Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Μουστοκούλουρα Μαλακά – Soft Cookies with Grape Molasses

Μια παλιά συνταγή της φίλης Σοφίας, που ομοιάζει πολύ με ανάλογη από τις σημειώσεις της μητέρας μου, για μαλακά κουλουράκια με πετιμέζι, νοστιμότατα, αρωματικά αλλά αρκετά μεθυσμένα!  Τα δοκίμασα στο σπίτι της, μου άρεσαν, τα έφτιαξα κι εγώ και τα ξανάφτιαξα! Δοκιμάστε τα κι εσείς, τώρα που θα βγει το καινούργιο πετιμέζι! Θα σας αρέσουν πολύ!
Το μέτρημα στην κλασική συνταγή γινόταν με ποτήρια νερού. Εγώ χρησιμοποίησα τη μετρική κούπα/φλιτζάνι (χωρητικότητας 250ml) που χρησιμοποιώ σε όλες τις συνταγές και έκανα αρκετές αλλαγές στη δοσολογία.






Τα Υλικά

1 ½ φλιτζάνι πετιμέζι
1 φλιτζάνι νερό βρύσης
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, καλής ποιότητας
⅔ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη ή ½ φλιτζάνι μέλι ανθέων ( για περισσότερο άγλυκα)
2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
1 κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
500γραμ. αλεύρι ντίνκελ, τύπου 1050
500γραμ. αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις


Οδηγίες

Μέσα σ' ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι για να γίνει αφράτο.

 
Σ’ ένα άλλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά, το μέλι ή τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και τα αναμειγνύουμε με έναν αυγοδάρτη, μέχρις ότου λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε στα υγρά υλικά τη σόδα και ανακατεύουμε.









Κατόπιν, σταδιακά, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας κυκλικά, για τα απορροφήσει τα υγρά.
Σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι, όταν η ζύμη μας γίνει μαλακή και εύπλαστη κι ας κολλάει λίγο στα χέρια μας.










Πλάθουμε τα κουλουράκια, λαδώνοντας ελαφρά τις παλάμες μας, σε όποιο σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε μέσα σε δύο ρηχά ταψιά, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.







Τα ψήνουμε σε καλά προθερμαίνουμε φούρνο στους 170º C, στον αέρα, για 15 περίπου  λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Όταν ψηθούν, τα ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά τα μετακινούμε. 



Τα δοκιμάζουμε όλοι και, όσα περισσεύσουν, τα αποθηκεύουμε!


Καλή επιτυχία!

13 σχόλια:

  1. Σήμερα παρέλαβα ένα μπουκαλάκι πετιμέζι και σκέφτηκα αμέσως τα χαλβαδάκια σου με το πετιμέζι, Ελένη μου.. και μπήκα για να ξαναδιαβάσω την συνταγή.
    Τώρα όμως. έπεσα πάνω σε αγαπημένα μουστοκούλουρα... και με έβαλες σε σκέψεις πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα χαλβαδάκια είναι ιδιαίτερα αλλά πρέπει να καταναλωθούν σύντομα.
      Τα μουστοκούλουρα "κρατάνε" κάποιες ημέρες και συνοδεύουν το καφεδάκι μας!
      Καλή επιτυχία σου εύχομαι Πηνελόπη μου, ό τι κι αν έχεις αποφασίσει!
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  2. Τεεεεελεια!
    Τα λατρευω και κυριως τα μαλακα.
    Πολυ καλη συνταγη.

    Καλο βραδυ Ελενη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου, ΄θα σε έχω υπόψη μου την επομένη φορά!
      Καλή σου μέρα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία κουλουράκια ταιριάζουν και με καφεδακι, χυμο ή τσαι!
    Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άποψή μου είναι ότι ταιριάζουν περισσότερο με το καφεδάκι. Αλλά περί ορέξεως . . .αρκεί να μας αρέσουν.
      Καλή σου μέρα, Αριάδνη!

      Διαγραφή
  4. Αγαπώ τις εποχιακές συνταγές,μιας και σηματοδοτούν την αλλαγή.
    Την ήπια ,απαραίτητη για το σώμα και την ψυχή,μετάβαση σε μία νέα εποχή.
    Αυτή που προσωπικά με εκφράζει ,είναι η φθινοπωρινή ,ίσως λίγο μελαγχολική για πολλούς εποχή,η οποία εισέρχεται συνήθως με γλυκύτητα και μας προετοιμάζει για μία πιο σκληρή μετάβαση,σε αυτή του χειμώνα.
    Οι συνταγές που την αντιπροσωπεύουν έχουν αρώματα και χρώματα που παραπέμπουν στην δύναμη της φύσης.
    Έχουν θαλπωρή και σε αγκαλιάζουν με τα ΄΄σύννεφα΄΄σπιτίσιας φροντίδας που δημιουργούν.
    Έχουν γευστικό υπόβαθρο, για να σε ΄΄υποχρεώνουν΄΄να τα συνοδεύεις με ζεστά ροφήματα.
    Έχουν μυρωδιές που μόνο η φύση θα μπορούσε να συγκριθεί μαζί τους.
    Ελένη μου ,αυτά τα χαρακτηριστικά,και άλλα τόσα,διαθέτουν τα μουστοκούλουρα σου!Σκληρά ή μαλακά,είναι αντιπροσωπευτικά μιας γλυκιάς εποχής,με υπέροχα σχήματα και δυνατά αρώματα,με συστατικά που μάνα γη παρήγε το καλοκαίρι και που ο΄άνθρωπος καταναλώνει το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
    Δεν μπορώ να μη θαυμάσω το φθινοπωρινό άγγιγμα της γεύσης στο πιάτο μου.Το βρίσκω λεπτεπίλεπτα εύγευστο και στην απλότητα του,υπέροχο!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αρώματα αυτώ των μικρών γλυκών είναι όντως μοναδικά και μας κάνουν να τα λατρεύσουμε, μέχρι και το τελαυταίο! Μικρή πειρασμοί μεγάλης απόλαυσης!
      ΜΣ΄ευχαριστώ πολύ για όλη τη ζεστή και αναλυτική παρουσίαση της συνταγής μου, όπως εσύ ξέρεις να κάνεις με μοναδική ευαισθησία!
      Καλή σου μέρα, καλή μου φίλη!

      Διαγραφή
  5. Τα μαλακά μουστοκούλουρα είναι αγαπημένη συνταγή, δεν είχε ιδέα πόσα μπορώ να φάω! Και τα σχεδιάκα σου είναι υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι και φρέσκα, καταναλώνονται ταχύτατα!
      Τα σχεδιάκια είναι έμπνευση της στιγμής.
      Ευχαριστώ και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. καλησπερα αντι για πετιμεζι μπορω να χρησιμοποιησω μουστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή