Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, το έθιμο πλέον απαιτεί να έχουμε στο τραπέζι
το πρώτο κέικ του χρόνου, αφράτο και αρωματικό και όμορφα στολισμένο.
Η φετινή μας Βασιλόπιτα έγινε με εξαιρετικό φρέσκο ελαιόλαδο, αντί
βουτύρου, και αρωματίστηκε με πορτοκάλι από το περιβόλι μας. Τη μεθύσαμε με
μπράντι κι έγινε αφράτη και νόστιμη.
Κόβοντάς τη ανταλλάξαμε ευχές για μια ήρεμη, γλυκιά και ζαχαρένια νέα
χρονιά, με αισιοδοξία και ευτυχία!
Ας μας φέρει όλα τα καλά του Κόσμου στο σπιτικό μας κι ό,τι άλλο ποθεί και
ονειρεύεται ο καθένας μας!
Τα Υλικά
(Ταψάκι 26-28 εκ.)
500γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
½ κ. γλ. αλάτι
2 καψουλάκια βανίλιας
200γραμ. καστανή ζάχαρη
3 αυγά μεσαία
1 κ. σ. ξύσμα βιολογικού πορτοκαλιού
150 ml ελαιόλαδο
100 ml μπράντι
50 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 κ. σ. βούτυρο κρύο (Για το ταψί)
Διακόσμηση
Ζάχαρη άχνη
Πολύχρωμα καραμελάκια
Οδηγίες
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι και το πασπαλίζουμε με 1 κ. σ. αλεύρι,
φροντίζοντας να πάει παντού. Γυρίζουμε ανάποδα το ταψάκι και το χτυπάμε πάνω
στον πάγκο της κουζίνας και να πέσει το περιττό αλεύρι.
Κοσκινίζουμε μέσα σ΄ένα μπολ το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το αλάτι και
τις βανίλιες.
Όταν τα αυγά είναι έτοιμα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε
το ελαιόλαδο σε ροή. Κατόπιν ρίχνουμε το ξύσμα, το μπράντι και το χυμό.
Καλό είναι, πριν το βγάλουμε από το φούρνο, να ελέγξουμε, εάν έχει ψηθεί,
βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή ένα καλαμάκι για σουβλάκι στο κέντρο του κέικ.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί μέσα
στο ταψάκι για 10 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε πάνω σε συρμάτινη βάση.
Καλή χρονιά κι ευλογημένη, με υγεία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου