν στο γλυκό ένα καταπληκτικό κόκκινο χρώμα!  
Όταν τελείωνε το σπιτικό Κυδωνόπαστο, συνηθίζαμε να αγοράζουμε μεγάλα κομμάτια γλυκού από τα δύο μπακάλικα της συνοικίας μας που τα διατηρούσαν μέσα σε ρηχά, ξύλινα τελαράκια, στρωμένα με πορτοκαλί ζελατίνα! Έτσι, μέχρι να τα γευθούμε, λειτουργούσε και η ακοή και η όραση! Μαγεία!



Τα Υλικά

5 μέτρια κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε τέσσερα κομμάτια, βάρους ενός κιλού
700γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη, καστανή ή λευκή
Νερό βρύσης
5 φυλλαράκια αρμπαρόριζας
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κ. σ. ζάχαρη

Οδηγίες






Πλένουμε καλά τα κυδώνια για να φύγει το χνούδι τους και τα καθαρίζουμε.












Κόβουμε κάθε κυδώνι σε τέσσερα ή περισσότερα κομμάτια.
Τις φλοίδες και το σκληρό εσωτερικό τους με τα κουκούτσια τα τυλίγουμε με ένα τούλι και τα δένουμε σφιχτά.







Βάζουμε τα κυδώνια μέσα σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και νερό τόσο, όσο να σκεπάζονται, προσθέτουμε και τις φλοίδες τους και τα βράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν.









Όταν τα κυδώνια μαλακώσουν, αφαιρούμε τις φλοίδες και την αρμπαρόριζα και τα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.









Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, στην αρχή αραιά και προς το τέλος συνεχώς, μέχρι να δέσει το μείγμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.








Ραντίζουμε ένα πυρέξ με κονιάκ, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και απλώνουμε μέσα το μείγμα των κυδωνιών. 
Ισιώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού, βουτηγμένη σε κονιάκ και αφήνουμε το κυδωνόπαστο για πέντε ώρες ξεσκέπαστο, να στεγνώσει.





Κατόπιν το κόβουμε σε τετράγωνα ή ρόμβους. Περιμένουμε άλλες 24 ώρες για να στεγνώσει καλά.



Τυλίγουμε τα κομμάτια του Κυδωνόπαστου σε σελοφάν και τα διατηρούμε εκτός ψυγείου για αρκετό χρονικό διάστημα.


Καλή επιτυχία!

TIPS
  • Διαλέγουμε ώριμα, γερά κυδώνια, χωρίς στίγματα.
  • Τα βράζουμε στην αρχή ανοίγοντας το μάτι της κουζίνας στο 7 (με ανώτερο το 9) και μετά το χαμηλώνουμε στο 5 ή 4,5.
  • Όταν ο πολτός των κυδωνιών αρχίζει να πήζει, ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην καεί στη βάση της κατσαρόλας.Προαιρετικά προσθέτουμε εξ αρχής στον πολτό ασπρισμένα αμύγδαλα και στο τέλος τυλίγουμε τα κομμάτια του Κυδωνόπαστου με κρυσταλλική ζάχαρη.

2 σχόλια: