Κοτόπουλο γεμιστό, ροδοψημένο και νοστιμότατο, γι’ αυτούς που δεν τους αρέσει
η γαλοπούλα και ψάχνουν μια εναλλακτική λύση!
Το κοτόπουλο μαρινάρεται και γεμίζει με εξαιρετικά υλικά. Η γέμιση είναι γευστικότατη,
αρωματική και λαχταριστή, και, βέβαια, γίνεται ανάρπαστη! Πρέπει, οπωσδήποτε, να τη δοκιμάσετε! Η
ξεχωριστή νοστιμιά της θα σας μείνει αξέχαστη!
Τα Υλικά
1 κοτόπουλο ολόκληρο
⅔ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερικές ξύλινες οδοντογλυφίδες
Για τη Μαρινάδα
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
Ο χυμός ενός πορτοκαλιού
Ο χυμός ενός λεμονιού
1 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου λεμονιού
1 κουταλάκι μουστάρδα πικάντική
Για τη Γέμιση
200γραμ. συκωτάκια πουλιών
150γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρό πράσο, κομμένο σε ροδέλες, μόνο το άσπρο
½ ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
½ φλιτζάνι κουκουνάρι
12 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή μπασμάτι
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
½ κουταλάκι κανέλλα τριμμένη
1 κουταλάκι ψιλοκομμένη φλοίδα αψέκαστου πορτοκαλιού
1 ½ φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου, ζεστός
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγες μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
Οδηγίες
Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από τυχόν πούπουλα, καψαλίζουμε τα χνούδια και το πλένουμε
καλά, μέσα και έξω. Το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Μέσα σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας. Βάζουμε το κοτόπουλο
σ’ ένα γυάλινο σκεύος, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα, το σκεπάζουμε με
αντικολλητική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 2 ώρες.
Βάζουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το
⅓ από το ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το πράσο
και τα συκωτάκια.
Όταν σοταριστούν, σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και
περιμένουμε λίγο, μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Κατόπιν προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα κάστανα, το ρύζι, το μαϊντανό, τα μπαχαρικά, τη φλοίδα πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε και το ζεστό ζωμό και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υγρά τους και να μείνουν σχεδόν στεγνά.
Κατόπιν προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα κάστανα, το ρύζι, το μαϊντανό, τα μπαχαρικά, τη φλοίδα πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε και το ζεστό ζωμό και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υγρά τους και να μείνουν σχεδόν στεγνά.
Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να περιμένει, μέχρι να γίνει χλιαρή.
Βγάζουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο από το ψυγείο και το βάζουμε μέσα σε
ένα βαθύ ταψί ή μία γάστρα. Του προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
(Δεν παραγεμίσουμε το κοτόπουλο, διότι το ρύζι θα φουσκώσει και το
κοτόπουλο θα ανοίξει).
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε πλάι στο κοτόπουλο.
Ρίχνουμε τη γέμιση που μας έχει μείνει σε μια άκρη και περιχύνουμε το
φαγητό μας, με τη μαρινάδα από το κοτόπουλο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή
τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για 1½ ώρα στους 200°C, σε καλά προθερμασμένο
φούρνο, στις αντιστάσεις.
Έπειτα ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε, αν υπάρχουν αρκετά υγρά. Αν χρειάζεται,
συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180º C για 35-40 λεπτά,
μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει το κοτόπουλο. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος
φροντίζουμε να μην στεγνώσει και με ένα κουτάλι το περιχύνουμε με τα υγρά του.
Για να δούμε, αν ψήθηκε, τρυπάμε με μαχαίρι το μπούτι. Αν το υγρό που θα
βγει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι έτοιμο.
Βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες και το σερβίρουμε ολόκληρο στο τραπέζι.
Το τεμαχίζουμε και προσφέρουμε σε όλους μερίδα κοτόπουλου και μέρος από τη
γέμιση!
Καλή όρεξη!
Εκπληκτικό!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα με έπεισες !! Διαβάζω τα υλικά και δεν βλέπω κάποιο που να μην μου αρέσει!! Ειδικά τα συκωτάκια μου αρέσουν πάρα πολύ! Χορταστική γέμιση και το κοτόπουλο φαίνεται καλοψημένο και ζουμερό ταυτόχρονα!
Μπράβο σου Ελένη μου!!!!!!! Και του χρόνου!! Καταπληκτικό πιάτο!!!
Το κοτόπουλο γεμιστό είναι υπέροχο Ελένη μου. Όποτε το έφτιαχνε η μαμά μου είχαμε γιορτή, γιατί το μαγείρευε έτσι εκτός Χριστουγέννων. Η γέμιση η δική σου είναι λιιιιιιγο πιο εμπλουτισμένη οπότε πρέπει να είναι ακόμα πιο νόστιμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερο κοτόπουλο,τελεια ψημενο και με γευση απιθανη,εχω μια μικρη ενσταση μονο ως προς τις σταφιδες γιατι δε μ αρεσουν στη γεμιση,μπραβο,καλοφαγωτο ,φιλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό το γεμιστό κοτόπουλο, Ελένη!! Γεμιστό κόκκορα φτιάχνω και εγώ κάθε Χριστούγεννα και είναι το αγαπημένο φαγητό της οικογένειας! Γεια στα χέρια σου! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Κατά παράδοση τα Χριστούγεννα τρώμε γεμιστά κοτόπουλα στην οικογένεια μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα προτιμάμε από τη γαλοπούλα και έχει πια καθιερωθεί!
Η γέμιση που μας παρουσιάζεις είναι πραγματικά εξαιρετική, πολύ αρωματική και πάρα πολύ πλούσια σε γεύση!
Όλο το πιάτο είναι πραγματικά πολύ φίνο και σίγουρα αξίζει να πρωταγωνιστήσει στο τραπέζι μας!
Φιλιά!
Πολυ γευστικη προταση Ελενη μου! Τι να την κανεις την γαλοπουλα οταν μπορεις να φτιαξεις ενα τοσο νοστιμο κοτοπουλακι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Ελένη μου να είμαστε καλά και να απολαμβάνουμε τόσο υπέροχα εδέσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤων γευστικών μου επιλογών η πρόταση σου η σημερινή. Περιποιημένη και...μπόλικη, ό,τι πρέπει δηλαδή!. :)
Εύχομαι καλή επάνοδο στα πάτρια για όποτε εσείς το αποφασίσετε!
Z.
Κοτοπουλο γενμιστό τρώω καθε χριστουγεννα
ΑπάντησηΔιαγραφήκαθ οτι η γαλοπουλα ποτέ δεν ηταν εθιμο για την οικογενεια μου.
http://beautyfollower.blogspot.gr
Διάβαζα τα υλικά και το κείμενο σου και ένιωθα τη γεύση στο στόμα μου, δηλαδή πόσο να βασανιστώ άλλο σήμερα με τόσο νόστιμες προτάσεις που βλέπω? Είναι τουλάχιστον καμία από σας γειτόνισσα μου να έρχομαι όταν βγάζετε ανάρτηση να δοκιμάζω μια μπουκίτσα? Για να σας λέω τη γνώμη μου δηλαδή, όχι για τίποτα άλλο ^^ Καλό βράδυ και υπέροχο το κοτόπουλο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η γέμιση και το κοτοπουλάκι αριστούργημα! Δεν ξέρω τι άλλο να πω, θα μείνω να το χαζεύω... :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν περισσέψει μερίδα, δηλώνω συμμετοχή!!! Τη θέλω!!! :-)
Πολλά φιλάκια και καλές γιορτές!!!
Μου αρέσει πολύ .. το φάγαμε τα χριστούγεννα :)
ΑπάντησηΔιαγραφή