Αυτό το ροδοκόκκινο, τραγανό ψωμάκι με γυρίζει πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Θυμάμαι ότι στο σπίτι μου, κάθε φορά που ζύμωναν φρέσκο ψωμί, πάντα περίσσευε - σκόπιμα! - ένα κομμάτι ζύμης για να "κρύψει" κομματάκια φέτας και να γίνει ένα ζεστό και λαχταριστό τηγανόψωμο!
Και τώρα, όταν εγώ ζυμώνω, μου περισσεύουν - σκόπιμα!- κομματάκια ζύμης για να γίνουν μικρά τηγανόψωμα. Όλοι είμαστε ευχαριστημένοι, ακόμα και με λίγες τραγανές μπουκίτσες.
Δοκιμάστε κι εσείς να φτιάξετε αυτό το εύκολο αλλά νόστιμο ψωμάκι και απολαύστε το ζεστό-ζεστό με λίγες φετούλες ντομάτας και ελίτσες. Δεν θα υπάρξει τίποτα πιο νόστιμο!
Όμως και κρύο μπορεί να πάει στο Σχολείο αλλά και στο Γραφείο κι ας μοιραστεί με τους συναδέλφους!
Τ α Υ λ ι κ ά
Μισή δόση ζύμης για Σπιτικό ψωμί
Γέμιση
1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
1 κουταλιά ψιλοκομμένος δυόσμος
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μαυροκούκι
Λάδι για το τηγάνισμα
Ο δ η γ ί ε ς
Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Φτιάχνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε μικρές μπαλίτσες που τις αφήνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σκεπασμένες, να διπλασιαστούν σε όγκο.
Μετά, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε ένα μακρόστενο χονδρό φύλλο.
Απλώνουμε γέμιση στη μακριά πλευρά, τυλίγουμε σε ρολό και μετά σχηματίζουμε ένα σαλιγκάρι. Το πιέζουμε αρκετά αλλά προσεκτικά με την παλάμη μας, γιατί θα φουσκώσει στο τηγάνισμα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι να ζεσταθεί και τηγανίζουμε τα ψωμάκια σε μέτρια φωτιά για να ψηθούν καλά μέχρι μέσα και να στραγγίσουν αλλά να μην καούν.
Όταν τηγανιστούν, τα βάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι από το τηγάνισμα.
Τα απολαμβάνουμε μικροί και μεγάλοι ζεστά, όχι καυτά.
Επειδή είναι χορταστικά, καλο είναι να τα μοιραστούμε!!!
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!
Και τώρα, όταν εγώ ζυμώνω, μου περισσεύουν - σκόπιμα!- κομματάκια ζύμης για να γίνουν μικρά τηγανόψωμα. Όλοι είμαστε ευχαριστημένοι, ακόμα και με λίγες τραγανές μπουκίτσες.
Δοκιμάστε κι εσείς να φτιάξετε αυτό το εύκολο αλλά νόστιμο ψωμάκι και απολαύστε το ζεστό-ζεστό με λίγες φετούλες ντομάτας και ελίτσες. Δεν θα υπάρξει τίποτα πιο νόστιμο!
Όμως και κρύο μπορεί να πάει στο Σχολείο αλλά και στο Γραφείο κι ας μοιραστεί με τους συναδέλφους!
Τ α Υ λ ι κ ά
Μισή δόση ζύμης για Σπιτικό ψωμί
Γέμιση
1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
1 κουταλιά ψιλοκομμένος δυόσμος
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μαυροκούκι
Λάδι για το τηγάνισμα
Ο δ η γ ί ε ς
Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Φτιάχνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε μικρές μπαλίτσες που τις αφήνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σκεπασμένες, να διπλασιαστούν σε όγκο.
Μετά, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε ένα μακρόστενο χονδρό φύλλο.
Απλώνουμε γέμιση στη μακριά πλευρά, τυλίγουμε σε ρολό και μετά σχηματίζουμε ένα σαλιγκάρι. Το πιέζουμε αρκετά αλλά προσεκτικά με την παλάμη μας, γιατί θα φουσκώσει στο τηγάνισμα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι να ζεσταθεί και τηγανίζουμε τα ψωμάκια σε μέτρια φωτιά για να ψηθούν καλά μέχρι μέσα και να στραγγίσουν αλλά να μην καούν.
Τα απολαμβάνουμε μικροί και μεγάλοι ζεστά, όχι καυτά.
Επειδή είναι χορταστικά, καλο είναι να τα μοιραστούμε!!!
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!
Ζημιές μας κάνεις πρωί πρωί!! Λατρεύουμε τηγανόψωμα. Αγαπημένα σε μικρούς και μεγάλους όπως πολύ σωστά αναφέρεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό Σαββατοκύριακο:)
Καλημέρα Maria mas. Όντως πολύ αγαπημένα, σας κερνάω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα περνάτε όμορφα, καλό Σαββατοκύριακο. Φιλιά.
Νόστιμα τηγανόψωμα,λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους. Ευχαριστουμε για το κέρασμα. Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήEπειδή είναι χορταστικά, καλο είναι να τα μοιραστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάντεψε με ποιαν θα τα μοιραστείς;-)
Φιλιά Ελενάκι!!!!
Αγαπημένα τηγανόψωμα...σλουρπ... φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Μαρία, χαίρομαι που σου αρέσουν .Καλό Σαββατοκύριακο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι, το δικό σου μην το μοιράζεσαι, κερνάω και περισσότερα, όσα μπορείς να φας και να πάρεις μαζί σου! Καλό Σαββατοκύριακο, φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Εύα, υπάρχει και για σένα, κόπιασε! Σαν πρωινό είναι υπέροχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο, φιλιά.
Τσακίζω για πλάκα 3-4 στην καθισιά μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωπωωωω! Τέλειο το τηγανόψωμό σου καλή μου!! Κερνάς μερικά; Καλό βράδυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήPansofix καλώς μας ξανάρθες, σε είχα χάσει! Σε κερνάω όσα θέλεις. Καλή Κυριακή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μου, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Έλα εσύ και θα φτιάξουμε φρέσκα και ζεστά.Καλή σου μέρα και καλή Κυριακή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμα, καλή βρομάδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και σ' εσένα. manousina. Κόπιασε να σε κεράσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τα τηγανόψωμα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστέρι , καλημέρα σου. Όλοι τα λατρεύουμε γλ' αυτό δεν προλαβαίνουν να μείνουν καθόλου, όταν τα φτιάχνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπω τι τέλεια που είναι και τα δικά σου αγαπημένη μου Ελένη, έτσι στροφογυριστά και γεμιστά με ΄φετα! Απο ποια περιοχή είσαι αν επιτρέπεται? Απο Σποράδες? Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Έρη μου!
ΔιαγραφήΕίναι πράγματι νόστμα και γίνονται ανάρπαστα!
Φιλάκια!