Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Σολομός στο Φούρνο με Φινόκιο

(Για δύο μερίδες)
Απλή και εύκολη συνταγή και ένα αποτέλεσμα μεγαλείο.
Σολομός ο αγαπημένος, παρέα με μυρωδάτα χορταρικά και άρωμα φούρνου, ένας συνδυασμός που θα σας μείνει αξέχαστος.



Τ α  Υ λ ι κ ά

1 φιλέτο σολομού (μία ολόκληρη πλευρά, περίπου 600γρ)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 ρίζες μέτριες φινόκιο
2 ώριμες ντομάτες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλάκι τριμμένο σκόρδο
1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
Αλάτι και πιπέρι

Ο δ η γ ί ε ς

Πλένουμε το φιλέτο του σολομού και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Σε ένα μικρό μπολάκι αναμειγνύουμε το τριμμένο σκόρδο και τη τζίντζερ με τρεις κουταλιές λάδι και περιχύνουμε το σολομό με αυτό το μείγμα.

Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αφαιρούμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα από το φινόκιο και το υπόλοιπο το κόβουμε φετάκια καθέτως, διατηρώντας τα ενωμένα στην κορυφή. Βάζουμε στην άκρη τις πράσινες τουφίτσες.
Ζεματίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τη φλοίδα τους και τις ψιλοκόβουμε.Πλένουμε, καθαρίζουμε και χονδροκόβουμε τα κρεμμύδια.
Βάζουμε όλα τα χορταρικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το σολομό στη μέση ενός πυρέξ, έτσι ώστε το δέρμα του να ακουμπά τη βάση του σκεύους. Γύρω του ρίχνουμε τα χορταρικά.
Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό.
Ψήνουμε το ψάρι στους 180º C σε προθερμασμένο φούρνο, χωρίς να το γυρίσουμε, μέχρι να ψηθούν τα χορταρικά, να εξατμιστούν τα υγρά και να ροδίσει το φαγητό.
Σερβίρουμε μόνο το κρέας του ψαριού, αφαιρώντας εύκολα το δέρμα, το συνοδεύουμε με τα ψημένα χορταρικά και το διακοσμούμε με τις τουφίτσες φινόκιο.
Το απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι δροσερό ροζέ κρασί.

13 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη!! φινόκιο ακόμη δεν έχει στη λαική οπότε το κρατώ στα υπόψιν.
    Καλό Φθινόπωρο είπαμε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και από τη Σάμο!!!
    Ο Σολομός με το φινόκιο είναι ο τέλειος συνδιασμός!!! Μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Ξανθή μου, και βέβαια είπαμε ευχές.
    Εδώ δυστυχώς δεν υπάρχει λαική αλλά μια κεντρική αγορά που δεν είναι για να κάνουμε εμείς τα ψώνια μας. Εξάλλου το φινόκιο είναι εισαγώμενο και το αγοράζουμε από τα ΣΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντιχαιρετώ τη Σάμο από τις ακτές της Ερυθράς. Δοκιμάστε τη συνταγή και περιμένω σχόλια.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο σολωμός είναι από τα αγαπημένα μας πιάτα. Τον κάνω πλακί καμιά φορά ή τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και μυρωδικά.
    Τώρα, με τη δική σου συνταγή ευκαιρία να τον δοκιμάσω και έτσι.
    Το φινόκιο είναι εξαιρετική επιλογή, συνδυάζεται έξοχα με το σολωμό!
    Καλό απόγευμα
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ όμορφη εναλλακτική πρόταση για να σερβίρεις το φιλέτο τούτου του ψαριού, που για μένα είναι λιγάκι βαρύ θα έλεγα στην γεύση.
    Όμως το φινόκιο θα δίνει "δροσιά" με το άρωμά του Ελένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα, Ζαμπία. Πλακί νομίζω ότι θα είναι λίγο βαρύς αλλά στη λαδόκολλα με μυρωδικά θα γίνεται τέλειος.
    Δοκίμασέ τον έτσι στο φούρνο.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έτσι δεν είναι πολύ βαρύ γιατί ψήνεται με αρώματα. Πηνελόπη μου, αν θέλεις πάλι αφαιρείς το σκόρδο και τη τζίντζερ και αφήνεις μόνο το φινόκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πάλι δεν θα αφαιρούσα τίποτα από τα αρωματικά και λαχανικά σου, όλα πρέπει να κάνουν το πιάτο σου εξαιρετικά αρωματικό!!!!
    Καλό απόγευμα Ελενάκι!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αλήθεια είναι ότι αφαιρώντας υλικά το πιάτο αλλάζει, κυρίως γευστικά. Αλλά να κάποιος προβληματίζεται για κάποιο λόγο, τι γίνεται;
    Καλό βράδυ, Ελενάκι, και πολλά φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία ιδέα, νόστιμο πιάτο. Ετχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αυριο θα ειναι το πιατο της ημερας!ευχαριστω για την ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή