Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Σπιτικός Γύρος Κοτόπουλου – Homemade Chicken Gyros

Υπέροχος, σπιτικός, υγιεινός Γύρος Κοτόπουλου, που ετοιμάζεται γρήγορα και πανεύκολα !
Είναι νοστιμότατος, αρωματισμένος και πικάντικος, όσο και όπως μας αρέσει. Σερβίρεται σε μερίδες ή κλασικά τυλιγμένος μέσα σε πίτα.
Τυλίγουμε μαζί με το γύρο φετούλες τομάτας και κρεμμυδιού, προσθέτουμε μουστάρδα, γιαούρτι ή ακόμα και κέτσαπ και απολαμβάνουμε! Δικός σας!











Τα Υλικά

Για το Γύρο
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε λωρίδες
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ. γ. αποξηραμένη ρίγανη
½ κ. γ. αποξηραμένο θυμάρι
1 κ. γ. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 κ. σ. πικάντικη μουστάρδα
4 κ. σ. ελαιόλαδο

Για το Σερβίρισμα
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό, πρόβειο ή αγελαδινό, 2 κ. σ. ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και 1 κ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
4 πίτες αραβικές, ολικής αλέσεως, μεσαίου μεγέθους, ελαφρώς ζεσταμένες για 1 λεπτό (προσοχή, να μην ξεραθούν)
2 μέτριες τομάτες, πλυμένες και κομμένες σε χοντρές φέτες
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
½ ματσάκι μαϊντανός, χονδροκομμένος (προαιρετικά)
Αρκετή γλυκιά πάπρικα ( σκόνη)



Οδηγίες



Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κοτόπουλο με τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο, για να μαριναριστεί καλά το κοτόπουλο.




Μέσα σ΄ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι με το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μαϊντανό. Καλύπτουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.







Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί φούρνου με βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί, απλώνουμε πάνω το μαριναρισμένο κοτόπουλο.











Ψήνουμε το κοτόπουλο στο γκριλ, από κάποια απόσταση, για να μην καεί. Όταν ροδίσει, το ανακατεύουμε, για να ροδίσει παντού.
Βγάζουμε το γύρο κοτόπουλου, τον βάζουμε μέσα σ΄ένα πυρέξ και το διατηρούμε ζεστό.





Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε το κοτόπουλο πάνω σ΄ένα ζεστό σχαροτήγανο. Το ψήνουμε σε δόσεις, μέχρι να πάρει χρώμα η μία πλευρά. Το γυρίζουμε από την άλλη αλλά δεν το ανακατεύουμε συνέχεια, γιατί το κοτόπουλο θα βγάλει όλα του τα υγρά και θα στεγνώσει.








Κόβουμε τις τομάτες σε φέτες και το κρεμμύδι. Κόβουμε και τον μαϊντανό, εάν χρησιμοποιήσουμε.
Βγάζουμε και το γιαούρτι από το ψυγείο.







Σερβίρισμα

Καλύπτουμε ένα ρηχό πιάτο με μία ανοιχτή Αραβική πίτα, τοποθετούμε γύρο κοτόπουλου, φέτες τομάτας και κρεμμυδιού και μία κουταλιά γιαούρτι.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και πάπρικα.




Καλή όρεξη!

Λίγα λόγια ακόμα


  • Εάν μας αρέσουν οι πίτες για σουβλάκι, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και να τυλίξουμε σε αυτές το γύρο και τα συνοδευτικά του.

2 σχόλια: