Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Φακές σαλάτα με άγγιγμα Ανατολής!

Μια διαφορετική σαλάτα, νόστιμη και δροσερή, που αποτελεί ένα πλήρες και χορταστικό πιάτο. Παραλείποντας το αλλαντικό και το τυρί γίνεται νηστίσιμη, χωρίς να υστερήσει καθόλου σε νοστιμιά.
Ξεφεύγουμε αρκετά από τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος της φακής και πλησιάζουμε περισσότερο την Αραβική παράδοση.



Τ α  Υ λ ι κ ά

1 φλιτζάνι φακές, μουλιασμένες (κατά προτίμηση φαρδιές)

200γρ. καπνιστό ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό, κομμένο σε χονδρές λωρίδες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος
2 κουταλιές χονδροκομμένο κόλιανδρο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι κάρυ
Λίγη ρίγανη
Μια ώριμη ντομάτα
10 περίπου ελιές Καλαμών
Λίγη παρμεζάνα 
1 ματσάκι τρυφερή ρόκα ή φύλλα από σγουρό μαρούλι
Για τη βινεγκρέτ
1 κουταλιά μουστάρδα, τύπου Ντιζόν
Ο χυμός από ένα λεμόνι ή 4 κουταλιές ξύδι λευκό
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

Ο δ η γ ί ε ς

Βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό, χωρίς να τις παραβράσουμε. Προς το τέλος ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε, τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν καλά. Ρίχνουμε το κύμινο, ανακατεύουμε και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τα κομματάκια του αλλαντικού και τα τηγανίζουμε πολύ ελαφρά. Τα στραγγίζουμε κι αυτά σε χαρτί κουζίνας.
Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα χορταρικά.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις φακές, τα ψιλοκομμένα χορταρικά και τα νακατεύουμε.
 Μετά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το αλλαντικό.
Ετοιμάζουμε και τη βινεγκρέτ.
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
Λίγο πριν σερβίρουμε: βάζουμε τη ρόκα σε ένα μπολ με ελάχιστο λάδι και αλάτι και το sumac, ανακατεύουμε και την απλώνουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα.
Από πάνω τοποθετούμε τις φακές, τα τηγανισμένα κρεμμύδια
και διακοσμούμε με φλοίδες παρμεζάνας, ελιές και φετούλες ντομάτας.


Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ , σερβίρουμε και ανακατεύουμε τη σαλάτα στο τραπέζι.

6 σχόλια:

  1. Σου έχω ξαναπεί πόσο πολύ μου αρέσουν τα ανατολίτικα πιάτα σου!!!
    Εχουν πάντα κάτι το εξωτικό, ακόμα και οι φακές δείχνουν "εξωτικές" μέσα στο πιάτο σου!!!
    Φιλιά Ελενάκι, καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα έχω να πω.... ή μάλλον να γράψω :)))
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελενάκι, καλησπέρα. Ευχαριστώ για τα θετικά σου σχόλια, πολύ γλυκό από μέρους σου.
    Αχ αυτή η Ανατολή, όλους μας κάνει να ταξιδεύουμε!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πολύ, Αστεράκι! Είναι πολύ εύκολο να δοκιμάσεις αυτή την εκδοχή για τις φακές.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συχνά βάζω στις σαλάτες μου (ειδικά αυτές που παίρνω στο γραφείο) βρασμένα όσπρια. Αλλά τούτη μου άρεσε ιδιαίτερα για το τηγανιτό κρεμμυδάκι, Ελένη μου.
    Δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να το προσθέσω έτσι σε σαλάτα.
    Σ' ευχαριστούμε πολύ-πολύ για την ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, Πηνελόπη μου. Χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα μου, δοκίμασέ τη και θα με θυμηθείς. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή