Τ α Υ λ ι κ ά
Για τη σαλάτα
3 μελιτζάνες μακρόστενες ή 2 φλάσκες
4 κολοκυθάκια
3 χρωματιστές πιπεριές
2 λευκά ξερά κρεμμύδια
Λίγο ξερό θυμάρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Για τη σάλτσα με ταχίνι
4 κουταλιές της σούπας ταχίνι
Ο χυμός ενός λεμονιού
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
Νερό
Λίγο αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές σόγια σος (προαιρετικά)
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
Ο δ η γ ί ε ς
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος και τα κολοκύθια σε λεπτές φέτες, τις πιπεριές στενόμακρα κομμάτια (6 περίπου η κάθε μία) και τα κρεμμύδια σε ροδέλες.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και το θυμάρι και με ένα πινέλο αλείφουμε τα λαχανικά. Τα αραδιάζουμε σε ένα ρηχό ταψί ή λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 20΄, στο γκρίλ προσεκτικά ή σε μαντεμένια πλάκα. Τα γυρνάμε που και που για να μαλακώσουν και προσέχουμε να μην καούν.
Όταν ψηθούν τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα σερβίρουμε.
Ετοιμασία σάλτσας
Βάζουμε σε ένα μπολ ταχίνι, προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, τη σόγια και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε με ένα πιρούνι ή το σύρμα αυγών και προσθέτουμε λίγες κουταλιές νερό, μέχρις ότου η σάλτσα αποκτήσει την υφή της μαγιονέζας. Προσθέτουμε το μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τips
Το μαϊντανό μπορούμε να τον προσθέσουμε απευθείας στα λαχανικά και όχι μέσα στη σάλτσα, αν δεν μας αρέσει.
Τα ψητά λαχανικά τα λατρεύω, το ταχίνι η αλήθεια είναι ότι δεν το πολυσυμπαθώ, όμως η σάλτσα σου φαίνεται δελεαστική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Καλησπέρα Έλενα. Πρέπει να δοκιμάσεις το συνδυασμό και ίσως αλλάξεις άποψη-δε λέω το ταχίνι έχει ιδιαίτερη γεύση, αλλά όχι άσχημη. Συμφωνείς; Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο λύση ψητής σαλάτας με άρωμα σουσαμιού και μελιου (όπως ακριβώς δηλαδή μου μυρίζει εμένα το ταχίνι).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την πρόταση Ελένη.
Χαίρομαι που σου άρεσε, Penelope, να τη δοκιμάσεις. Εμείς τη χρησιμοποιούμε και στα βραστά λαχανικά, αλλά με λιγότερο ταχίνι-μια άλλη πρόταση. Καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον θα δοκιμάσω την σάλτσα σου :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι παλιά η συνταγή από όσο βλέπω, αλλά στην ξεσηκώνω Ελένη μου και θα την φτιάξω άμεσα.
ΑπάντησηΔιαγραφή