Τ α Υ λ ι κ ά
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα τριμμένη στο μούλτι
½ φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη ή περισσότερη
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι κανέλα
Λίγο σιρόπι και δύο κομμάτια γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
Ο δ η γ ί ε ς
Ασπρίζουμε και τρίβουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder. Σε ένα μπωλ χτυπάμε με ένα σύρμα αυγών το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και την κανέλα, έως ότου αναμειχθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε τμηματικά το αλεύρι στο μείγμα λαδιού και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ή με ένα κουτάλι. Τελευταία προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα. Βάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα 20 εκατ. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 β C για 45-50΄ (ανάλογα με το φούρνο) ή έως ότου βυθίσουμε στο κέικ ένα μαχαιράκι και βγει η λάμα του καθαρή. Αφήνουμε λίγο να σταθεί στη φόρμα και όσο είναι ζεστό με ένα πινέλο «γυαλίζουμε» στην επιφάνειά του με το σιρόπι και διακοσμούμε με κομματάκια γλυκό πορτοκάλι.
Καλή επιτυχία!
Ελένη καλησπέρα, η πρόταση σου είναι νηστίσιμη αλλά και διαιτητική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχει αυγό, βούτυρο, η ζάχαρη είναι λίγη οπότε τι πιο ωραίο.
Κάποια στιγμή με ρωτούσε μια φίλη για τέτοια πρόταση για άνθρωπο με προβλήματα, οπότε θα της την προτείνω!!
Καλησπέρα Ξανθή μου. Είναι πολύ νόστιμο λόγω των αμύγδαλων και μυρωδάτο. Και σ' εμάς δεν αρέσουν η ζάχαρη και τα βούτυρα. Ευχαριστώ πολύ που θα το προτείνεις στη φίλη σου. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάζω τον καφέ, βάζεις ένα μεγάαααλο κομμάτι κέικ???
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι στα κεκάκια είσαι σπεσιαλίστας!
Πολλά φιλιά!
¨Έλενά μου όχι μόνο ένα κομμάτι αλλά και ολόκληρο το βάζω για την παρέα! Πολλά φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου, αυτό το κέικ έχει όλες τις προδιαγραφές για να μου αρέσει! Χωρίς λιπαρά, μυρωδάτο, με αμύγδαλα, που θα αρέσει σε εκείνους που συνηθίζουν να συνοδεύουν το καφεδάκι ή το τσάι τους με ένα κομμάτι αφράτο σπιτικό κέικ... Αναφέρεσαι (και) σε μένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια από Ν Αφρική
Ελένη μου μόλις το έφτιαξα και μοσχοβολάει το σπίτι! Πολύ ωραίο κέικ! Μόνο που δεν ξέρω αν έκανα κάτι λάθος αλλά μου βγήκε λίγο στεγνή-σφικτή η ζύμη και πρόσθεσα 1/2 κούπα ζεστό νερό. Το πιο πυθανό είναι ότι εσύ χρησιμοποιείς φλυτζάνια και εγώ ογκομετρική κούπα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ! Πολύ ωραίο και ελαφρύ κεκάκι!
Αγγελική μου, καλημέρα! Χαίρομαι που σου άρεσε και σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Ο χυλός από τα κέικ με λάδι είναι λίγο παχύρευστος από των άλλων. Η μετρική κούπα/cup που χρησιμοποιώ έχει χωρητικότητα 250 ml,έχω και πληροφορία στο blog. Σε φιλώ και σου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο.
ΑπάντησηΔιαγραφή