Τ α Υ λ ι κ ά
6 μεγάλα χοντρόφλουδα πορτοκάλια
Ζάχαρη, άσπρη και καστανή, μισή-μισή
1 ποτήρι νερό
Ο χυμός ενός μικρού λεμονιού
Ο δ η γ ί ε ς
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα πορτοκάλια.
Ξύνουμε εξωτερικά τη φλοίδα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, να τα σκεπάζει εντελώς. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και τα βράζουμε 5 λεπτά, χύνουμε το νερό και τα ξαναβράζουμε ίσο χρόνο για δεύτερη φορά.
Τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσουν.Κόβουμε κάθε πορτοκάλι κάθετα σε δύο κομμάτια και μετά κάθε κομμάτι στα τέσσερα. Συλλέγουμε και το χυμό τους. Με ένα ψαλίδι κόβουμε εσωτερικά τις σκληρές ίνες που υπάρχουν στο κέντρο κάθε πορτοκαλιού (στη φωτογραφία φαίνονται άσπρα). Ζυγίζουμε τα κομμένα πορτοκάλια και βάζουμε σε μια κατσαρόλα ίση ποσότητα ζάχαρης να βράσει με το νερό. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τα πορτοκάλια και τα βράζουμε περίπου 30 λεπτά, έως ότου δέσει το σιρόπι.
(Όταν δούμε να σχηματίζονται περιφερειακά μεγάλες φουσκάλες, το γλυκό είναι έτοιμο). ΄Επειτα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και μοιράζουμε το γλυκό ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα.
TIP
Το ξύσμα από τα πορτοκάλια δεν το πετάμε. Το διατηρούμε στην κατάψυξη, χωρισμένο σε δόσεις για να αρωματίσουμε τα κέικ, τις τάρτες και τα μπισκότα μας.
Από τα χεράκια της Δήμητρας δεμένο υπέροχα! Εύγε!
Αν είναι να καλοπιάσουμε την Κυρα-Σαρακοστή, έρχομαι πρώτη και καλύτερη εγώ χα χα χαα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή Ελενάκι μου, μας την ξεκίνησες μυρωδάτα και γλυκά!
Φιλάκια!
Καλώς να έρθεις, ήδη σήμερα φτιάχνω τη δεύτερη δόση! Η πρώτη έξαφανίστηκε ως δια μαγείας. Όσοι δοκίμασαν, πήραν και στο σπίτι(!!!) γι' αυτό λέω για δωράκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά.
Η ιδέα για δωράκι εξαιρετική το έχω κάνη συνήθεια πλέον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτιαξα μια δόση με φλούδες και λέω αύριο να πάρω πορτοκάλια για ολόκληρο.
Καλή Σαρακοστή.
καλημέρα, εφτιαξα πορτοκάλι αλλα μόνο τις φλούδες.(σνιφ!) Λες να δοκιμάσω να φτιάξω και με όλο τον καρπό ?? προς το παρόν βεβαια παίρνω το μεριδιο μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για το ξύσμα που ανεφερες και εγώ κρατάω πάντα απ'ολα τα επεριδοειδή που φτιάχνω στην κατάψυξη και εκτός απο το ότι θα τα προσθέσω σε διάφορα εδέσματα, όταν θέλω να μυρίσει όμορφα το σπίτι και να φύγουν οι μυρωδιές του μαγειρέματος, βάζω στην φωτια μια κατσαρολίτσα με νερό, λίγο ξύδι και μια χουφτιτσα ξύσμα. Σε λίγο όλο το σπίτι μοσχοβολάει ανθους εσπεριδοειδών!!!!
φιλια πολλά και καλή σαρακαστονή Ελενιώ.
να το φτιάξεις και ολόκληρο,Ξανθή μου, μόνο να μην το κόψεις μεγάλα κομμάτια. Ας αφήσουμε τις φλοίδες για το νεραφζάκι, που δεν τρώγεται εσωτερικά. Το πορτοκάλι γίνεται καταπληκτικό. Καλή σου επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασε κι έτσι Μαρία, και πες μου. Μόνο να αφαιρέσεις τα εσωτερικά σκληρά/συνδέσμους με ψαλίδι.Τι ωραία ιδέα για να αρωματιστεί ο χώρος! Μπράβο σου, είσαι καταπληκτική!Καλή Σαρακοστή! Πολλά φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο είχα φτιάξει πριν καιρό και δεν είχα γράψει πουθενά την συνταγή και τώρα έφαγα μια ώρα να την βρω!!!Πάρα πολύ ωραία συνταγή από τις πιο ωραίες που έχω βρει στο ίντερνετ!!!Μπράβο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτήσω δύο πραματακια;αν βάλω αντί για καστανή μόνο λευκή ζάχαρη υπάρχει προβλημα;και επίσης μπορώ να βάλω γλυκόζη για το ενδεχόμενο ζαχαρωματος;
ΑπάντησηΔιαγραφή