Αυτή την εποχή οι κολοκυθιές είναι στις δόξες τους! Κάθε πρωί είναι γεμάτες
με τρυφερά κολοκυθάκια αλλά και υπέροχα άνθη, ιδανικά για γέμισμα.
Οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί, με ή χωρίς κιμά, είναι ένα νοστιμότατο,
καλοκαιρινό, παραδοσιακό πιάτο της Ελληνικής Κουζίνας.
Το φαγητό αυτό απαιτεί μεγάλους και γερούς ανθούς, για να καθαρίζεται
εύκολα το εσωτερικό τους, χωρίς να σχίζονται. Το γέμισμα επίσης χρειάζεται προσοχή,
για μην σχιστούν, όταν βράσει το ρύζι. Το αποτέλεσμα όμως μας αποζημιώνει!
Συνήθως τους μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα αλλά και στο φούρνο γίνονται
εξαιρετικοί! Δοκιμάστε τους κι εσείς!
Τα Υλικά
35 κολοκυθοανθοί, ανάλογα με το μέγεθος
1 ½ φλιτζάνι ρύζι τύπου καρολίνα
2 μεγάλα ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες στην πρέσα
3 μικρά κολοκυθάκια, τριμμένα
½ φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
2 μέτριες, ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
150 ml ελαιόλαδο
100 ml χυμός τομάτας (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια
με το σκόρδο. Προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε, συνεχίζοντας για λίγο το σοτάρισμα. Εν
συνεχεία προσθέτουμε τις τομάτες, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη γέμιση να
σιγοβράσει για μερικά λεπτά.
Απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κατέβη η
θερμοκρασία της γέμισης.
Όταν κρυώσει, προσθέτουμε το ψιλοκομμένα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά και
δοκιμάζουμε το αλάτι.
Γεμίζουμε όλους τους ανθούς και τους τοποθετούμε πλάι-πλάι.
Ρίχνουμε από πάνω το χυμό τομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τόσο χλιαρό
νερό, όσο να σκεπάζονται.
Σκεπάζουμε το ταψί με ένα κομμάτι βρεγμένης λαδόκολλας και μετά με
αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε τους ανθούς σκεπασμένους στους 170° C στον αέρα για περίπου 1½ ώρα. Εάν τους θέλουμε πιο στεγνούς, τους ξεσκεπάζουμε
στο τελευταίο τέταρτο του ψησίματος.
Τους σερβίρουμε χλιαρούς.
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου