Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Βλήτα και Κολοκυθάκια Σαλάτα – Green Boiled Salad

Τα βλήτα είναι γνωστά και αγαπητά στους λαούς της Μεσογείου από τους αρχαίους χρόνους αλλά και στους λαούς της Ασίας, που τα χρησιμοποιούσαν στην παραδοσιακή Αγιουβέρδικη ιατρική.

Και σήμερα τα αγαπάμε πολύ. Συνήθως τα τρώμε βραστά, διότι έχουν δροσερή και γλυκιά γεύση και μπορούν να συνοδεύσουν υπέροχα τα ψάρια, ψητά ή τηγανητά, σαν γαρνιτούρα.
Μαζί με κολοκυθάκια και πατάτες είναι ένα νόστιμο, ελαφρύ, καλοκαιρινό  πιάτο, ιδανικό για τις ζεστές ημέρες. Δοκιμάστε τα με ψητό ψάρι, όπως εμείς!





Τα Υλικά

1 ½ κιλό βλήτα τρυφερά, άγρια ή ήμερα (μόνο οι κορυφές)
8-10 μικρά κολοκυθάκια
3 μέτριες πατάτες
Αλάτι
2 κ. σ. ξύδι

Χυμός ενός λεμονιού
Ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα


Οδηγίες




Καθαρίζουμε τα βλήτα και κρατάμε μόνο τα τρυφερά μέρη. Τα πλένουμε πολύ καλά. Στο τελευταίο νερό προσθέτουμε το ξύδι και τα αφήνουμε για λίγο μέσα σε μια λεκάνη.








Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα.
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα πλένουμε πολύ καλά.









Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό. Αφού βράσει, ρίχνουμε ένα κ. γ. αλάτι, τις πατάτες και τα κολοκύθια.
Μόλις αυτά μαλακώσουν, προσθέτουμε και τα βλήτα.
Μόλις πάρουν πάλι βράση, πιέζουμε τα βλήτα, για να τα καλύψει το νερό. Δεν τα παραβράζουμε.

Όταν είναι όλα έτοιμα, τα σερβίρουμε, μαζί λαδολέμονο και λιωμένο σκόρδο.




Καλή όρεξη!


Λίγα λόγια ακόμα

Τα βλήτα διατροφικά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα, ένας αληθινός διατροφικός θησαυρός, διότι : 
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα
  • Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Συντελούν στη καλή υγεία των οστών
  • Αποτρέπουν τις καρδιακές παθήσεις
  • Είναι πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φυτικών ινών, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.
  • Καλύπτουν το 90% το ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C και το 73% σε βιταμίνη Α, το 57% των σε μαγγάνιο και το 19% σε φυλικό οξύ.
  • Με 28 θερμίδες/100γραμ. και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι ιδανικά για δίαιτα!

1 σχόλιο: