Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Χαλβάς με Πετιμέζι - Halva with Grape Molasses

Ένα Ελληνικό παραδοσιακό, νηστίσιμο γλυκάκι με πραγματικά τρία υλικά που υπήρχαν σε κάθε σπίτι: αλεύρι, ελαιόλαδο και πετιμέζι! Όσο για το νερό, δεν το υπολογίζουμε!
Είναι πανεύκολο, γιατί ακολουθούμε τη διαδικασία του κλασικού χαλβά με σιμιγδάλι, που συνηθίζεται σε όλη την Ελλάδα.
Μας εκπλήσσει το πόσο γρήγορο ετοιμάζεται και πόσο νόστιμος χαλβάς γίνεται! Τα μυστικά της επιτυχίας του είναι δύο: το καλά δεμένο πετιμέζι και το σπυρωτό, από σκληρό σιτάρι, αλεύρι, που μοιάζει σαν ψιλό σιμιγδάλι!
Δοκιμάστε τον και θα τον αγαπήσετε!





Τα Υλικά
(Προσαρμογή από εδώ. Για 12 κομμάτια)

1 φλιτζάνι σταρένιο αλεύρι
1 φλιτζάνι πετιμέζι, καλά δεμένο
½  φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας
του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη (εάν το πετιμέζι δεν είναι πολύ γλυκό)
1 ½ φλιτζάνι νερό βρύσης
του φλιτζανιού χονδροκομμένη  καρυδόψιχα
½ κουταλάκι τριμμένη κανέλα

1 κουταλιά τριμμένη κανέλα για πασπάλισμα
12 κομμάτια καρυδόψιχας

Οδηγίες

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το πετιμέζι, το νερό και τη ζάχαρη (εάν βάλουμε) και τα βράζουμε για 2 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε, για να μην κρυώσει το σιρόπι.


Σε μια βαθιά ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Όταν κάψει, προσθέτουμε το αλεύρι, σαν βροχή, και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα ή μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε και τα καρύδια για να καβουρντιστούν μαζί με το αλεύρι.






Καβουρδίζουμε το αλεύρι, μέχρι να ξανθύνει, πάνω σε μέτρια φωτιά.

Όταν το αλεύρι ξανθύνει, όσο μας αρέσει, προσθέτουμε ½ κουταλάκι κανέλα και ρίχνουμε τμηματικά το σιρόπι με το πετιμέζι. Ανακατεύουμε γρήγορα και ζωηρά.
Περιμένουμε να απορροφηθεί το σιρόπι που ρίξαμε, πριν προσθέσουμε το υπόλοιπο.



Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει ο χαλβάς και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Τότε βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μία καθαρή πετσέτα.
Κατόπιν βάζουμε το χαλβά σε μία φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια, πασπαλίζουμε με κανέλα και διακοσμούμε με καρυδόψιχα.


Τον σερβίρουμε σχεδόν κρύο.
Καλή επιτυχία!

14 σχόλια:

  1. Λατρεύω τον χαλβά!Πολύ ωραία η εκδοχή σου!
    Φιλάκια πολλά από τα κορίτσια του πρώην "Τι θα φάμε σήμερα;" και νυν theveggiesisters.gr!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ νόστιμος, Λένια!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση, καλοτάξιδη η σελίδα σας. Θα σας αλλάξω στη λίστα μου.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Με αλεύρι θα θυμίζει λίγο των Φαρσάλων που αγαπώ πολύ! Η μολάσσα ταιριάζει υπέροχα με το χαλβά γιατί καραμελώνει ωραία! Ωραία συνταγή! Καλό Σαββατοκύριακο από το foodaki.gr!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεάννα μου, δεν θυμίζει καθόλου το χαλβά Φαρσάλων, γιατί είναι σπυρωτός, όπως με το σιμιγδάλι.
      Το πετιμέζι είναι ένα υπέροχο υλικό και πολύ ωφέλιμο.
      Καλό σου απόγευμα.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Με πετιμέζι δεν μου έχει τύχει ποτέ να δοκιμάσω χαλβά Ελένη μου.
    Φαίνεται πολύ ωραίος πραγματικά, και έτσι που βλέπω τις φωτογραφίες θυμίζουν λίγου τις "φούστες" από τους χορευτές δερβίσιδες τα χαλβαδάκια σου :-)
    Καλό απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου, τι ωραία εικόνα έδεσες με τα χαλβαδάκια! Να είσαι καλά!
      Προτείνω να τον δοκιμάσεις αυτό το χαλβάμ θα σου αρέσει πολύ!
      Καλό σου απόγευμα και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Ομολογώ ότι δεν έχω ξανασυναντήσει μια τέτοια εκδοχή χαλβά με πετιμέζι.
    Εννοείται ότι θέλω πολύ να δοκιμάσω, πιστεύω ότι θα μου αρέσει πολύ η διαφορετικότητα του.
    Εμφανισιακά σκίζει το γλυκό, πραγματικά!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός ο χαλβάς συνηθίζεται πολύ στη Μεσσηνία αλλά και σε άλλες περιοχές που παράγουν σταφύλια.
      Είναι ένα γλυκάκι γρήγορο και νόστιμο, δεν έχει μόνο εμφάνιση.
      Παραδοσιακά "κόβεται¨" με το κουτάλι και έχει το σχήμα του.
      Καλό σου απόγευμα, Ερμιόνη μου.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Πολυ ωραια συνταγη για χαλβα! Με σταρενιο αλευρι δεν εχω δοκιμασει να φτιαξω!
    Πηνελοπη φοβερη παρατηρηση για τα χαλβαδακια, τωρα τα φανταζομαι να στροβιλιζονται!!!
    Καλο Σ/Κ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε καταπλήξει η νοστιμιά του Μαρίνα μου!
      Είδες φαντασία η Πηνελόπη μας;
      Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Αχ βρε Ελένη τι μου θύμησες!!! Το πετιμέζι μας μεγάλωσε.Νοστίμιζε το χαλβά μας,τις τηγανίτες,τα μουστοκούλουρα,ακόμα και τις ελαφρά τηγανισμένες φέτες ψωμιού.Το φτιάχνω όταν βρω καλό μούστο,διαφορετικά όλο και κάποια φίλη θα φροντίσει να μη μου λείψει.Λαχταριστά τα χαλβαδάκια σου, σωστός πειρασμός και πάνω που έλεγα να κάνω μιά μικρή αποχή από τα γλυκά γιά να ξεφορτωθώ δυό-τρία κιλά,αλλά δεν το βλέπω.Αύριο λοιπόν χαλβάς με ένα σφηνάκι λικέρ κανέλλας που θα το πιούμε στην υγειά σου!!! Καλό ξημέρωμα γλυκιά μου και Καλό Σαββατοκύριακο!!! Σταυρούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες Σταυρούλα!
      Είδες πόσες όμορφες αναμνήσεις ξυπνάνε οι παραδοσιακές συνταγές; Θησαυρός ανεκτίμητος!
      Το πετιμέζι είναι ένα υπέροχο υλικό και το λατρεύω. Έχω ανεβάσει αρκετές συνταγές με πετιμέζι.

      Ευχαριστώ πολύ για το τόσο φιλικό σου σχόλιο! Σου εύχομαι ό τι καλό στη ζωή σου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Υπέροχος. Τον δοκίμασα επιτόπου (προσθέτοντάς του και λίγες σταφίδες) και βγήκε εξαιρετικός.

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σ' ευχαριστώ πολύ, Γιάννη, για την εμπιστοσύνη και την ενημέρωση!
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Οι σταφίδες είναι ωραία προσθήκη, ευχαριστώ για την ιδέα.
      Καλό σου απόγευμα

      Διαγραφή