Μια Ελληνική παροιμία προτείνει “κότα πίτα το Γενάρη (Ιανουάριο) και παπί τον Αλωνάρη (Ιούλιο)” και
έχει δίκαιο! ¨ολες οι πίτες είναι οι αγαπημένες μας αυτή την εποχή και πρώτες
σε προτίμηση έρχονται αρωματικές χορτόπιτες με τα καταπληκτικά άγρια χόρτα της Ελληνικής γης.
Όταν όμως οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη
συλλογή αυτών των χόρτων, τότε οι διαφορετικές αλλά νοστιμότατες πίτες έρχονται
στο προσκήνιο και το τραπέζι μας!
Μια διαφορετική πίτα σας προτείνω κι εγώ με σπιτικό φύλλο που γίνεται ροδοκόκκινο
και τραγανό κατά το ψήσιμο και περικλείει μια ζουμερή και πικάντικη γέμιση! Θα σας
ενθουσιάσει νη νοστιμιά της! Δική σας!
Τα Υλικά
(Ταψάκι 26 εκ.)
5 σπιτικά φύλλα για πίτα ή χωριάτικα του εμπορίου
70 ml ελαιόλαδο
1 κ. σ. σουσάμι αναποφλοίωτο
Για το Φύλλο
500γραμ. αλεύρι, κοσκινισμένο (⅓ μαλακό και ⅔ σκληρό)
½ κ. γλ. αλάτι θαλασσινό
3 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι (κατά προτίμηση λευκό)
Χλιαρό νερό, όσο πάρει ( περίπου 250 ml)
1 φλιτζάνι νισεστές για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη Γέμιση
3 κ. σ. ελαιόλαδο
300γραμ. ξηρά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στην πρέσα
250γραμ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε φετάκια
5 φέτες ψητή γαλοπούλα, ψιλοκομμένη
150γραμ. τυρί Φέτα θρυμματισμένη
100γραμ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
2 κ. σ. τυρί κρέμα
3 μακριές πράσινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες
1 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
1 τομάτα, χωρίς τους σπόρους, κομμένη σε φέτες
3 κ. σ. καλαμποκάλευρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Κόβουμε τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές και τα
σοτάρουμε μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι με 3 κ. σ. ελαιόλαδο, μέχρι να αναδείξουν τα
αρώματά τους.
Απομακρύνουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το μείγμα να
κρυώσει.
Κατόπιν προσθέτουμε τη φέτα, το τυρί κρέμα, τη γαλοπούλα, το θυμάρι, το καλαμποκάλευρο, ελάχιστο αλάτι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε τα υλικά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε μέρη και ανοίγουμε πέντε φύλλα με τη βοήθεια του νισεστέ. Φροντίζουμε το ένα φύλλο να είναι λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού. Εάν τα φύλλα μας κατά το άνοιγμα κάπου τρυπήσουν, δεν πειράζει!
Λαδώνουμε πολύ καλά με ένα πινέλο το ταψί και το καλύπτουμε με ένα φύλλο, φροντίζοντας να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε δεύτερο και τρίτο φύλλο, τσαλακωμένα και ραντισμένα με
ελαιόλαδο.
Από πάνω απλώνουμε τις φέτες της τομάτας και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη
κεφαλογραβιέρα.
Γυρίζουμε το φύλλο που εξέχει προς τα μέσα και προσθέτουμε το τέταρτο φύλλο,
τσαλακωμένο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Καλύπτουμε με το τέταρτο φύλλο απλωμένο και κόβουμε ό τι περισσεύει.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χαράσσουμε την πίτα σε λωρίδες και
πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στον αέρα στους 170º C για 50 λεπτά ή μέχρι
να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας και να απομακρυνθεί από τα τοιχώματα του
ταψιού.
Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Κατόπιν την κόβουμε και την απολαμβάνουμε!
Καλή όρεξη!
Κι εμένα μου αρέσουν οι πίτες με σπιτικό φύλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία γέμιση Ελεν μου.
Γεια στα χέρια σου
Φιλιά
Κι εγώ τις λατρεύω, Μάριον! Στην περιοχή μου τις θεωρούμε πλήρες γεύμα και τις συνοδεύουμε με σαλάτα ή γιαούρτι.
Διαγραφή